dziura w skrzyni biegów
Moderator: Sebu$
-
wiroś
dziura w skrzyni biegów
Witam, wczoraj mój znajomy mechanik wyciągnął silnik ze skrzynią z mojego auta, przy okazji zauważył że w skrzyni, nad sprzęgłem czyli nie w samej komorze skrzyni biegów znajduje się otwór, nawiercony, o średnicy ok 15mm, obok niego jakieś znaczki popisane markerem. Czy wie ktoś po co ktoś mógł zrobić taki otwór??? Zastanawiamy się czy to tak zostawić czy może zaspawać/zakleić??
Pozdr
Pozdr
-
Lorry
-
wiroś
No ale otwór jest wywiercony nie w miejscu gdzie byłby dostęp do samej przekładni tylko w obudowie sprzęgła, ponieważ sprzęgło jest na wykończeniu i zaczyna piszczeć podejżewamy że ktoś wywiercił odwór w celu przesmarowania elementów sprzęgła i go wyciszenia przed sprzedażą, no ale to tylko podejżenia, nic pewnie zamkniemy otwór przed wsadzeniem napędu spowrotem do auta.
-
ryszard
-
Anony Mous
-
wiroś
więc mógło to być miejsce po zerwanym gwincie, tyle że to nie jest w miejscu gdzie pracuje przekładnia tylko w miejscu gdzie znajduje się sprzęgło, czy tam występuje jakaś "inspekcja"??ryszard pisze:Jeśli jest to skrzynia biegów F 23 to ma ona trzy otwory do spuszczania oleju od góry pod aku do nalewania i z tyłu od ściany grodziowej do sprawdzenia poziomu oleju. Wszystkie są na inbus. pozdrawiam.
-
grzegorz240507
-
wiroś
Chyba znalazłem odpowiedź na dręczące mnie pytanie,
po odkręceniu skrzyni biegów okazało się że wysprzęglik który był założony nie był dedykowany do Zafiry a był od Vectry co powodowało że obcierał i źle przylegał, w obudowie było pełno opiłków i innego syfu, a otwór ktoś zrobił widać specjalnie po to by psikać jakimś WD40 czy czymś innym w celu wyciszenia, jak się okazuje nie tylko w Polsce można trafić na partactwo i to grube
Pozdrawiam
po odkręceniu skrzyni biegów okazało się że wysprzęglik który był założony nie był dedykowany do Zafiry a był od Vectry co powodowało że obcierał i źle przylegał, w obudowie było pełno opiłków i innego syfu, a otwór ktoś zrobił widać specjalnie po to by psikać jakimś WD40 czy czymś innym w celu wyciszenia, jak się okazuje nie tylko w Polsce można trafić na partactwo i to grube
Pozdrawiam
-
Anony Mous
to samo dotyczy się części do samochodówwiroś pisze:jak się okazuje nie tylko w Polsce można trafić na partactwo i to grube
kolego, od 10 lat produkuję części do różnych marek m.in do Zafirki i uwierz mi że te same części produkowane np. w DE nie spełniają tych samych wymagań co produkowane w PL. W Polsce zakłady są kontrolowane pod każdym kątem.
-
wiroś
-
grzegorz240507
witam wszystkich.dzięki dziadek13 za podpowiedź ale jak mam poznać jaki to typ skrzyni.widzę że masz ten sam motor to może i ja mam też skrzynię f 23 ???bo ten otwór wlewowy też widzę z góry a co do reszty to nie wiem.jeśli już to jaki mam dolać bo jak nadmieniałem wcześniej mój był taki różowy.dzięki z góry za podpowiedź.