Szyba a siła sygnału nawigacji

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Freshh

Szyba a siła sygnału nawigacji

#1 Post autor: Freshh »

Chciałbym zweryfikować pewien pogląd który siedzi mi w głowie jest gdzieś zasłyszany i faktycznie ma miejsce w rzeczywistości.Otóż moja nawigacja czasami gubi sygnał .Zdarza się to tylko jak jest w środku i tylko w moim aucie. W innych autach jadąc nie gubi sygnału a gdy tylko wystawie ją na zewnątrz łapie momentalnie. Czasami jest to irytujące kiedy np. po iluś tam km jazdy dojeżdżam do celu - miasta i muszę na chwilę stanąć i wystawić z nią łapę na zewnątrz bo akurat wtedy jest brak sygnału a złapanie nowego jest niemożliwe.Dowiedziałem się, że to przez szybę, że to ten model taką ma i jeszcze w Peugeotach niektórych tak jest . Czy to prawda? Też tak macie czasami albo niektórzy?
Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

gdzieś czytałem, że w ZA tak jest, że najlepszy sygnał przy tej małej szybce z boku....u mnie w ZB nawigacja nie traci w ogóle sygnały... a mam najtańszego larka za 180zl
licznik

#3 Post autor: licznik »

w zafirze A też miałem problem z sygnałem w nawigacji dopiero jak zastosowałem antenę zewnętrzną taką najprostszą za 20 zł to problem znikł, tylko niekażda navi ma gniazdo na antenę
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Ja ma palmtopa Asus A636N i on ma fajną opcję. Antena jest regulowana i mogę ją ustawić poziomo względem ziemi i wtedy nie mam żadnych problemów z sygnałem :)
gwizdenson

#5 Post autor: gwizdenson »

Mam zamontowany właśnie przy tej małej szybce z boku i do tej pory najmniejszych problemów z gubieniem sygnału.
M@rio

#6 Post autor: M@rio »

mi w ZB nigdy nie zgubiła sygnału - a mam Mio Moov S555
tico0

#7 Post autor: tico0 »

Problem zanikania sygnalu może pojawiać się w autach które mają atermiczne szyby i ogrzewane przednie szyby a po za tym nie powinno być problemów.
Freshh

#8 Post autor: Freshh »

Czyli potwierdza to moją wiedzę.W sumie o to chodziło.Jak coś temat można zamknąć.
Spróbuje wykorzystać GPSa na bocznej szybce.
darkp1

#9 Post autor: darkp1 »

tico0, a widziałeś w zafirze ogrzewanie przedniej szyby? Ja mam atermiczną i Larka 35.7. Żadnych problemów z sygnałem.
Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#10 Post autor: opelmen »

Freshh
Tutaj widać jak ja mam zamontowanego Larka 35.3 i ŻADNYCH problemów :>
Obrazek
Obrazek
Freshh

#11 Post autor: Freshh »

opelmen pisze:Freshh
Tutaj widać jak ja mam zamontowanego Larka 35.3 i ŻADNYCH problemów :>
No tak to zamontowywał będę od dzisiaj :-)
darkp1

#12 Post autor: darkp1 »

Freshh, nie dopisałem w poprzednim poście. Ja na środku atermicznej szyby przedniej mam zamontowaną navi i zasięg jest ok cały czas, ani razu sie nie zdarzyło jeszcze żeby zgubiło.
Freshh

#13 Post autor: Freshh »

No jak widzicie u mnie jest lipa lekka z tym . Kiedyś miałem inną nawigację to w ogóle nie łapało sygnału. Tutaj tylko przynajmniej tylko gubi czasami i jest w miarę OK.
tico0

#14 Post autor: tico0 »

darkp1 pisze:tico0, a widziałeś w zafirze ogrzewanie przedniej szyby?
Nie ale piszę o doświadczeniach z nawigacją nie tylko na podstawie zafiry ale też innych aut gdzie takie bajery są montowane :lol: i potwierdza to nie tylko moje ale i innych użytkowników opinie że jak masz szybę atermiczną lub z ogrzewaniem to możesz mieć problemy z sygnałem gps ale nie musisz..... :mrgreen:.
Woytas

#15 Post autor: Woytas »

tico0, w Zosiach nie ma podgrzewanej przedniej szyby. To występuje np. w Fordach i tam faktycznie siatka może wywołać zakłócenia ale tylko w momencie działania ogrzewania.
Co do problemów z sygnałem w naszych Zosiach nie jest to problem szyby przedniej a tzw. zasady puszki Faradaya. nasze Zosie mają specyficzny kształt nadwozia, który może wywołać zakłócenia w odbiorze sygnału GPS ( nie nadaniu) oraz radia CB.
Dlatego antena zewnętrzna tak pomaga lub umieszczenie odbiornika w odległości mniejszej niż 1/4 szerokości szyby przedniej.
Tak wynika ze wzoru, który jest zamieszczony w poradnikach elektr./elektron. ( forum elektroda)
Ot i cały problem.

P.S.
Ja u siebie mam szczęście i mój sprzęcik odbiera na środku, fakt, że potrzebuje trochę więcej czasu przy 1 połączeniu niż jak jest umieszczony z boku i potrafi zgubić sygnał.
Umieściłem go tam tylko dlatego, że w lecie w trakcie długiego użytkowania ( jazda do HR) strasznie się nagrzewał i chłodziłem go klimą z górnej kratki bo inaczej aparat się wyłączał. W mieście nie używam więc tak mi wystarczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”