[A] Klimatronic - brak ciepłego powietrza
Moderator: Sebu$
[A] Klimatronic - brak ciepłego powietrza
Może się powtarzam z tym postem (żeby nie było przejrzałem forum). Chodzi o to że jeszcze dwa dni temu maiłem ciepełko w Zośce a dziś przejechałem 50 km temp. wody na zegarze ok 90 st.C a z nawiewów lodowate powietrze. Próbowałem wszystkiego temp. ustawiona na max. nawiew minimalny max. i nic. Sprawdziłem zbiorniczek płynu chłodniczego- jak go delikatnie odkręciłem to straszne nadciśnienie w nim było. Nie wiem co robić. Jeśli chodzi o mechanikę samochodową to jestem laikiem . Każda pomoc mile widziana. Dziękuję
PS. Dodam że tydzień temu wymieniłem filtr pyłkowy i nie wiem czy przypadkiem czegoś tam nie uszkodziłem
PS. Dodam że tydzień temu wymieniłem filtr pyłkowy i nie wiem czy przypadkiem czegoś tam nie uszkodziłem
Ostatnio zmieniony 06 sty 2011, 13:26 przez 5tev0, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Możesz sprawdzić bezpieczniki które odpowiadają za klimatronika,bezpiecznik F2.22 15A po prawej stronie drugi rząd drugi od góry.bezpiecznik F3.38 10A od prawej strony czwarty rząd drugi od dołu,sprawdź czy działa ci sterowanie rozdziałem powietrza na nogi ,szybę itd,czy rurki wchodzące do nagrzewnicy w komorze silnika są ciepłe ? napisz to, to zobaczymy co dalej..
Sprawdziłem węże doprowadzające wodę do nagrzewnicy i są ciepłe (chyba). Nie jestem pewien czy dobre sprawdzałem więc mam takie jedno pytanko. może ktoś zrobić fotki i mi wskazać którymi przewodami jest dostarczana woda do nagrzewnicy (patrząc od strony silnika po podniesieniu maski) ? Bo idzie tam trochę węży i nie wiem które powinny być ciepłe a które mogą być zimne. Z góry dziękuję
H,Łajszczak dzięki za fotki. Właśnie przyjechałem z kościółka i sprawdziłem węże. Są ciepłe. Czyli woda dopływa do nagrzewnicy, choć z tego co czytałem tu na forum to w niektórych modelach jest jeszcze zawór odcinający zamiast lornetki przy nagrzewnicy. Czy to prawda? Ja mam Zafirkę z 2004 roku. Sprawdziłem również bezpieczniki - wszystkie są w porządku. Po obiadku mam zamiar rozebrać schowek i zajrzeć pod kokpit czy czegoś nie urwałem podczas wymiany filtra.
Z tym jest właśnie dziwna sprawa. Bo niezależnie jak ustawię na klimatroniku to i tak zawsze wieje na nogi i szybę. Jak dam na szybę nawiew to ze środkowych i bocznych też trochę leci. Jak wyłączę silnik i wyciągnę kluczyki to po około 20 sek. słuchać buczenie silnika serwo jak by zamykał jakąś klapkę lub coś w tym stylu. Myślisz że to wina sterowania (zepsuty panel kontrolny czy coś takiego)? Poza tym jak odpalę autko a zostawiłem wcześniej włączony nawiew na szybę to po odpaleniu silnika nawiew moc nawiewu ustawia się na max. Czy to normalne?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Gdybyś mieszkał bliżej to byś podjechał do mnie i byc może udało by się coś zaradzić,są tam trzy czujniki temperatury,jeden na środku deski w kratce nawiewu na szybę,jakby on był padnięty lub rozłączony to sterownik dostawałby sygnał że jest za gorąco w środku i przełącza klapkę na zimne powietrze,..