[A] - silnik 1,8 - zawór EGR - czyszczenie

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
dracula4

[A] - silnik 1,8 - zawór EGR - czyszczenie

#1 Post autor: dracula4 »

Witam wszystkich zainteresowanych moim tematem.
Dotyczy Zafiry A silnik 1.8 benzyna+gaz 116 kM 1999r. Z uwagi na to iż u mnie zaczęły się problemy z szarpaniem silnika postanowiłem na początek przeczyścić zawór EGR a w najbliższym czasie przepływomierz oraz przepustnica na pewno podzielę się z Wami instrukcją i zdjęciami.
A oto jak ja czyściłem u siebie zawór EGR

A więc ogólny widok silnika:
Obrazek

Po zdjęciu wierzchniej obudowy silnika (odkręcamy dwie śruby które znajdują się w moim przypadku na jednej linii z wtryskiwaczami gazu widocznymi na pierwszym zdjęciu) ukaże się nam po prawej stronie zawór EGR oznaczony czerwonym kółkiem ze strzałką.
Obrazek

Następnie odkręcamy dwie śruby którymi przykręcony jest zawór:
Obrazek

Widok zaworu od spodu. W moim przypadku nie jest on za bardzo przybrudzony:
Obrazek

Widok gniazda, stopy przy silniku na której osadzony jest zawór wraz z uszczelką którą należy przy składaniu wymienić na nową (ażeby przypadkiem nie dostawało się jakieś lewe powietrze). Gniazdo odrapywałem delikatnie śrubokręcikiem a później dokładnie odkurzałem resztki nagaru przystawiając rurę z odkurzacza i wciągając wszystko ażeby silnik przypadkiem po uruchomieniu nie zaciągnął pozostałości:
Obrazek

Sam zawór czyściłem dokładnie za pomocą benzyny ekstrakcyjnej oraz pędzelka. Czynność powtarzamy 2-3 razy:
Obrazek

Po czyszczeniu wkładamy zawór do pojemnika w moim przypadku obciąłem plastikową butelkę, wlałem benzynę ekstrakcyjną i zanurzyłem zawór i pozostawiłem na noc:
Obrazek

WAŻNE !!!! Bardzo istotną rzeczą jest szczelne owinięcie całości folią lub jednorazówką ażeby nam benzyna nie wyparowała ja akurat zawiązałem jeszcze dodatkowo sznurkiem:
Obrazek

Następnego dnia wyjmujemy zawór z pojemnika jeszcze raz przemywamy pędzelkiem. Najlepiej wszystko przedmuchać sprężonym powietrzem. Zakładamy nową uszczelką, skręcamy wkładamy wtyczkę i zakładamy obudowę silnika.
I zrobione !!!! :)
A teraz idziemy na małe :piwo:

Następne tematy przepływomierz, przepustnica oraz wiązka kabli tylnych drzwi niebawem ;)
Mam nadzieję że pomogłem :D
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony 21 sty 2011, 17:25 przez dracula4, łącznie zmieniany 1 raz.
GrzegorzW

#2 Post autor: GrzegorzW »

No kolego szacun, lepiej niż w podręczniku. Jak zrobisz coś takiego w dieselu jestem zainteresowany. Pozdrawiam
dzarko

#3 Post autor: dzarko »

Bardzo podobnie mojego potraktowałem, z tym że bez zanurzania i przed benzyną użyłem K-2 do nagarów. Wlewałem do środka, mieszałem, wylewałem grudki brudu, płukałem i tak kilkanaście razy.
jurek 1771

#4 Post autor: jurek 1771 »

witam panowie a czy to czyszczenie tego zaworku to bedzie mialo sens np w przypadku takim gdy autko szarpie , kiedys jak sie nagrzalo teraz coraz czesciej / filtr paliwa wymieniony ...nie pomoglo !? ...silnik benzyna 1,6
dzarko

#5 Post autor: dzarko »

