Łącznik stabilizatora jazdy

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
finderx

Łącznik stabilizatora jazdy

#1 Post autor: finderx »

Witam wszystkich

Nie wiem czy tak dokładnie fachowo się to nazywa, ale mam pytanko o łącznik stabilizatora - mianowicie słychać go coraz bardziej uciążliwie (prawy przód). Czy może to spowodować jakąś poważniejszą usterkę układu jezdnego czy też można bez większych konsekwencji z tym jeździć?
Dzięki za pomoc

Woytas

#2 Post autor: Woytas »

jeździć się da (ja tam bym tego nie robił-w sensie tak nie jeździł) ale karoseria jest bardziej podatna na wychyły no i poza tym to wpływa na pozostałe elementy zawieszenia :?
Ostatnio zmieniony 19 sie 2010, 20:23 przez Woytas, łącznie zmieniany 2 razy.

Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

Jeżeli wytłukł się łącznik to należy go wymienić koszt zamiennika 20-40zł.
Na forum jest instrukcja jak wymienić łącznik (co prawda do ZB ale w ZA pewnie podobnie jest). Jeżeli będziesz jeździł z wytłuczonym łącznikiem to pewnie reszta zawieszenia będzie dostawać bardziej w kość.

finderx

#4 Post autor: finderx »

Dzięki za doradztwo, niebawem wymienię na nowy.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#5 Post autor: rzadki »

ja tylko doradzę że chyba warto zainwestować w łącznik TRW - koszt 50-60 zł. nie jest to Lemforder za 80 zł, ale jakościowo prezentuje niezły poziom ;) ale wiadomo zależy od kieszeni, choć szczerze polecam ten TRW
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”