[A] Problemy z użytkowaniem tylnej wycieraczki
Moderator: Sebu$
-
Marekww33
[A] Problemy z użytkowaniem tylnej wycieraczki
Szwankowała mi wycieraczka a dokładniej samo pióro ( była już guma porwana źle zbierał i piszczała ) Pojechałem do sklepu żeby ja kupić, pomyślałem że bedzie kosztowała 10-15zł. bo jej rozmiary są nie wielkie zaledwie 40cm. Koleś zawołał ode mnie ponad 4 dychy
Któregoś razu zajechałem do sklepu motoryzacyjnego i coooo ??? Okazało się że można kupić same gumy, które idealnie pasują do tego pióra w opakowaniu są dwie sztuki grafitowane, po 70cm (szkoda że nie 80cm bo z jednej można by zrobić dwie) cena nie całe 10 zł. Przyciółem je odpowiednio i zamontowałem i teraz mam jedną w zapasie za niewielkie pieniądze 
Ostatnio zmieniony 11 sty 2011, 17:29 przez Marekww33, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Maciek
A to normalne pióro jest czy jakieś specjalne (żeby weszło w tą wycieraczkę)?
Bo ludzie narzekają, że ona jakaś inna jest
Mi też się pióro z tyłu skończyło.
Ostatnio byłem w sklepie to tylko 350/410 były to nie brałem, ale z tego co pamiętam cena za 2 szt. to ~7 zł.
Czyli będę musiał tam wrócić.
Pozdr.
M.
Bo ludzie narzekają, że ona jakaś inna jest
Mi też się pióro z tyłu skończyło.
Ostatnio byłem w sklepie to tylko 350/410 były to nie brałem, ale z tego co pamiętam cena za 2 szt. to ~7 zł.
Pozdr.
M.
-
Marekww33
To pióro jest plastikowe i ma inne mocowanie niż te przednie, z przodu na końcu ramienia jest tak jakby haczyk gdzie montujesz różne adaptery żeby pióro dopasować, a z tyłu nie ma tego haczyka tylko tak jak by jeden taki adapter zanontowany na stałe i nie zastanawiałem się czy inne pióro by podeszło. Jak bedą pasowały te co widziałeś to chyba 41 będzie pasowało, postaw tylną wycieraczke w pion na szybie i zobaczysz ile ma jeszcze zapasu z każdej strony.
-
Marekww33
-
Maciek
-
cbm80
-
Dżony
-
KOPERNIK
Witam
powiedzcie mi jak to zrobić żeby to pióro wycierało całą szybę bo już nie mam sił do zmiany tych wycieraczek ostatnio nawet kupiłem talie pół okrągłe tzn profilowane i po kilku dniach wyciera mi moze 15cm szyby i yak za kazgym razem jest..Jest to juz 5 albo 6 wycieraczka w ciagu roku..pozdrawiam
A może ramie wycieraczki ma już za słaba sprężynę
i to powód nie dociskania

powiedzcie mi jak to zrobić żeby to pióro wycierało całą szybę bo już nie mam sił do zmiany tych wycieraczek ostatnio nawet kupiłem talie pół okrągłe tzn profilowane i po kilku dniach wyciera mi moze 15cm szyby i yak za kazgym razem jest..Jest to juz 5 albo 6 wycieraczka w ciagu roku..pozdrawiam
A może ramie wycieraczki ma już za słaba sprężynę
-
Maciek
kopernik275, możesz spróbować "wyprofilować" pióro wycieraczki.
W tym celu należy je podgrzać (opalarką, suszarką, nad ogniem, oczywiście z wyczuciem) i odpowiednio dogiąć, żeby bardziej się przylegało szyby. To jest plastik, także dosyć łatwo się wygina.
Jak to nie to, to przyczyna może leżeć w uszkodzonych mocowaniach silnika, ale żeby to stwierdzić to trzeba klapę rozebrać.
Najpierw spróbuj z samym piórem pokombinować i daj znać jak poszło.
Pozdr.
M.
W tym celu należy je podgrzać (opalarką, suszarką, nad ogniem, oczywiście z wyczuciem) i odpowiednio dogiąć, żeby bardziej się przylegało szyby. To jest plastik, także dosyć łatwo się wygina.
Jak to nie to, to przyczyna może leżeć w uszkodzonych mocowaniach silnika, ale żeby to stwierdzić to trzeba klapę rozebrać.
Najpierw spróbuj z samym piórem pokombinować i daj znać jak poszło.
Pozdr.
M.
-
KOPERNIK
-
Flash
No właśnie mi także nie zbiera środkiem...kopernik275 pisze:Ok jak znajdę chwile zeby to zrobić to napewno dam znac.
Klape juz rozbierałem i mocowanie silniczka wycieraczek wygląda na orginalne i nie widac zeby cos było grzebane.
Po walcze z ta wycieraczka na ciepło a na razie walcze z grypą
pozdrawiam
-
cbm80
U mnie dokladnie to samo i jest coraz gorzej. Chyba bede musial faktycznie zdemontowac i nad kuchenka dogiac aby grzbiet poszedl blizej szyby. Jestem ciekaw czy pasuja z tylu jakies wycieraczki z normalnym ramieniem metalowym. Tam jest zwykle lepsze sprezynowanie i powinno lepiej zbierac. Minusem jest zdecydowanie gorszy wyglad.
-
klex
Jest takie ramie które pasuje do tyłu - jest to ramie od lanosa hbcbm80 pisze:Jestem ciekaw czy pasuja z tylu jakies wycieraczki z normalnym ramieniem metalowym.
na długość jest ok
podgięcie ramienia jest ok
jedyny kłopot to średnica otworu na wieloklin
w Lanosie czop silniczka jest 6 mm a w Zafirce 8 mm
Ale otwór udało mi się rozwiercić specjalnie oszlifowanym wiertłem na ładny stożek
Pasuje jak ulał a koszt ramienia to 18 PLN
A co do wygłądu to nie jest tak źle