Wymiana oleju- wyciek

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
majkel20061

Wymiana oleju- wyciek

#1 Post autor: majkel20061 »

Panowie, krótko mówiąc dałem ciała przy wymianie oleju, w książce serwisowej są wpisy że burak, który miał Zosię przede mną od nowości lał olej 10W30(nie pisze jakiej marki) ja natomiast zalałem 5W30 Castrol, po przejechaniu ok 4000km pojawił się wyciek przy bagnecie delikatnie się posączyło bez utraty większej ilości oleju-co obserwuję. Moje pytanie czy zmienić olej na półsyntetyczny-10W30? :oops:

Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

Silnik CDTi powinien być zalewany olejem syntetycznym.Uważam,że akurat w Twoim wypadku(zmiana oleju) olej nie był powodem rozszczelnienia.Raczej przypadek.

zbynekk

#3 Post autor: zbynekk »

majkel20061 pisze:Panowie, krótko mówiąc dałem ciała przy wymianie oleju, w książce serwisowej są wpisy że burak, który miał Zosię przede mną od nowości lał olej 10W30(nie pisze jakiej marki) ja natomiast zalałem 5W30 Castrol, po przejechaniu ok 4000km pojawił się wyciek przy bagnecie delikatnie się posączyło bez utraty większej ilości oleju-co obserwuję. Moje pytanie czy zmienić olej na półsyntetyczny-10W30? :oops:
tak zmienić jak najszybciej
wiem z doświadczenia, podobny numer odwaliłem w hondzie
zdziwiłem się jak zaczęła mi się zapalać kontrolka oleju na zakrętach, przy próbie dolania zorientowałem się co zrobiłem
tak się dzieje jak zamienisz olej z pół syntetyka na syntetyk, odwrotnie nic się nie dzieje

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”