drgania na kierownicy

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
buli

drgania na kierownicy

#1 Post autor: buli »

Witam koledzy ma powazny problem! Od jakiegos czasu podczas jazdy przy predkosci od 120 do 160 km /h dziwnie mi drga kierownica ( lewo prawo) i podczas hamowania przy tej predkosci tez jest to samo! Doradzono mi ze to krzywe tarcze kupiłem wiec tarcze i klocki i dalej to samo pozniej ze mam krzywe alusy wiec przełozyłem opony na stalowe koła i dalej to samo! Juz sam nie wiem czego szukać! Czy moze to byc wina opon?Na przodzie mam załozone nowe barumy na których przejechałem 15 000 km! Prosze koledzy o pomoc bo juz mi nerwy puszczaja po mału!!!!!!!!!!Dodam ze koła wywazałem juz ze 20 razy po zdjeciu z maszyny z wynikiem 0 0 zakładam do samochodu i kierownica dalej wali!!!Prosze o pomoc!
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

Kolego buli, a np. o łożyskach, końcówkach drążka kierowniczego, o wahaczach, zbieżności kół, itp. pomyślałeś?
Lorry

#3 Post autor: Lorry »

w Astrze było podobnie przy wybitych końcówkach drążka, trza zrobić przeglad i remont zawiasa przedniego ;)
rzadki

#4 Post autor: rzadki »

a czy przed pojawieniem się drżenia opony były zdejmowane i znów zakładane, czy od nowości nic nie było robione i nagle pojawiło się drżenie?
buli

#5 Post autor: buli »

Na zawieszenie nie patrzyłem ale robiłem przeglad na poczatku kwietnia i sprawdzali mi wszystko koncówki sworznie amory itd i wszystko było ok! A moze to byc wina opon? Moze strzeliła mi osnowa i koło bije?To jest ciekawe ze po wywazeniu opon tydzien jazdy zdejme koła i znowu nie wywazone i tak w kółko! Jezeli ktos cos moze doradzic jeszcze to prosze!
Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Model:

#6 Post autor: jendrek »

Witam po zdjeciu koł powiedz zeby zdjeli opone czy przypadkiem nie była opona zalewana uszczelniaczem ja miałem tak w poprzednim

Pozdro!!!
buli

#7 Post autor: buli »

Sprawdzałem nie była zalewana uszszelniaczem na oko wyglada ok!

--scalone--

Koledzy nareszcie doszedłem do ładu z moimi drganiami okazało sie ze jedna z moich nowych tarcz jest po prostu krzywa! Przetoczyłem tarcze i jest ok! Dobra rada przy zakupie tarcz dobrze po pytajcie oszczedzicie sobie kłopotu i zmarnowanego czasu!Sklepy reklamacji nie uwzgledniaja!!!! Dziki wszystkim za porady!!!!!!

//scalilem posty //BajBus
Ostatnio zmieniony 03 sie 2009, 17:17 przez buli, łącznie zmieniany 1 raz.
Janek

#8 Post autor: Janek »

Samochód posiadam od pół roku. Podczas jazdy na 3, 4 i 5 biegu samochód dostaje drgań. Była wymieniana poduszka silnika ponieważ drgania były też wcześniej ale po wymianie są jeszcze większe. Co może być tego przyczyną? Proszę o rady co można z tym zrobić.
arash

#9 Post autor: arash »

a może kolego poprostu jedż na wywarzenie kół??? felgi krzywe daja taki efekt, opony wyząbkowane rownież... proponuje do dobrego wulkanizatora najpierw.. pozdr
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#10 Post autor: timi68 »

Tak jak podpowiadał kolega, dobry zakład wulkanizacyjny i po kłopocie.
samson

#11 Post autor: samson »

Podpinam sie pod temat drgania kierownicy.U mnie drzenia pojawiaja sie przy hamowaniu od 80 do 60 km/h. i tylko przy hamowaniu. Cale hamulce wymienilem ok. 20.000 km.temu i wszystko bylo ok. gdzie szukac powodu?Dodam jeszcze ze na pedale nic nie odczuwam.
jurek 1771

#12 Post autor: jurek 1771 »

witam sie z tym samym problemem , klocki wymienione tarcze wymienione i pojawilo sie drganie kierownicy przy ok 90 / h oczywiscie przy hamowaniu , na starych nie bylo nic odczuc / tylko kierownica pedal nie drga / Pozdr, J.
rzadki

#13 Post autor: rzadki »

jurek 1771, spójrz wyżej, może masz tak jak buli, nowa może być krzywa.
spiotrowski

#14 Post autor: spiotrowski »

Panowie problem z drganiami nowych tarcz to kwestia prawidłowego montażu (oczywiście zakładam że hamulce nie są przegrzane - fioletowe).

Tu macie instrukcję pewnego producenta http://www.mikoda.pl/public/doc/instr.pdf
a tu to samo graficznie http://mikoda.pl/public/doc/iw.jpg

Bez pomiaru bicia NOWYCH tarcz może sie skończyć to dla tarcz ich przetoczeniem.

PS. musicie patrzyć mechanikowi na łapy czy dokonuje takiego pomiaru (20 min dłużej niż normalnie) a 90% mechaników nawet o tym nie wie o takim pomiarze, każdy producent wymaga tego na gwarancji.
samson

#15 Post autor: samson »

U mnie sie wyjasnilo, byly zle wywarzone kola ale ten powod wczesniej odrzucilem bo dla sprawdzenia zalorzylem zimowki i bylo to samo. Pewnie i te musze wywarzyc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”