Demontarz tylnego zderzaka Zafira A

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Guguś

Demontarz tylnego zderzaka Zafira A

#1 Post autor: Guguś »

Jak w temacie, mam problem ze zdjęciem, odkręciłem wszystkie śruby i coś trzymało zderzak z obu stron (miejsca zaznaczone na czerwono.

Obrazek

Tak jakby coś na rogach trzymało.

Zderzak starałem się ściągnąć sam.

I tu mam pytanie, czy coś rzeczywiście trzyma tam zderzak czy nie?
KOPERNIK

#2 Post autor: KOPERNIK »

Witam...
To tylko złudzenie że trzyma .....

tzn po bokach są specjalne zaczepy z których musisz wysunąć zderzak ja też sam ściągałem i nie było problemu z tym po prostu ustaw się stosunkowo po środku zderzaka i rękoma złap po bokach zderzaka i wysuń go w tył i musi wyjść...

myślę że porada będzie przydatna ....
Paxior

#3 Post autor: Paxior »

Dokłądnie, tak samo jak przedni, zderzak z tylu trzyma sie na strubach i wsuwanych zaczepach. Trzeba je delikatnie odgiac na koncach i pociagnac - nie boj sie uzyc troche sily, nic tam nie urwiesz.
toka

#4 Post autor: toka »

czy może ktoś odświeżyć temat? będę się zbierał do montażu czujników cofania, a zdjęcie z pierwszego posta uciekło. ile jest tych śrub i gdzie się znajdują?
Skasowany użytkownik 6483

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego, połóż sie pod auto a dojrzysz wszystkie śruby. Demontowałem zderzak jakis czas temu i powiem Ci ,że to drobnostka , wszystko jest na wierzchu i nie potrzeba do tego żadnej filozofii . Kładź się i odkręcaj..na pewno Ci się :piwo: to uda
wojtek1985

#6 Post autor: wojtek1985 »

toka pisze:czy może ktoś odświeżyć temat? będę się zbierał do montażu czujników cofania, a zdjęcie z pierwszego posta uciekło. ile jest tych śrub i gdzie się znajdują?
mam pytanie, jakie zamontowales czujniki cofania?? i jak one sie sprawdzają, bo tez mysle o zalożeniu.
bolid

#7 Post autor: bolid »

umiejscowienie śrub (właściwie wkrętów)

Obrazek

Poprawiłem - Bodek
Ostatnio zmieniony 22 lut 2018, 21:25 przez Rybka, łącznie zmieniany 2 razy.
user31

#8 Post autor: user31 »

Witam tak jak w temacie potrzebuje pilnej pomocy poniewaz mam ochote dzisiaj zalozyc hak holowniczy do swojej zafirka A poniewaz znalazlem dzisiaj czas na to i chcialbym sie dowiedziec jak krok po kroku zdemoontowac tylny zdrzak poniewaz nie chce przy okazji uszkodzic tych ,, kochanych ,, plastikowych uchwytów. przeszukalem juz kilka postow ale nic nie znalazlem ciekawego znalazlem tylko opisane do zafiry B a nie wiem czy to jest to samo.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2016, 18:57 przez user31, łącznie zmieniany 1 raz.
Skasowany użytkownik 6483

#9 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Demontaż zderzaka to naprawdę prościzna . Połóż sie pod auto a zoabczysz kilka mocowań , trzeba je odkręcić ale wcześniej zdemontuj lampy bo tam o ile dobrze pamietam , również jest przykręcony ten zderzak. Montaz haka to też luzik bo w podłużnicy są oryginalne otwory na montaż śrub . Jedyne co musisz zrobić to w miejscu przetloczeń na tylnym pasie (zaznaczone miejsce) musisz wywiercić otwory . teraz tak myślę , bo wiem ,że rozwiercałem te otwory ale nie pamiętam do czego one służyły :lol: :lol: :lol: . fakt faktem ,że to wyjdzie "w praniu" . :piwo: :piwo: :piwo:
zibi110

#10 Post autor: zibi110 »

Jak zdemontowac tyli zderzak w zafirze a aby sie dostac do czujnikow parkowania?
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#11 Post autor: Rybka »

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz