Kontrolka poziomu oleju .

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
tomkey

Kontrolka poziomu oleju .

#1 Post autor: tomkey »

Panowie mam taką małą zagadkę : jadę sobie a tu nagle zapala mi się pomarańczowa oliwiarka na desce ?!?! Poczytałem i to oznacza , że auto skontrolowało poziom oleju i stwierdziło , ze jest za niski .
Guzik prawda !!! Sprawdzałem 3 razy i mam tak ok 80 % na bagnecie !!!
Wniosek nasunął mi się jeden ; wariuje czujnik poziomu oleju ??
Czy mam sie zacząć martwić .
Lampka zapaliła mi się 3 razy w ciągu 2 dni a teraz spokój .
T.
lapm

#2 Post autor: lapm »

Mi tez sie raz zapalila, zgasilem silnik i juz sie nie pojawila, ale sprawdzilem na bagnecie i bylo tak troszeczke ponad polowy min/max (mierzone 5 minut po wylaczeniu rozgrzanego silnika) i dolalem, zeby nie przesadzic 300ml i juz sie nie zapalila, jezeli masz dpf to moze samo Ci rozrzedzi, ale 150ml mozesz dolac i zobaczyc
tomkey

#3 Post autor: tomkey »

Wydaje mi się , że DPF nie ma nic do tego . Poziom to poziom , nie jest sprawdzana gęstość i lepkość oleju . obstawiam , ze to czujnik daje d...... , ale czekam na wypowiedzi mądrzejszych .
T.
Szymon78

#4 Post autor: Szymon78 »

co w tym jest...

zanim zmieniłem Olej a miałem go 3/4 tez mi sie czasem zapalała ta kontrolka.. wystarczyło wyłaczyć silnik - oodczekać i jezda.. oczywiście do kolejnego pojawienia się

teraz jestem jakieś 8tys po wymianie i oleju mam ciut poniżej połowy bagnetu i nic sie nie zapala..

Moze ten czujnik rozpoznaje jakość oleju????? -dokładnie gęstośc lub cusik tam..
Damianos

#5 Post autor: Damianos »

Panowie,
na tą kontrolke była kiedys akcja w Oplu ponieważ zapala ona sie bezwidnie, i jedne ople to maja a inne nie i nei jest to wina czujnika tyylko kompa, rozwiązanie problemu to wizyta niestety w ASO i wgranie nowego Softu który tą kontrolke naprawia.

ja ten temat tez wałkowałem i kolega w Oplu powiedział mi ze są dwa softy na ople z wadliwą kontrolką i na niewystępujący kłopot.

Także niestety wizyta w oplu i wgranie nowego softu!
tomkey

#6 Post autor: tomkey »

Za jakieś 2300 km jadę na przegląd więc rzucę hasło kontrolki .
Dzięki serdeczne .
T.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”