Spalanie postojowe zafira
-
buszmen72
Spalanie postojowe zafira
Witam ,mam obiekcje co do spalania zafiry 2006 150km sport u mnie na postoju pokazuje 0.9litra a u szwagra ten sam motor pokazuje 0.6 litra zaznaczam ze oleje +fitr powietrza jest wymieniony wiec jaka moze być przyczyna ze jest taka róznica. 
Ostatnio zmieniony 20 mar 2015, 21:02 przez buszmen72, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Lorry
-
buszmen72
-
Piotrek413
-
Piotr
Ja miałem takie objawy jak niechcący przerwałem wypalanie DPF. Do kolejnego wypalania również miałem spalanie 0,9. Po pełnym wypalaniu wróciło do normy. Jak silnik się dobrze nagrzeje co zimą na odcinkach ok. 25-30 km (kawałek szosy i trochę miasta) jest to raczej niemożliwe, to spalanie na postoju spada nawet do 0,5. Jak włączę klimę (zaparowane szyby) to również pokazuje 0,8-0,9.
A przy równej jeździe (obr ok. 2000) to jak Ci pokazuje komputer? Przy tym niewypalonym do końca filtrze również w czasie jazdy zauważyłem, że nie mogę utrzymać zużycia do którego już przywykłem. Było większe. Tyle co zaobserwowałem w mojej zośce.
A przy równej jeździe (obr ok. 2000) to jak Ci pokazuje komputer? Przy tym niewypalonym do końca filtrze również w czasie jazdy zauważyłem, że nie mogę utrzymać zużycia do którego już przywykłem. Było większe. Tyle co zaobserwowałem w mojej zośce.
-
Szymon78
-
buszmen72
-
Piotrek413
Ja jutro jak będę u mechanika to spytam się czy coś jest nie tak. Ja też mam spalanie rzędu 0.9 L ale tym się nie przejmuję bo w trasie obniżę sobie średnie
Odznacz w panelu klimy tego pierwszego X. I zobacz czy na rozgrzanym silniku spalanie spadnie. Ja dzisiaj nie mam dostępu do swojej Zafiry więc nie sprawdzę.
Odznacz w panelu klimy tego pierwszego X. I zobacz czy na rozgrzanym silniku spalanie spadnie. Ja dzisiaj nie mam dostępu do swojej Zafiry więc nie sprawdzę.
-
buszmen72
-
stapaw
- Mieszkaniec
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
U mnie już kilka razy zaobserwowałem,że kilkadziesiąt km. przed wypaleniem miałem spalanie 1,1-1,2 l/h a po wypaleniu spadało do 0,6-0,8 l/hBodek_K pisze:Jestem po wypaleniu DPF-a do 18% - u mnie spalanie na postoju to 0,8-0,9, nawet do 1,0.
Nie ma to znaczenia, czy jestem przed czy po wypalaniu - pokazuje to samo.
-
Piotr
Jak widać stapaw zaobserwował to samo co ja. Coś w tym jednak musi być, że tuż przed wypalaniem lub po jego niepełnym procesie, wzrasta zużycie paliwa.stapaw pisze: U mnie już kilka razy zaobserwowałem,że kilkadziesiąt km. przed wypaleniem miałem spalanie 1,1-1,2 l/h a po wypaleniu spadało do 0,6-0,8 l/h
-
Piotrek413
Odebrałem autko u mechanika i tak:
spalanie po krótkiej jeździe ok. 3km - 1,3 L/h
silnik słabo rozgrzany - 0.9 l/h - normalna jazda 30km
silnik dobrze rozgrzany - 0.6 l/h - wysokie obroty, szybka i żywa jazda
Według mechanika ten typa tak ma.
Po nowym roku ma mieć w warsztacie Vectrę C z tym silnikiem to porównamy. I tak muszę jechać jeszcze raz ponieważ teraz nie miał części.
spalanie po krótkiej jeździe ok. 3km - 1,3 L/h
silnik słabo rozgrzany - 0.9 l/h - normalna jazda 30km
silnik dobrze rozgrzany - 0.6 l/h - wysokie obroty, szybka i żywa jazda
Według mechanika ten typa tak ma.
Po nowym roku ma mieć w warsztacie Vectrę C z tym silnikiem to porównamy. I tak muszę jechać jeszcze raz ponieważ teraz nie miał części.