Jaka jest średnica orginalnych czujek do parkowania tył ?

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

Jaka jest średnica orginalnych czujek do parkowania tył ?

#1 Post autor: Anony Mous »

witam, ma pytanie jaka jest średnica otworów lub czujek na tylnym zderzaku z listwą parktronik. Musze wymienić tylny zderzak (zdarzenie drogowe) :lol: i chce na taki z tą listwą na czujniki, wszędzie gdzie oglądałem to są same zderzaki z listwą bez czujek i czy będą pasowały w te otwory inne czujki? pomocy :mrgreen:
licznik

#2 Post autor: licznik »

zwykle chinskie pasują idealnie
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

tylko jak z działaniem :>
tico0

#4 Post autor: tico0 »

marian329 pisze:tylko jak z działaniem
Jeśli masz na myśli podłaczenie chińczyka pod orginalną centralkę to nie zagada....
Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

o chińczyku nie ma mowy, jak macie jakieś propozycje co do czujników jakiej firmy to jestem otwarty na wszelkie propozycje ale dalej czekam na odpowiedź na moje zasadnicze pytanie co do średnicy
tico0

#6 Post autor: tico0 »

marian329 pisze:ale dalej czekam na odpowiedź na moje zasadnicze pytanie co do średnicy
Tak trudno znależć np: http://allegro.pl/czujnik-cofania-golde ... 82126.html
Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

dzięki, chodzi mi o średnice oryginalnych otworów w listwie parktronik :D
Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

Zmierzyłem własnie przy okazji zakładania Koprowskich ramek. Otwory mają średnicę 23 mm (plus minus 1mm z uwagi na pomiar przy założonych czujnikach). Najlepiej byłoby suwmiarką, ale nawet nie wiem, jak na szybko wyjąć stamtąd czujnik.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#9 Post autor: MieHor »

marian329, właśnie dzisiaj zakończyłem montaż parktronica Valeo Beep&Park tylko z buzerem (zrezygnowałem z dodatkowego monitorka) do oryginalnej listwy z otworami na czujniki PDC. Otwory w listwie mają średnicę minimalnie mniejszą od 18,5 mm, załączonym do kompletu Valeo wiertłem rozwierciłem te otwory i wszystko pasi.
Anony Mous

#10 Post autor: Anony Mous »

Jako, że MieHor i ja podaliśmy dość :D rozbieżne rozmiary (jeżeli chodzi o niewielki rozmiar otworu) spieszę z kilkoma słowami wyjaśnienia.
Otóż na obrazku, na dwóch środkowych otworach
Obrazek
widać, że ma on taką otoczkę/nakładkę. Nie wiem, czy i w jakim stopniu jest to usuwalne. MieHor zakładał czujniki, może ma większą wiedzę. Średnica faktycznego otworu w listwie to 23 mm, średnica otworu ograniczonego otoczką to zapewne, za MieHorem, 18,5 mm.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#11 Post autor: MieHor »

Już wyjaśniam tę rozbieżność - listwę do PDC kupiłem oddzielnie, w której były już uchwyty do oryginalnych czujników GM, właśnie te uchwyty osadzone w otworach listwy tworzą widoczną z zewnątrz taką otoczkę/nakładkę/pierścień, którego wewnętrzna średnica jest tak jak pisałem wcześniej minimalnie mniejsza od średnicy wiertła 18,5 mm, które jest dedykowane dla czujek Valeo, dlatego musiałem ten otwór rozwiercić, by czujniki mogły swobodnie w nie wejść, dodam że czujniki mają takie rozprężne blaszki, które nie pozwolą na wysunięcie się czujek z tych otworów
Anony Mous

#12 Post autor: Anony Mous »

dzięki za zainteresowanie moim tematem , właśnie o coś takiego mi chodziło te co mam mają ok. 21,5 mm to będą pasowały bo lepiej jest rozwiercić niż potem kombinować jak sie mają trzymać.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#13 Post autor: MieHor »

marian329, w przypadku oryginalnej listwy pod PDC tak naprawdę nie masz wielkiej możliwości rozwiercania, jak będziesz powiększać to zlikwidujesz ten fabryczny pierścień i będziesz musiał usunąć ten uchwyt/podstawkę,co jest od wewnętrznej strony zderzaka za każdym otworem do czujnika.
Ja dość długo szukałem odpowiedniego zestawu do zamontowania, i głównym kryterium była znajomość średnicy czujników (w wielu opisach sprzedawcy nie podają, a jak się zadzwoni to udają, że nie wiedzą o co chodzi). Mój wybór padł na zestaw Valeo, bo spełniał moje oczekiwanie i chociaż zapłaciłem dwa razy więcej niż za jakiś Made in China i teraz po montażu i sprawdzeniu działania wiem że dokonałem właściwego wyboru. Atutem tego zestawu jest to, że mogę go rozbudować, np. o wyświetlacz lub monitor oraz w przypadku uszkodzenia czujnika mogę dokupić taki sam pojedynczo, czego tak naprawdę nie oferują inni producenci.
Anony Mous

#14 Post autor: Anony Mous »

a gdzie kupiłeś? bo na allegro jest ale z wyświetlaczem i kosztuje ok.400zł trochę drogo, podobno są dwa rodzaje tych listw z PDC i jedne mają 18,5mm a drudie 22,5mm w zależności od rocznika. Najlepiej będzie bezpośrednio od sprzedającego dostać info na temat średnicy.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
#15 Post autor: MieHor »

Kupiłem dokładnie ten zestaw u tego sprzedawcy http://allegro.pl/show_item.php?item=1245004977 - w treści aukcji masz link do instrukcji montażu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”