Liczniki nieruszają się i brak oświetlenia tablicy!

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
alan98

Liczniki nieruszają się i brak oświetlenia tablicy!

#1 Post autor: alan98 »

W pierwszej kolejności składam wszystkiego naj w Nowym Roku 2011,a teraz do żeczy.Wskazania liczników nieruszaja się wszystkie zegary na zaro,brak oświetlenia deski rozdzielczej a na dodatek światła pomimo wyłączenia pokretłem dalej świeca niewiem co mogło sie stać aku jest roczne auto pali bez problemu tylko niewiadomo co sie .Prosze o podpowiedz jesli miał ktos coś takiego.Bezpieczniki sprawne.
Przemo_w1

#2 Post autor: Przemo_w1 »

Jak miałem Astrę H to miałem podobne objawy. Raz zakończyło się nawet lawetą. Przyczyną był zamontowany fabrycznie autoalarm, który zakłócał pracę innych modułów. Po wymianie w ramach gwarancji usterka zniknęła.

Jeżeli wszystkie bezpieczniki są OK i napięcie jest na zegarach to raczej może być błąd w komunikacji pomiędzy modułami. Spróbuj znaleźć kogoś w okolicy z interfejsem i w ten sposób szukać przyczyny.
Lorry

#3 Post autor: Lorry »

Badać alramy, CIM i inne moduły elektroniczne.
alan98

#4 Post autor: alan98 »

Już wszystko samo powróciło do normy najwidoczniej gdzieś dostało się troche wody czy wilgoci .Ważne że wszystko działa jak należy .
lapm

#5 Post autor: lapm »

alan98 pisze: Ważne że wszystko działa jak należy .
Przydalaby sie chociaz odpowiedz czy masz alarm?, jak sugerowal Przemo_w1 mogl byc przyczyna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”