Dodatki do paliwa do silników diesla
Moderator: Mariusz
-
maglo18
Dodatek zimowy do oleju napędowego
Witam,
Jestem nowym na tym forum i nowym użytkownikiem silnika diesla. Nasuwa mi się pytanie o dodatek do oleju napędowego zapobiegający krzepnięciu paliwa. Czy można go używać mając DPF? Jeżeli macie jakieś doświadczenie napiszcie czego używacie lub jakie paliwo zimowe stosujecie.
Jestem nowym na tym forum i nowym użytkownikiem silnika diesla. Nasuwa mi się pytanie o dodatek do oleju napędowego zapobiegający krzepnięciu paliwa. Czy można go używać mając DPF? Jeżeli macie jakieś doświadczenie napiszcie czego używacie lub jakie paliwo zimowe stosujecie.
-
Maciek
-
maglo18
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Renomowane stacje nie są gwarancją jakości paliwa, do tego musimy mieć sprawdzoną stację i uczciwą.TUX pisze:no a jak stacje nie zadbają to użytnik a nie stacja ma przekichane!
-
Maciek
- timi68
- Zafiromaniak
Nie jest to takie proste, podstawa to udowodnić, że to napewno na ich paliwie.Maciek pisze: Jak coś nie tak to możesz się z nimi sądzić...
-
Maciek
- timi68
- Zafiromaniak
W zasadzie 100% gwarancji nie możemy mieć nigdy, jedni kombinują mniej inni więcej, dobrze było by tankować u tych co mniej.. 
Bo zimowe jest troszkę droższe.
Bo zimowe jest troszkę droższe.
-
Robert4884
Jeżeli chodzi o olej napędowy w zimie, to ja nic nie dolewam, a raczej staram się tankować paliwa typu Verva, a przy najniższych temperaturach np. arctic diesel.
A tak napisane jest w instrukcji:
"Paliwo do silników wysokoprężnych
Do silników wysokoprężnych należy stosować dostępny na stacjach benzynowych olej napędowy spełniający wymagania normy DIN EN 590. Do tego celu absolutnie nie nadają się oleje do silników okrętowych, oleje opałowe, a także oleje napędowe w całości lub częściowo na bazie roślinnej, takie jak olej rzepakowy, biopaliwa i wodne emulsje olejów napędowych.
Płynność oleju napędowego jak i jego podatność na filtrowanie uzależnione jest od temperatury zewnętrznej. Dlatego w miesiącach zimowych dostępne jest paliwo o lepszych właściwościach niskotemperaturowych. Zimowy olej
napędowy należy zatankować przed nastaniem mrozów.
Stosowanie zimowego oleju napędowego o gwarantowanych przez producentów właściwościach niskotemperaturowych,
wraz z podgrzewanym w zależności od temperatury zewnętrznej filtrem paliwa, eliminuje potrzebę stosowania jakichkolwiek dodatków."
A tak napisane jest w instrukcji:
"Paliwo do silników wysokoprężnych
Do silników wysokoprężnych należy stosować dostępny na stacjach benzynowych olej napędowy spełniający wymagania normy DIN EN 590. Do tego celu absolutnie nie nadają się oleje do silników okrętowych, oleje opałowe, a także oleje napędowe w całości lub częściowo na bazie roślinnej, takie jak olej rzepakowy, biopaliwa i wodne emulsje olejów napędowych.
Płynność oleju napędowego jak i jego podatność na filtrowanie uzależnione jest od temperatury zewnętrznej. Dlatego w miesiącach zimowych dostępne jest paliwo o lepszych właściwościach niskotemperaturowych. Zimowy olej
napędowy należy zatankować przed nastaniem mrozów.
Stosowanie zimowego oleju napędowego o gwarantowanych przez producentów właściwościach niskotemperaturowych,
wraz z podgrzewanym w zależności od temperatury zewnętrznej filtrem paliwa, eliminuje potrzebę stosowania jakichkolwiek dodatków."
-
Robert4884
A teraz zderzenie z praktyką. Moje autko po ok. ośmiogodzinnym postoju na wolnym powietrzu, dosyć długo się grzało i świeciła kontrolka od świec, ZB zapaliła za drugim razem. Rozmawiałem z kolegą z serwisu i mówił że dzisiaj tylko diesle odpala (-13*C) i zalecił mi stosowanie dodatków do oleju aby uniknąć wytrącania parafiny. 
-
yach
Ja nie dolewam niczego. Mroźna zima ma to do siebie że wytyka użytkownikowi samochodu wszelkie zaniedbania popełnione w trakcie codziennej eksploatacji. A to marnej jakości paliwo kupione od znajomego tirowca , akumulator który miał być wymieniony już na początku lata ( do tej pory jakoś trzymał ) , płyn w spryskiwaczach nie wymieniony na zimowy , olej w silniku którego wymianę przełożyliśmy na wiosnę . Można wymieniać tak długo. To już mój kolejny diesel i zawsze gdy samochód był przygotowany do zimy odpalał nawet przy mrozach rzędu - 25-28. 
-
Robert4884
- timi68
- Zafiromaniak
Na stacjach benzynowych podobnie jak w sklepie mięsnym im większy ruch tym świeższy towar, na większych stacjach jest bardziej prawdopodobne, że sprzedali już letni olej napędowy.Robert4884 pisze:tylko jak zmobilizować Stacje Benzynowe aby na czas wymieniali olej napędowy na zimowy
-
Maciek