Zafira B CNG kilka pytań

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
iskat1973

Opel Zafira B cng na taxi..

#1 Post autor: iskat1973 »

Witam znawców i koneserów Opla Zafiry po raz pierwszy. Jak w temacie co sądzicie o Zafirce na gaz ziemny z l.2006-2007 na taxi w Wawie ( only 1 stacja niestety ). Chciałbym usłyszeć wszystkie + i - nt. tego auta, czego moge sie spodziewać po takim aucie używanym z przebiegiem np. 100 tyś km. Chce się wreszcie przełamać jako zatwardziały "dizlowiec" do innego sposobu zasilania silnika. Za wszystkie rady będę very wdzięczny. Pozdrawiam i dzięki.....
kicaj

#2 Post autor: kicaj »

masz wlasny domek z garazem i instalacja gazowa w domu?
jesli tak to sie moze oplacic
obawiam sie ze jedna stacja tankowania to za malo zwlaszcza na taxi...
dobrze ze jest i benzyna,
Lorry

#3 Post autor: Lorry »

Lata tego mnóstwo w DE na taryfach i jakos specjalnie na to nie narzekają, wersje na taryfe mają "skóre" i brak jakichś większych fajerwerków wypasowych wiec psuć się nie powinny, silnik sprawdzony od dobrych kilku lat już jeździ, w ZA też był, wiec myślę że gdyby był zły to by tego korporacje nie kupowały. Napewno osiągi szału nie będa robiły (z 14 sek do setki), ale taniutko będzie :) Chyba zeby kupić nowiutką w wersji CNG turbo, tam już 150KM i żwawo jeździ ale i wieksze komplikacje techniczne.

Niestety nie wiem jak z 7 miejscami: Czy tam są butle czy gdzieś indziej.

Zawieszenie jest proste w budowie i naprawach (z przodu McPherson, z tyłu belka niezniszczalna), a jeździ całkiem ładnie, wg TopGear jedno z lepszych zawieszeń wśród minivanów, fajnie się siedzi, wysoko, nie trzeba duzo miejsca do parkowania, generalnie auto warte pochwały, a zasieg na CNG to ok 400km ;) i 14l benzynowej rezerwy

Jeśli jest ciepło to auto zapala na CNG, odpada tu wiec jazda na beznynie jak przy LPG, no i sama instalacja jest fabryczna a nie drutowana wiec wszystko jest elegancko

Na taryfę będzie w sam raz :)
BajBus

#4 Post autor: BajBus »

Lorry pisze:Niestety nie wiem jak z 7 miejscami: Czy tam są butle czy gdzieś indziej.
butle są w miejscu koła zapasowego (bynajmniej z ZA tak jest) więc 7 miejsc jest.
Znajoma w pracy ma Zośkę z CNG i we wrocku też jest tylko jedna stacja, ale auto sobie bardzo chwali, jeśli chodzi o cenę eksploatacji,
jedynie jak kiedyś czytałem na naszym forum ceny niektórych części do CNG powalają, a z zamiennikami problem bo mało tego...
dejna

#5 Post autor: dejna »

no i chyba zasięg takiego napędu jest niewielki... to moze warto pomyśleć, żeby samemu stacje CNG postawić...
Maciek

#6 Post autor: Maciek »

Coś mi się kiedyś o oczy obiło, że ok 10k zł. kosztuje przyłącze do domowej instalacji.

Po Wawie myślę, że ze 200 km. jest do zrobienia, czyli pewnie codziennie na Kasprzaka będziesz musiał podjeżdżać ;)
Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

Maciek pisze:Coś mi się kiedyś o oczy obiło, że ok 10k zł. kosztuje przyłącze do domowej instalacji.

Po Wawie myślę, że ze 200 km. jest do zrobienia, czyli pewnie codziennie na Kasprzaka będziesz musiał podjeżdżać ;)
Jezdzilem grand cheeroki z taka instalacja - super sprawa, tylko zasieg faktycznie relatywnie niewielki.
Domowa instalacja to ok. 10 k PLN, ale niestety za jej pomoca zatankujesz znacznie mniej, niz na kasprzaka (domowy kompresor ma znacznie nizsze cisnienie, niz na stacji, a CNG ciezko jest sprezyc - stad tez takie monstrualne butle sa potrzebne).
Wiem, ze duzo czerwonych seatow Taxi jezdzi na CNG - zawsze mozesz zagadac taxi-kolegow, jak to sie spisuje w miescie....

