Zgasł wyświetlacz komputera

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
hucio1

Zgasł wyświetlacz komputera

#1 Post autor: hucio1 »

Witam.Problem jak zawsze pojawił się nagle.Rano wszystko gra a za 3 godziny wyświetlacz komputera przestał działać.Co mogło to spowodować?Nie chcę od razu gonić Zosi do warsztatu - może to jakiś bezpiecznik?? Podpowiedzcie proszę.
sQcha

#2 Post autor: sQcha »

Wtyczka wyświetlacza mogła się wysunąć. Spróbuj wsadzić rękę przez wyciągnięte radio i "wymacać" sprawę :D
hucio1

#3 Post autor: hucio1 »

No tak.nie takie to proste.Tam nie ma ruchu.Włożyłem i tylko wyświetlacz mi z mocowania wyskoczył.Ale nie wyczułem żadnego podłączenia.Pewnie trzeba będzie trochę deskę zdemolować.dużo z tym roboty?Łatwa sprawa?Bo być może i to w tym problem.A gdzie niby jest ta wtyczka,z której strony tego wyświetlacza?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

Wtyczka do wyświetlacza jest z tyłu. w zależności od tego jaki masz wyświetlacz: TID czy MID jest 26 lub 32 pinowa. Tutaj masz opis jak się "demoluje" deskę rozdzielczą w ZA:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132
hucio1

#5 Post autor: hucio1 »

Dzięki.Trochę babrania z tym jest.Strasznie dużo wkrętów.Może jednak się uda.Szkoda że wszystko pod gołym niebem trzeba robić bo garażu nie ma.Dzięki za pomoc.
hucio1

#6 Post autor: hucio1 »

Znaczy jak nogą? Niby jak miałem to zrobić?
mzabierek

#7 Post autor: mzabierek »

Myślę że wojtkowi z chodziło o pokrętło przyciemniania wyświetlacza i oświetlenia zegarów które znajduje się na wprost lewego kolana. Niedawno był tu taki temat, sam znam sprawę z autopsji :P , z tym , że Ty piszesz tylko o wyświetlaczu i wtedy wersja z pokrętłem może odpaść...
hucio1

#8 Post autor: hucio1 »

Zgadza się.Niestety wolałbym aby to było to ale niestety muszę się grzebać w desce.A nie bardzo mam ku temu chęci.
Czarny1010

#9 Post autor: Czarny1010 »

kolego 34 albo 35 bezpiecznik jest od wyswietlacza symbol glosniczka i telefonu na klapce od bezpieczników
hucio1

#10 Post autor: hucio1 »

Nie wiem co i jak się stało wczoraj ale jak przyjechał do mnie znajomy mechanik to po przekręceniu kluczyka w stacyjce wielce się zdziwiłem - wyświetlacz zareagował i jak na razie działa :).Obyło się bez operacji.Jednak pewnie jeszcze mnie to czeka.
Pozdrawiam serdecznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”