zamarznięty bagażnik, a dokładniej uchwyt/zamek

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rhaaziel

zamarznięty bagażnik, a dokładniej uchwyt/zamek

#1 Post autor: rhaaziel »

Cześć,

Przytrafiła mi się dziwna sprawa, mianowicie zamarzł mi uchwyt bagażnika!
Gdy chcę go otworzyć czuję wyraźnie chrobotanie łamiącego się lodu pod gumowym uchwytem! Raz na jakiś czas zamek zaskakuje i mogę go otworzyć ale często gęsto nie :evil:

Domyślam się, że w czasie kilku dni odwilży dostała się tam woda i teraz jak chwycił mróz wszystko pięknie zamarzło! No i co teraz robić, jak pozbyć się tej wody? może grzać farelką w garażu? Ktoś wie jak ona się tam mogła dostać? Podejrzewam, że czeka mnie zdejmowanie tej srebrnej listwy ozdobnej, gdyż pewnie tylko tamtędy dostanę się pod gumowy uchwyt żeby pozbyć się wody i uszczelnić przeciek.

W tym miejscu od razu zapytam w jaki sposób dobrać się do tej listwy, gdzie ma jakieś mocowania, czy trzeba będzie zdjąć tapicerkę od wewnątrz klapy?

Z góry wielkie dzięki za pomoc!

(ps. sorki jeśli to nie jest odpowiedni dział ale nie mogłem się zdecydować gdzie zamieścić tego posta)
Piotrek413

#2 Post autor: Piotrek413 »

Aby zdjąć tą listwę ozdobną musisz zdemontować najpierw tapicerkę od wewnątrz klapy. Następnie trzeba odkręcić chyba cztery śruby i już mamy listwę w ręku. Gdzieś było opisywane na forum.
Na początku zimy nie dało mi się raz otworzyć tylnej klapy i pomogła wizyta w przydomowym garażu 10*C
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

Tutaj jest trochę info na ten temat :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=15
rhaaziel

#4 Post autor: rhaaziel »

W nocy w garażu uchwyt rozmarzł i otwiera się normalnie, aczkolwiek pewnie w czasie dnia znów zamarznie.

Jak będzie ciut cieplej lub załatwię ogrzewany garaż to postaram się rozebrać listwę i zobaczyć co tam przecieka gdyż w tej chwili mam w garażu +1,5st a to średnio komfortowe warunki do pracy.
Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

ostatnio też miałem problemy z zamkiem - całkiem zamarzło - wyrwałem tą gumkę (pełno lodu) wyczyściłem, wyleciała plastykowa zapadka do przycisku i teraz tak jest i mam spokój z zamarzaniem. Gorzej trafić w ten mikronowy przycisk ale można otwierać. Chyba dopiero na wiosnę rozbiorę tylnią klapę, żeby zmontować to jak było.. :lol:
andreff84

#6 Post autor: andreff84 »

Panowie pytanie czy jest mi ktoś w stanie pomóc i podpowiedzieć jak w aucie idzie instalacja elektryczna która doprowadza prąd na mikrostyk od otwierania klapy. Dlaczego pytam? A no już wyjaśniam. Otwieranie klapy zamarzło mimo że w zeszłym roku wszystko było czyszczone i zabezpieczone to i tak znów zamarzło. I przyszedł pomysł żeby w środku auta założyć otwieranie dodatkowe. I potrzebuję wiedzieć gdzie idą kable w samochodzie po przejściu przez przelotkę klapa samochód żeby móc się w nie wpiąć. A może przypadkiem ktoś wie jaki kolor kabli odpowiada za zasilanie tego mikrostyku?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”