Pozdr,
iskat1973

#8 Post autor: iskat1973 »

Maciek pisze:Coś mi się kiedyś o oczy obiło, że ok 10k zł. kosztuje przyłącze do domowej instalacji.

A po jakimś czasie wizyta gościa z gazowni ( przecież się zorientują po zużyciu gazu ) a po nim gość z urzędu skarbowego... I domiar wszak tankowałem gaz ziemny bez akcyzy co jest niedozwolone.
Mieszkam na Woli w okolicach Kasprzaka i na fajrant bym tankował.

//podkreślenie było zbędne
Ostatnio zmieniony 05 sty 2010, 18:09 przez iskat1973, łącznie zmieniany 1 raz.
kicaj

#9 Post autor: kicaj »

jak tylko od czasu do czasu by sie tankowalo na kasprzaka, regularnie to sie nie maja do czego przyczepic ;) mozna przeciez na benzynie jezdzic...a o instalacji slyszalem ze mozna taniej, tylko czas tankowania jest dluzszy (cala noc)
Maciek

#10 Post autor: Maciek »

iskat1973 pisze:
A po jakimś czasie wizyta gościa z gazowni ( przecież się zorientują po zużyciu gazu ) a po nim gość z urzędu skarbowego... I domiar wszak tankowałem gaz ziemny bez akcyzy co jest niedozwolone.
Mieszkam na Woli w okolicach Kasprzaka i na fajrant bym tankował.
Dobrze, że masz blisko do stacji, jest to jakiś plus.

Co do domowej instalacji to CHYBA jest ona legalna i auto do własnych potrzeb można tankować w ten sposób (pewien nie jestem, z półtora roku temu się tym bardziej interesowałem).
Coś kiedyś państwo próbowało jakimś specjalnym podatkiem CNG obłożyć ale chyba im nie wyszło...
Lorry

#11 Post autor: Lorry »

Jak masz blisko tej stacji to codziennie z rana czy zjeżdzajac na sen itp. zatankować i śmigać, a pewnie jako taxi jeszcze mozna by jakis rabat stałokliencki wyrwać ;)
iskat1973

#12 Post autor: iskat1973 »

Lorry pisze:Jak masz blisko tej stacji to codziennie z rana czy zjeżdzajac na sen itp. zatankować i śmigać, a pewnie jako taxi jeszcze mozna by jakis rabat stałokliencki wyrwać ;)
Dałbyś rabat jakbyś nie miał konkurencji ????? Bo ja nie.......nie liczę na to.
Jako że sam jeżdżę na taxi to chciałbym kupić zafirę B w budyniu tj. niemieckie taxi. Czy te auto różni sie czymś od auta cywilnego oprócz gustownego koloru ;) :shock: ??? A poza tym przy przebiegu np. 200 tyś km nie póści mnie to auto z torbami ????
Lorry

#13 Post autor: Lorry »

Nie puści Cie z torbami ;) , jak chcesz exTaryfe z Niemiec to bedzie miała moze jakieś Webasto no i taksówkową czarną skóre, plus może jakieś kable pod te Wasze instrumenty pokładowe ;)

A czy np. w Wawie nie jeżdża autobusy miejskie na CNG? W krK tak jest i tankujesz bezpośrednio na stacji należącej do PGNiG wiec mają niższa marże niż inne ;) może warto by popytać i ew, razem z autobusami tankować
shell'a

#14 Post autor: shell'a »

iskat1973 pisze:Czy te auto różni sie czymś od auta cywilnego oprócz gustownego koloru ;) :shock: ???
proszę bardzo -
https://secure.opel.de/dialog/catalogue/brochure.act
kicaj

#15 Post autor: kicaj »

iskat1973 pisze:ako że sam jeżdżę na taxi to chciałbym kupić zafirę B w budyniu tj. niemieckie taxi. Czy te auto różni sie czymś od auta cywilnego oprócz gustownego koloru ;) :shock: ???
od paru lat budyniowy kolor juz nie jest obowiazkowy na taksowke, wiec mozesz znalezc i inny kolor. zazwyczaj takie wersje n ataxi sa super wyposazone pod wzgledem komfortu...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”