Stuki z okolic wałka napedowego

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
mario321

Stuki z okolic wałka napedowego

#1 Post autor: mario321 »

W ostatnim czasie usłyszałem dziwne stukanie na postoju.Stukanie słychać tylko wewnątrz auta.Coś jak by drżało.Słychać to tylko na postoju i to nie zawsze. Postanowiłem wybadać sprawę .Odgłos dochodzi z miejsca łącznie się wałka napędowego z półosią prawą.
Przeglądając TIS2000 natrafiłem na taki artykuł
(zrobiłem zrzuty ekranu z TISa, trzeba sobie te zdjęcia powiększyć)

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś z was miał z tym problem ????????????????
Podobno trzeba tylko uzupełnić smar na łączeniu wałka napędowego wałkiem skrzyni biegów.
Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

Moim zdaniem to nie półoś u Ciebie jest temu winna.Przecież w TISie jest napisane,ze tego typu stuki występują przy obrotach ok 2500.U Ciebie stuki słychać na postoju.A próbowałaś wciskać pedał sprzęgła na postoju i stuki ustępują?
mario321

#3 Post autor: mario321 »

Wiem,że w Tisie jest to inaczej opisane.Ale tak to sobie powiązałem i myślę, że może u mnie jest jakoś inaczej :)
Dzisiaj byłem na kanale i wybadałem dokładnie sprawę.Stuki,drżenie dochodzi z miejsca gdzie jest uchwyt wału pośredniego (tak sie to nazywa w Tisie) No i w tym miejscu łączy sie też wał pośredni z półosią.
Najlepsze jest to,że nie za każdym razem słyszę to drżenie. Ogólnie trzeba mieć ucho wyczulone żeby to usłyszeć :) Tak sobie myślałem o łożysku które jest w tym uchwycie.
Jak już to drżenie sie załączy i w tym momencie wcisnę sprzęgło to przestaje hałasować.
Ogólnie dziwne.Jak byłem w kanale i przytrzymałem ręką miejsce łączenia wału z półosią to drżenia w samochodzie nie było.
Już sam nie wiem co o tym myśleć :roll:
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

To jeśli jest luz na podporze półosi prawej to należałoby ją wymienić(można samą podporę).Przy okazji nasmarować odpowiednim smarem końcówkę półosi,która wchodzą do skrzyni biegów jak zaleca TIS.
aszifo

#5 Post autor: aszifo »

Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Od dłuższego czasu na wolnych obrotach, głównie przy wciśniętym sprzęgle coś terkotało. Odgłos dochodził z prawej strony, gdzieś z okolic alternatora. Wymieniłem pasek, napinacz- bez rezultatu. W tym temacie kolega mario321 podsunął motyw o wałku i półosi- i to okazało się być powodem tych hałasów. Mój nadworny mechanik sprawdził tą półoś, był na tym łączeniu za podporą wyraźny luz, więc rozebrał tą półoś i okazało się, że nie było tam żadnego smaru, mało tego, wysypała się ze środka rdza. To musiało stukać ! Teraz jest to przesmarowane i oczywiście ucichło. Tak więc nie zawsze te stuki z okolic komory silnika muszą świadczyć o uwalonej dwumasie :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”