[B]smród z klimy

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rafalw

[B]smród z klimy

#1 Post autor: rafalw »

Witam
potrzebuje pilnej pomocy.
Od pewengo czasu wydobywa sie okropny smrod z klimatyzacji,ale tylko po wylaczeniu.Odgrzybialem ja ozonem,pomoglo wlasciwie na dzien.Pozniej bylo to samo.Smrod staje sie nie do wytrzymania,aktualnie pojawia sie rowniez w momencie wlaczania klimy.Mozecie poradzic co z tym zrobic???
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 00:50 przez rafalw, łącznie zmieniany 1 raz.
Woytas

#2 Post autor: Woytas »

Lekki "smrodek" po wyłączeniu klimy ma prawo wystąpić- wiąże się to z wilgotnym parownikiem, który się osusza i stąd ta woń, osuszać parownik powinno się przed wyjściem z auta (wyłączyć klimę i pozwolić na odparowanie wilgoci- praca na samej wentylacji). Jeżeli smród jest już męczący z reguły znaczy to o konieczności wymiany osuszacza.
pozdr
rafalw

#3 Post autor: rafalw »

S,rod nie jest do zaakceptowania,szczególnie ze coraz bardziej sie nasila.Jaki jest koszt wymiany osuszacza?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

rafalw, kolego ale nic nie napisałeś, czy przed odgrzybianiem wymieniałeś filtr p/pyłkowy (kabinowy), bo tu m.in. należy szukać przyczyny, poza tym czy skroplona woda z klimy spada pod samochód czy nie zalega gdzieś w instalacji albo już pod wykładziną podłogi
rafalw

#5 Post autor: rafalw »

Filtr nie byl wymieniany,nabylem niedawno ten samochod.
Woda skrapla sie pod samochodem.
Woytas

#6 Post autor: Woytas »

powinno się to robić raz na 3 lata, za jednym zamachem z już co rocznym przeglądem, nabiciem i odgrzybianiem. Koszt osuszacza do ZB od 130 do 200 PLN, koszt wymiany....szczerze- na chwilę obecną nie wiem.Podjedź do jakiegoś serwisu klimatyzacji i zapytaj.
pozdr

P.S.
rafalw pisze:Filtr nie byl wymieniany
To tez może mieć wpływ - i to duży.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#7 Post autor: MieHor »

Jeśli stwierdzasz, że zapach jest już wyraźny i nie do wytrzymania to w pierwszej kolejności wymień ten filtr, a przy okazji sprawdź pojemnik w którym on siedzi, sposób wymiany jest opisany na forum
M@rio

#8 Post autor: M@rio »

Jeżeli można to się podłączę do tematu
zauważyłem u mnie smród z klimatyzacji - w trakcie jej działania śmierdzi jakby stęchlizną
wiem zaspałem z odgrzybieniem ale czasu jakoś nie było na to
teraz będę odgrzybiał i rozumiem że muszę wymienić także filtr p/pyłkowy(kabinowy)
czy coś jeszcze???
ile to może kosztować jak się będę pytał żebym orientacyjnie wiedział czy mnie ktoś nie naciąga
no i gdzie to najlepiej zrobić w okolicach Torunia
dzięki za pomoc
Woytas

#9 Post autor: Woytas »

Flakun ja bym na Twoim miejscu nie odgrzybiał juz teraz, wymień filtr kabinowy ( na zimę wystarczy zwykły).. i poczekaj do wiosny 2011 i wtedy zrób Zosi komplecik spuszczenie, nabicie i odgrzybianie + filtr kabinowy nowy na sezon.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#10 Post autor: MieHor »

Flakun, sam filtr to taniocha (z węglem aktywnym) to koszt ok. 40,0 zetów, trzeba tylko wiedzieć czy masz klimę Delphi czy Behr, bo jest różnica w rozmiarach filtrów, a wymianę możesz zrobić samodzielnie
M@rio

#11 Post autor: M@rio »

Woytas pisze:Flakun ja bym na Twoim miejscu nie odgrzybiał juz teraz, wymień filtr kabinowy ( na zimę wystarczy zwykły).. i poczekaj do wiosny 2011
W sumie racja
będę musiał pomyśleć - dzięki Woytas
MieHor pisze:Flakun, sam filtr to taniocha (z węglem aktywnym) to koszt ok. 40,0 zetów, trzeba tylko wiedzieć czy masz klimę Delphi czy Behr, bo jest różnica w rozmiarach filtrów, a wymianę możesz zrobić samodzielnie
ok to pokopię i poczytam na forum bo pewnie o wymianie jest
to tylko ostatnie pytanie - jak poznać lub w jakich papierach doczytać jaką mam klimę?
a może po prostu wyjąć filtr pojechać z nim kupić taki sam i wsadzić
dzięki MieHor :piwo:
Ostatnio zmieniony 25 sie 2010, 22:49 przez M@rio, łącznie zmieniany 3 razy.
Woytas

#12 Post autor: Woytas »

spox, koszt takiego kompletu to ok 200 - 250 PLN "+/-"
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#13 Post autor: MieHor »

w papierach raczej tego nie znajdziesz, najprościej zdjąć schowek i na elementach nawiewu znajdziesz napisy czy jest tam Delphi czy Behr albo dostać się do filtra i z nim jako wzór podskoczyć do sklepu motoryzacyjnego
Woytas

#14 Post autor: Woytas »

Flakun pisze:jak poznać lub w jakich papierach doczytać jaką mam klimę
dowiesz się po silniku i roku produkcji np. w intercars'ie.

P.S.Wydaje mi się, że do Ciebie pasuje Filtron nr K1055, oryginał 1808612
M@rio

#15 Post autor: M@rio »

jeszcze raz Panowie dzięki za podpowiedzi :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”