Wskazania komputera a rozmiar kół?

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
blejder

Wskazania komputera a rozmiar kół?

#1 Post autor: blejder »

Witam wszystkich zafiromaniaków. Nurtuje mnie jeden problem. Mianowicie jak to jest ze wskazywaniami komputera. Wskaźnik paliwa pokazuje ze dopiero zaczęła się rezerwa a komp ze 20km na baku tylko zrobie. Może to ma jakieś znaczenie że mam inny rozmiar opon. Letnie były 195/65 a teraz mam zimowe 185/65 R15 oczywiście.

ps. dodam że autko posiadam o 3 tyg.

z góry dziękuje za pomoc
Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

blejder pisze:Witam wszystkich zafiromaniaków. Nurtuje mnie jeden problem. Mianowicie jak to jest ze wskazywaniami komputera. Wskaźnik paliwa pokazuje ze dopiero zaczęła się rezerwa a komp ze 20km na baku tylko zrobie. Może to ma jakieś znaczenie że mam inny rozmiar opon. Letnie były 195/65 a teraz mam zimowe 185/65 R15 oczywiście.

ps. dodam że autko posiadam o 3 tyg.

z góry dziękuje za pomoc
Opony mają wpływ. Teraz nasz mniejszą średnicę kół i są przekłamania, ale ja bym sie tym nie przejmował. Kompy nigdy nie były dokładne i lepiej że Ci tak pokazuje - gorzej by było jak by Ci brakło paliwa a komp pokazywał np. 60 km :)

Komp jest tylko pomocnikiem, a nie wyrocznią. Czy spalanie czy też zasięg jest tylko podany dla informacji ale nie jest to wykładnia rzeczywistych osiągów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”