1.7 CDTI 125KM gaśnie bez powodu
-
el_guapo
1.7 CDTI 125KM gaśnie bez powodu
Szanowni Forumowicze,
Mam problem z silnikiem z17DTR (CDTI 125KM).
Mianowicie silnik ten potrafi zgasnąć pracując na jałowym.
Zdarza się to niezależnie od temperatury silnika:
- zgasł mi kiedy był zimny, a ja odśnieżałem samochód,
- zgasł mi 3-krotnie kiedy stałem w korku, a silnik był nagrzany
Po zgaśnięciu nie ma żadnego problemu z jego powtórnym uruchomieniem - pali od dotknięcia.
Metodą "wypedałowania" znalazłem 2 błędy, ale dot. one świec żarowych/modułu świec żarowych i nie sądze żeby wiązały się z tym nagłym gaśnięciem.
Macie jakieś typy i spostrzeżenia?
Mam problem z silnikiem z17DTR (CDTI 125KM).
Mianowicie silnik ten potrafi zgasnąć pracując na jałowym.
Zdarza się to niezależnie od temperatury silnika:
- zgasł mi 3-krotnie kiedy stałem w korku, a silnik był nagrzany
Po zgaśnięciu nie ma żadnego problemu z jego powtórnym uruchomieniem - pali od dotknięcia.
Metodą "wypedałowania" znalazłem 2 błędy, ale dot. one świec żarowych/modułu świec żarowych i nie sądze żeby wiązały się z tym nagłym gaśnięciem.
Macie jakieś typy i spostrzeżenia?
-
Lorry
-
Lorry
-
el_guapo
Lorry pisze:el_guapo, weź ją poka co, a nie tak tajemniczo :>
Dzięki za odpowiedzi.
Dziś doszły kolejne problemy.
Wczoraj został zatankowany - BP Ultimate - a po nocnych mrozach doszedł problem z mocą.
- jak jest zimny (temp. cieczy w okolicach 50*C) to ciągnie aż miło,
- na biegu jałowym wkręca się bez problemu na obroty niezależnie od temp. cieczy,
- dźwięk silnika jest "poprawny".
- nie kopci.
- gdy się zagrzeje (od 70*C w górę) pow. 3000obr./min szarpie i nie ciągnie dalej.
Czyli mamy małe resume:
- gaśnie bez powodu (gdy zimny i ciepły), ale odpala potem od strzała,
- nie ciągnie gdy ciepły pow. 3000obr.
- ma błędy świec/centralki świec żarowych
- dziś wysiadło podświetlenie radia - świeci się tylko gałka głośności
NIE WYWALA ŻADNYCH BŁĘDÓW poza świecami/centralką świec) - ki diabeł.
W sobotę jestem umówiony na wymiany oleju i filtrów - w tym paliwa. Może coś w nim siedzi i blokuje przepływ ON. Tylko dlaczego na jałowym wkręca się pow. 3000obr. a pod obciążeniem szarpie
-
Lorry
wojtek_z kłamczuchu :>
Ładna ale tak w temacie:
Może jakies czujniki (prędkosć pojazdu, położenie gazu, temperatury itp są popsute...)
Jakby było coś ze świecami to by słabo paliła... A tu raczej problemów nie ma...
Ewentualnie termostat i opóżnienie turbo....
Jak masz OpCom'a spróbuj pomierzyć dawki paliwa na poszczególnych trybach...
Wygląda to tak jakby przy wyższej temperaturze albo go zalewa albo dostaje za ubogo...
Nie wiem co odpowiada za skład mieszanki w dieslu... Od biedy przepływka...
Ładna ale tak w temacie:
Może jakies czujniki (prędkosć pojazdu, położenie gazu, temperatury itp są popsute...)
Jakby było coś ze świecami to by słabo paliła... A tu raczej problemów nie ma...
Wygląda to tak jakby przy wyższej temperaturze albo go zalewa albo dostaje za ubogo...
Nie wiem co odpowiada za skład mieszanki w dieslu... Od biedy przepływka...
-
el_guapo
Myślę, że to wywaliłoby jakiegoś errora, a jedyne które wywala to:Lorry pisze:wojtek_z kłamczuchu :>![]()
ECN0068302
ECN0068304
Czyli coś ze świecami/centralką świec żarowych
Co z tym turbo? O co kaman?Lorry pisze:wojtek_z
Nie mam op-coma, ale w trybie serwisowym wyśwetlacza jest podawana dawka paliwa - jutro sprawdzę ile ona wynosi przy szarpaniu.Lorry pisze:wojtek_z
-
Lorry
No chłopaki przy 2.0 dti skarżą się że jak chłodna to turo nie czują ale to raczej nie to...
Ja skupiłbym się na dawce paliwa i wszystkim co z tym związane, łącznie z tym co odpowiada za to czyli czujniki...
byk niby powinien wylatywać, ale nie zawsze też... Mi np nie wywalało nic przy pedałowaniu, a na OpComie wyszły 4 od czegoś tam (nic ważnego)
Ja skupiłbym się na dawce paliwa i wszystkim co z tym związane, łącznie z tym co odpowiada za to czyli czujniki...
byk niby powinien wylatywać, ale nie zawsze też... Mi np nie wywalało nic przy pedałowaniu, a na OpComie wyszły 4 od czegoś tam (nic ważnego)
-
el_guapo
-
Anony Mous
-
vorny
tak, samochód odśnieża się na wyłaczonym silniku, w odwrotnej sytuacji szkodzisz silnikowi, środowisku i narażasz się na mandat karnyel_guapo pisze:Zdarza się to niezależnie od temperatury silnika:
Macie jakiieś ... spostrzeżenia?
-
stapaw
- Mieszkaniec
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
A to ciekawe,pierwszy raz o tym słyszę.Co do środowiska,to jasna sprawa ale że szkodzi silnikowi i jeszcze ten mandat,hmm..vorny pisze:
tak, samochód odśnieża się na wyłaczonym silniku, w odwrotnej sytuacji szkodzisz silnikowi, środowisku i narażasz się na mandat karny