Bardzo prawdopodobne. Najpierw oczyść przepustnicę (jeszcze łatwiejsze) a jak to nic nie da, to EGR (w tym silniku prosto się zdejmuje, wiem coś o tym).
krzysiek82

#6 Post autor: krzysiek82 »

dzarko pisze:Bardzo podobnie mojego potraktowałem, z tym że bez zanurzania i przed benzyną użyłem K-2 do nagarów. Wlewałem do środka, mieszałem, wylewałem grudki brudu, płukałem i tak kilkanaście razy.
mam zamiar u siebie wywalić egr z softu zanim to jednak nastąpi chce go przeczyścić, czy w silniku z18xe jest tak samo zlokalizowany?
jurek 1771

#7 Post autor: jurek 1771 »

.....przepustnica ?? gdzie to sie ukryło ? a pompa paliwa w 1,6 to jest w zbiorniku ? czy gdzies pod spodem autka bo nie widac ??!! tylko filtr . Pozdrawiam

[ Dodano: Pon Sty 24, 2011 20:30 ]
a jeszcze jedno pytanko panowie a silniczek krokowy moze miec wplyw na " szarpanie " silnika podczas jazdy ? czy to tylko dotyczy obrotow jalowych "wolnych " ??
dzarko

#8 Post autor: dzarko »

Obrazek

Na lewo od napisu IDLE CONTROL VAVE masz rury do przepustnicy. Pod tą plastikową czarną skrzynką masz okrągły wlot do przepustnicy zamykany na cybant. Odpinasz pokrywę filtra powietrza, luzujesz wspomniany cybant i całość podnosisz do góry. Pod spodem będzie coś takiego:
Obrazek

To właśnie przepustnica zintegrowana z silnikiem krokowym. Ta okrągła klapka otwiera się i zamyka. Jeśli jest brudne, to przeczyścić pędzlem umaczanym w benzynie ekstrakcyjnej.

Krokowy, z tego co wiem, odpowiada tylko za bieg jałowy, więc przy przyspieszaniu nie powinien mieć żadnego znaczenia.
jurek 1771

#9 Post autor: jurek 1771 »

dzieki bardzo za pomoc ..to juz cos ! Pozdrawiam J.

[ Dodano: Sob Sty 29, 2011 21:51 ]
witam ! a w silniczku 1,6 zaworek ERG jest troszke bardziej schowany i trzeba sie nieco nagimnastykowac zeby go wytargac .. ale powoli damy rade tylko kluczyk specjalny skombinuje a czyszczenie przepustnicy nic nie dalo nadal szarpie , aaa no ibylo tam w tej przepustnicy dosc duzo oleju /?!! skad ?? czyzby uszczelka pod glowica ?? dzieki za komentarze J.
djrafix

#10 Post autor: djrafix »

Kolego Dracula,moglbys pokazac ktora to jest uszczelka do wymiany bo na tych zdjeciach nie zaznaczyles chyba:))
dzarko

#11 Post autor: dzarko »

To jest taka blaszka pomiędzy EGR a jego podstawką. Ja miałem problem, bo się zapiekła i nie mogłem jej znaleźć ;-) Ale jest tam.

http://sklep.dixi-car.pl/images/851929_ ... ededfbtsi0
djrafix

#12 Post autor: djrafix »

no właśnie, czyli przed wzięciem się za to trzeba mieć tą blaszkę. Gdzie ja mozna zamowic kupic ? w ASO by mieli ?
dzarko

#13 Post autor: dzarko »

Ja kupiłem w ASO. Za czwórkę ;-)

http://sklep.dixi-car.pl/uszczelka-zawo ... -p-51.html
djrafix

#14 Post autor: djrafix »

no właśnie, więc się może i ja udam jutro do ASO lub zadzwonię czy by mieli taką uszczelkę, na tej stronie też znalazłem właśnie. Na wzór starej nie muszę przynosić tylko on do rocznika mi znajdzie nie? :P
dzarko

#15 Post autor: dzarko »

Chyba wystarczy kod silnika. W sensie symbolu, nie numeru silnika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”