Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mam taki problem.otoz dzis wyjechalem moja zafirka do rodzinki i w pewnym momencie zauwazylem ze od czasu do czasu mryga kontrolka z wentylatorem zatrzymalem sie i sprawdzilem czy czasem wentylatory sie nie zalaczaja (mialem kiedys taki problem) ale wszystko bylo ok a kontrolka co jakis czas dalej mrugala.malo tego po jakims czasie zaswiecila sie kontrolka "auta z kluczykiem" a wtedy moc gwaltownie spadla i nie da sie przekroczyc 2tys obr/min.po zgaszeniu i uruchomieniu ponownie problem znika zafira idzie jak dawniej ale tylko przez kilka km (gora 5km) i znow ten problem sie pojawia.malo tego przez klatki wentylacyjne czuje zapach ropy (nigdy tego objawu nie bylo). zafira jest swiezo po wymianie filtrow i oleju oraz zaworku podcisnienia oraz vacum.co moze byc problemem??
Nie chcę się wymądrzać, ale opis wg mnie wskazuje na zacinający się - zawieszający EGR.
Żeby mieć pewność bez odczytania zarejestrowanych błędów się nie obejdzie.
A czy jak zapala Ci się lampka z kluczykiem to kontrolka od wentylatora też się świeci ,ewentualnie tez tak przypadkowo mryga.???W większości przypadków awaria układu sterowania wentylatorami generuje błąd lampki z kluczykiem..
dzis sprawdzilem i co sie okazalo - przewody wtryskowe - jeden z nich cieknie (silnik caly zawalony ropa) jakby ktos mial takie przewody na sprzedaz to chetnie zakupie.