paląca się kontrolka emisji spalin

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Piotrek1115

paląca się kontrolka emisji spalin

#1 Post autor: Piotrek1115 »

witam wszystkich mam pytanie odnośnie palącej się kontrolki emisji spalin, odkąd zaczęły się ujemne temperatury zapala mi sie ta kontrolka i nawet po przejechaniu 40 km w trasie nie gaśnie, ze wzgl na zawód jaki wykonuje nie zdażyłem jeszcze odwiedzić mechanika. pozdrawiam
tico0

#2 Post autor: tico0 »

Skoro świeci kontrolka, to musiał by być jakiś błąd spróbuj go "wypedałować" i wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.
Szymon78

#3 Post autor: Szymon78 »

a jak niby ta "kontrolka emisji spalin" wygląda?!? :/ - jakoś nie kojazre jakiś dziwnie wyglądającej kontrolki na desce
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Jakoś tak ;)

Obrazek
Piotrek1115

#5 Post autor: Piotrek1115 »

okazało się że samochód po prostu musiał postać noc w garażu,
pozdrawiam
tico0

#6 Post autor: tico0 »

Piotrek1115 pisze:okazało się że samochód po prostu musiał postać noc w garażu
Dobre ;) oby na wszystkie dolegliwości takie lekarstwo skutkowało.....
imalas

#7 Post autor: imalas »

OJ! OJ! ...ale dajecie po bandzie!
Taki objaw to zapowiedż kłopotów z EGR-em, sprawdż błędy opcomem, Tech2.
Jeśli to błędy PO400 lub P2279-5B to EGR!
Mało danych co do przebiegu i historii wymian EGR (producent gwarantuje działanie przez 50tys.km przy lepszym paliwie) Wymienilem EGR po 60tys.km bo już trzęsło i szarpało lekko. Tyle!
Piotrek1115

#8 Post autor: Piotrek1115 »

witam ponownie i znów powtórka z rozrywki mróz przycisnął ok -10 C a u mnie znów kontrolka się zapaliła wygląda jak pisze kolega wyżej a jest to prawdopodobnie błąd P1125 lub T1125 i nie wie o co kaman? nie mam zawsze pod ręką ciepłego garażu
Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

Na forum są tematy odnośnie błędu P1125 oznaczającego problem z zaworem doładowania.
lapm

#10 Post autor: lapm »

imalas pisze:
Mało danych co do przebiegu i historii wymian EGR (producent gwarantuje działanie przez 50tys.km przy lepszym paliwie) Wymienilem EGR po 60tys.km bo już trzęsło i szarpało lekko. Tyle!
Naprawde tyle producent gwarantuje (gdzies napisal?), zgodnie z ustawa dot. emisji spalin (ochrona srodowiska) powinny wytrzymac EGRP cale uzytkownie auta to samo z DPF, a przypadki awarii zwalaja na "zle uzytkownie/eksloatacja auta" czyli paliwo/krotkie odcinki (miasto)...
Jankil

#11 Post autor: Jankil »

lapm pisze:Naprawde tyle producent gwarantuje (gdzies napisal?), zgodnie z ustawa dot. emisji spalin (ochrona srodowiska) powinny wytrzymac EGRP cale uzytkownie auta to samo z DPF, a przypadki awarii zwalaja na "zle uzytkownie/eksloatacja auta" czyli paliwo/krotkie odcinki (miasto)...
Wymieniłem EGR po 102 tys, dostałem gwarancje na 2 lata. Nie ma podanego limitu kilometrów.
lapm

#12 Post autor: lapm »

lapm pisze:Naprawde tyle producent gwarantuje (gdzies napisal?), zgodnie z ustawa dot. emisji spalin (ochrona srodowiska) powinny wytrzymac EGRP cale uzytkownie auta to samo z DPF, a przypadki awarii zwalaja na "zle uzytkownie/eksloatacja auta" czyli paliwo/krotkie odcinki (miasto)...
przepraszam jest, że producent dolozy wszelkich staran, aby wytrzymal cale uzytkownie auta :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”