Montaż podgrzewanych siedzeń

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
PAWL

[A] Podgrzewane siedzenia

#1 Post autor: PAWL »

chejka
mam problem nie działa mi podgrzewanie fotela a dokładnie od kierowcy , pasażera działa a mój nie , miał ktoś już podobny problem :?: ,
pozdro Paweł
Ostatnio zmieniony 12 lut 2009, 10:59 przez PAWL, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek

#2 Post autor: Maciek »

Raczej to nie bezpiecznik, bo by oba nie działały.

Najprostsze rzeczy to sprawdzenie przełącznika na desce (czy daje napięcie) i kabli pod fotelem.

Jak to nie to, to może mata do wymiany (co nie jest takie proste i lepiej szukać całego fotela)...

Ale zacznij od włącznika i kabli, najprostsze i najtańsze wyjście ;)

Pozdr.
M.
Marekww33

#3 Post autor: Marekww33 »

Maciek :!: przenieś to do elektryki bo bałagan zaczyna sie robić :!: :evil:

EDIT: zrobione ;)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2009, 19:46 przez Marekww33, łącznie zmieniany 1 raz.
arash

#4 Post autor: arash »

witam panowie, chce zamontować maty w moich siedzeniach w zafirce ale zabardzo nie wiem gdzie szukać wtyczek od podłaczenia... sterowniczki z regulacją już wsadziłem w zamiast zaślepek i nawet działają znaczy to że istalacja jest sprawna tylko trzeba podłaczyć... zgóry dziekuje :>

--scalone--

przy okazji zapytam jeszcze o jedno bo zauważyłem że można sobie rozbudować zafirke jak sie tylko chce i wpadl mi do głowy pomysł że mogę założyć tempomacik... ilu pinowy zazwyczaj zafirki mają cztero????

//scalamy posty a nie piszemy jeden pod drugim //BajBus
Ostatnio zmieniony 15 lip 2009, 22:39 przez arash, łącznie zmieniany 1 raz.
scaniairizar

#5 Post autor: scaniairizar »

tak - co do tempomatu - 4 pinowy - zakładałem w poniedziałek ;D :mrgreen:
BajBus

#6 Post autor: BajBus »

dzialają zanczy że lampki Ci świecą tak?
wtyczki powinny znajdowac sie pod fotelem... chyba że nie masz tam doprowadzonych przewodów... wypuszczone są tylko z konsoli a dalej nie ma...

o montowaniu tempomatu jest inny temat...
arash

#7 Post autor: arash »

no właśnie..świecą lampki na włacznikach od podgrzewania, niesprawdzałem dokladnie czy są te gniazda pod fotelem bo widziałem tam jakąś inna instalacje chyba od poduszek w siedzeniu czy coś.... rozumie że jak nie znajde pod siedzeniami to musze ciągnąć instalacje aż z konsoli????
BajBus

#8 Post autor: BajBus »

arash pisze:bo widziałem tam jakąś inna instalacje chyba od poduszek w siedzeniu czy coś
jak foteli nie zmieniałeś to nie będziesz miał podgrzewania... musisz kupić podgrzewane albo same maty i sobie przerobić...
arash pisze:rozumie że jak nie znajde pod siedzeniami to musze ciągnąć instalacje aż z konsoli????
nie jestem pewnien czy z konsoliu czy od bezpieczników... musisz sprawdzić z konsoli dokąd idą kable... będzie najprościej jeśli nie masz wolnych wtyczek pod fotelem...
marwisn

#9 Post autor: marwisn »

Witam koledzy.

Ostatnio dłubiąc w aucie znalazłem złącza na desce do przycisków podgrzewanych siedzeń. Zakupiłem włączniki, zamontowałem.

Wszystko ładnie świeci, ale jak się łatwo domyślić siedzonka nie grzeją :D .

Potrzebuje kilku informacji.
1. Czy konieczny jest dodatkowy przekaźnik.
2. Gdzie zlokalizować wtyczki do podłączenia mat grzejnych.
3. Na jakiej zasadzie odbywa się sterowanie grzaniem maty (z braku laku założę, uniwersalne).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#10 Post autor: oki »

Z tego co na schemacie widzę to są włączniki z regulcją i osobno moduł regulatora temperatury z niego do mat idzie czujnik temperatury (termistor)
Prawdopodobnie podłączenie tych regulatorów mat masz pod spodem na konstrukcji fotela zestaw kostek, zobacz czy nie masz jakiejś wolnej i w niej gruby kabel koloru czarnego i brazowego + dwa cienkie. Bezpiecznik do ogrzewania nr 37 idzie bezpośrednio pod fotele.
Mat uniwersalnych nie podłączysz pod te przełączniki regulacji bo to jest tylko część sterująca i sie uszkodzą bez sterownika.
marwisn

#11 Post autor: marwisn »

Dzięki za info. Pytałem dzisiaj w sklepie o oryginalne maty. Koszt to około 200 pln na fotel więc nie ma tragedii.

Poszukam tych kostek pod fotelami.
Anony Mous

#12 Post autor: Anony Mous »

a podgrzewanych siedzeń nie montowali po lifcie????
olo018

#13 Post autor: olo018 »

Ja mam końcówkę produkcji i nie mam podgrzewanych siedzeń ?,albo ?,tylko wł ? muszę sprawdzić pod siedzeniami ,ale nie wiem czego szukać??
Anony Mous

#14 Post autor: Anony Mous »

Ty powinieneś mieć podgrzewane siedzenia, a masz jakiś włącznik?
olo018

#15 Post autor: olo018 »

Nie nie mam :cry: muszę zerknąć za zaślepki koło świateł awaryjnych ,no wersja jakiej mało premiumline a nie ma komputera ani siedzeń podgrzewanych .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”