Pare pytan poczatkujacego

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
darekimi

Pare pytan poczatkujacego

#1 Post autor: darekimi »

Witam wlasnie niedawno stalem sie posiadaczem Opla zafiry 2001 diesel i mam pare pytan

- jak nazywaja sie te plastiki w drzwiach tylnych na dole co przez nie wchodza przewody nie mam ich z tylu a chcial bym zalozyc i czy da sie to gdzies dokupic

- przestal dzialac centralny w prawych tylnych drzwiach reszta zamyka sie normalnie chyba cos z przewodami szyba dziala

- po wlaczeniu samochodu na komputerze zapala sie komunikat sprawdz swiatla stop gdy nacisne hamulec komunikat gasnie czy to normalne
rzadki

#2 Post autor: rzadki »

darekimi pisze: - po wlaczeniu samochodu na komputerze zapala sie komunikat sprawdz swiatla stop gdy nacisne hamulec komunikat gasnie czy to normalne
tak :) jak wciśniesz pedał hamulca to zniknie to podobnie jak naciśniesz na manetce guzik od komputera to też zniknie. jest to normalne, wszystko ok!
darekimi

#3 Post autor: darekimi »

myslalem ze to plastiki takie jak w drzwiach przednich.Gdzie mozna dostac te gumy i gdzie szukac tego przerwania kabli
Ramirez

#4 Post autor: Ramirez »

jak otworzysz tylne drzwi przy dolnym zawiasie w osłonie gumowej jest wiązka przewodów. I jak otkryjesz tą wiązke to kable są przeważnie pozrywane w słupku. Ponieważ przy otwieraniu drzwi są one łamane.
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#5 Post autor: timi68 »

Czy w przednich jest tak samo ?
BajBus

#6 Post autor: BajBus »

dziwne pytanie...
jesli Ci coś nie działa w przednich drzwiach to jest tak samo, jesli dziala to jest inaczej...
k.szchuck

#7 Post autor: k.szchuck »

Co do przednich drzwi to nie spotkałem się jeszcze z takim problemem, ale wszystko możliwe.
A co do tylnych, naprawa samych kabli jest dużo łatwiejsza niż wyjęcie tej wtyczki i podciągnięcie gumy ;) najlepiej wyciągnac ją z pod drzwi i zabrac się do tego wszystkiego przy zamkniętych tylnych i otwartych przednich drzwiach, wyciągnac ja ze słupka i ostrożnie podciągac w górę. tak żeby żaden kabelek się nie zawinął(miałem z tym problem... przeciągałem później drucikiem)
Po zlutowaniu kabelków wszystko działa jak należy. Centralny, głośniczki nisko i wysoko tonowe... Chociaż czasem mnie martwi dziwne brzmienie głośników z tyłu... :(

Wtyczki i gumy na pewno znajdziesz na szrocie za grosze... a jak dobrze pokombinujesz to sam wyciągniesz z jakiegoś Opla ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#8 Post autor: timi68 »

k.szchuck pisze:Chociaż czasem mnie martwi dziwne brzmienie głośników z tyłu...
Może trzeba je zciszyć lub zmniejszyć bas.
Ramirez

#9 Post autor: Ramirez »

Albo masz nie dokręconą obdowę i co tam dotyka głośnika

Pozdro :)
babychild

#10 Post autor: babychild »

Witajcie, mam pytanie o centralny zamek.

Czy można zablokować drzwi będąc w środku? np: jadę i żeby ktoś nie otworzył drzwi na światłach :)
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#11 Post autor: SD72 »

babychild pisze:Witajcie, mam pytanie o centralny zamek.

Czy można zablokować drzwi będąc w środku? np: jadę i żeby ktoś nie otworzył drzwi na światłach :)
Moze wystarczy wcisnac rygielek w drzwiach od strony kierowcy :mysli:
wisniaq

#12 Post autor: wisniaq »

A u mnie wygląda to tak, że po przekręceniu kluczyka w stacyjce, drzwi automatycznie się blokują. Uprzedzając komentarze że jest to niebezpieczne, drzwi otwierają się po zgaszeniu silnika (kluczyk może zostać w środku) :)
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#13 Post autor: SD72 »

wisniaq pisze:A u mnie wygląda to tak, że po przekręceniu kluczyka w stacyjce, drzwi automatycznie się blokują
Mozesz napisac cos wiecej ( czy miales tak od poczatku czy robiles jakies modyfikacje :?: )
bazyliszek72
pablo2374

#14 Post autor: pablo2374 »

Myślę że ma on aktywowaną taką funkcję w autoalarmie.
tarjei86

#15 Post autor: tarjei86 »

A u mnie wygląda to tak, że po przekręceniu kluczyka w stacyjce, drzwi automatycznie się blokują. Uprzedzając komentarze że jest to niebezpieczne, drzwi otwierają się po zgaszeniu silnika (kluczyk może zostać w środku) :)
Miałem tak w Nissanie i kilka razy spłatało mi figla... nigdy więcej takich rozwiązań.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”