wyzsze obroty na zimnym silniku

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
greg333

wyzsze obroty na zimnym silniku

#1 Post autor: greg333 »

wiytam serdecznie .mam problem po uruchomieniu silnik dostaje 900 obrotow pracuje jak traktor duze spalanie ,pokilku minutach wraca do normy .moze ktos spotkal sie z czyms takim?Dzieki serdeczne.
Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

No, już od czasów malucha, choć ten akurat miał ssanie ręczne :-) Chociaż teraz widzę że masz diesla, to ssanie odpada.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: MieHor »

900 obr/min to jest chyba w normie zwłaszcza po uruchomieniu, odnośnie spalania to chyba wynik tych obrotów, ale jesli więcej niż 1,5 - 1,6 l/h, to trzeba szukać przyczyny
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

greg333 pisze:wiytam serdecznie .mam problem po uruchomieniu silnik dostaje 900 obrotow pracuje jak traktor duze spalanie ,pokilku minutach wraca do normy .moze ktos spotkal sie z czyms takim?Dzieki serdeczne.
Zapewne dzieje się tak przy niskich temperaturach.Proponuję sprawdzić błędy w aucie.Być może nie grzeją wszystkie świeca żarowe i przy rozruchu trzęsie silnikiem i chodzi jak traktor.Nie zaszkodzi również dolać dodatku zimowego do ON.
kubik_CDTi

#5 Post autor: kubik_CDTi »

Normalne przyspieszenie zapłonu na mrozie.
Pozdrawiam
Raf

#6 Post autor: Raf »

kubik_CDTi pisze:Normalne przyspieszenie zapłonu na mrozie.
Pozdrawiam
W dieslu?
kubik_CDTi

#7 Post autor: kubik_CDTi »

W benzynie ssanie,w dieslu przyspieszenie zapłonu,jeszcze w t4 1,9TD z 2003 widziałem ręczny przyspieszacz zapłonu ;)
Szymon78

#8 Post autor: Szymon78 »

Marki pisze:przy rozruchu trzęsie silnikiem i chodzi jak traktor
ja mam podobnie z tym ze traktorek mam przez 5-10sek i silnik pracuje równiutko. Świece mam ok (przynajmniej błędów nie mam o ich uszkodzeniu)

Niestetyy Diesle nie lubia zimna :)
Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

Szymon Jankowia pisze: Niestetyy Diesle nie lubia zimna :)
Dokładnie tak.Jeśli to trwa kilka sekund jak piszesz.... a nie kilka minut jak pisze Greg.
Szymon78

#10 Post autor: Szymon78 »

Temat o podwyższonych obrotach wiec sie wypowiadam ;)

zauważyłem ze jeśli temp zewnętrzna jest równa 0 lub większa silnik pracuje z prędkością równa 750obr/min - obserwacja obrotomierza
jesli temp spada poniżej 0 obroty na biegu jałowym rosną do 800-850obr/min.

tez tak macie?
licznik

#11 Post autor: licznik »

Szymon Jankowia pisze:zauważyłem ze jeśli temp zewnętrzna jest równa 0 lub większa silnik pracuje z prędkością równa 750obr/min - obserwacja obrotomierza
jesli temp spada poniżej 0 obroty na biegu jałowym rosną do 800-850obr/min.

tez tak macie?

Też tak mamy :lol:
Szymon78

#12 Post autor: Szymon78 »

ufff.. czyli auto mam sprawne :lol:
Raf

#13 Post autor: Raf »

Się zagapiłem i nie zaglądałem do tego wątku :D
kubik_CDTi pisze:W benzynie ssanie,w dieslu przyspieszenie zapłonu,jeszcze w t4 1,9TD z 2003 widziałem ręczny przyspieszacz zapłonu ;)
przyspieszenie wtrysku paliwa, nie zapłonu.
kubik_CDTi

#14 Post autor: kubik_CDTi »

Przyspieszysz wtrysk to i zapłon.
Raf

#15 Post autor: Raf »

kubik_CDTi pisze:Przyspieszysz wtrysk to i zapłon.
Niekoniecznie ;)

Kąt wyprzedzenia wtrysku w tzw. dieslu i kąt wyprzedzenia zapłonu w benzynie to zupełnie inne określenia i mimo podobieństwa nigdy nie są tożsame.
Coś jak liczba cetanowa i oktanowa - ale tu przyznaję to zbyt daleko posunieta analogia.

pzdr
Raf
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”