Problemy związane z EGR - zawórem recyrkulacji spalin

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
arekh2

Problemy związane z EGR - zawórem recyrkulacji spalin

#1 Post autor: arekh2 »

witam wszystkich użytkowników opla zafira,
kupiłem egzemplarz sprowadzony z Danii, 1,9 CDTI 2007r (chyba, ale szyby z 2006),cały czas świeci się kontrolka silnika ale moc ma normalną.Byłem na komputerze(zawór recyrkulacji spalin) wykasowali mi błędy, kontrolka zaświeciła się po przejechaniu 50km.Przyznaje się szczerze, że nie jestem biegły w tych wszystkich terminach" EGR, PDF"czy ktoś mógł by mi pomóc- może któryś z kolegów mieszka w pobliżu i jest z tymi problemami obyty.
Z góry dziękuję za pomoc.

//wydzieliłem posty z tematu ZA //BajBus
Ostatnio zmieniony 30 cze 2011, 14:44 przez arekh2, łącznie zmieniany 2 razy.
kicaj

#2 Post autor: kicaj »

arekh2 pisze:kupiłem egzemplarz sprowadzony z Danii, 1,9 CDTI 2007r (chyba, ale szyby z 2006)
lepiej tak niz na odwrot ;)
arekh2 pisze:cały czas świeci się kontrolka silnika
bledy mozesz sam zczytac - jak? na forum jest to opisane
arekh2 pisze:nie jestem biegły w tych wszystkich terminach" EGR, PDF"czy ktoś mógł by mi pomóc
mozesz sobie sam pomoc - poczytac na forum wlasnie o EGR (czasem z niemieckiego AGR) i DPF
pierwsze to zawor recylkulacji spalin
drugie to filtr czastek stalych w dieslu

co do bledu to podaj jaki konkretnie blad sie pojawia...
jak wyszedl blad EGR (pewnie 0400) to co bylo z nim robione?
arekh2

#3 Post autor: arekh2 »

dziękuje za szybką odpowiedż,
nie wiem jaki był numer błędu, bo mechanik mi tego nie mówił(mój bład że go nie wypytałem- to był pierwszy raz,teraz będe już mądrzejszy)
Przeczytałem wszystko co wcześniej napisaliście, u mnie jest w opelku teoretrycznie wszystko w porządku, tylko dlaczego ta kontrolka silnika się świeci?
byłem 2 razy w trasie- zrobiłem tak jak sugerowano- 3500 obrotów III bieg i tak około 30km.Jak mogę poznać czy filtr się wypala?
kicaj

#4 Post autor: kicaj »

tez opisane na forum - znacznie zwiekszone spalanie na wolnych obrotach do 5litrow/1 godz.
inna praca silnika i smrod spalonej gumy za autem...
arekh2

#5 Post autor: arekh2 »

w tej chwili na wolnych obrotach pali około 0,8- 1,0. w trasie nie wiem, raczej nie wysprzęglałem samochodu, powiedz mi proszę co powinienem zrobić w sprawie tej kontrolki?. Sprawdzałem poziom oleju w silniku- wydaje sie być w normie. Auto ma w tej chwili 45 000km przebiegu( nie jestem go w 100% pewien chociaz posiadam książkę serwisową- ma bardzo mocno zuzyte pedały.
kicaj

#6 Post autor: kicaj »

arekh2 pisze:około 0,8- 1,0
0.7-0.8 Eco
0.9-1 klima
arekh2 pisze:powiedz mi proszę co powinienem zrobić w sprawie tej kontrolki?.
zczytaj sam bledy i podaj na forum...
arekh2

#7 Post autor: arekh2 »

witam,
byłem dzisiaj na kompie- P0400, 2x ptrzepalili filtr, skasowali błędy, ale kontrolka silnika zapaliła się zaraz potem,
jutro wymiana oleju, fitra powietrza, paliwa i pyłkowego,
co jeszcze moge (należało by) zrobić?
kicaj

#8 Post autor: kicaj »

przeczyscic egr no i poczytac o bledzie 0400
arekh2

#9 Post autor: arekh2 »

zastanawiałem się nad czyszczeniem EGR, tylko nie wiem która z "domowych", opisywanych tu metod zastosować
arekh2

#10 Post autor: arekh2 »

zawór egr wyczyszczony, filtr przepalony, olej i wszystkie filtry- nowe, błędy wykasowane a i tak kontrolka silnika sie zaświeciła. o co chodzi?
wcześniej też zachodziliśmy w głowe bo wyświetlił się napis w jęz. duńskim reaktywowanie 45km i stopniowo malało aż do 0km.W tej chwili po przejechaniu kilku km. wszystko wróciło do normy tylko ta kontrolka.czy coś jeszcze należy przeczyścić?
kicaj

#11 Post autor: kicaj »

nie zawsze czyszczenie pomaga ;( poz atym usterka moze lezec w elektryce albow dolotach do egru...
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#12 Post autor: MieHor »

a czy w tzw. międzyczasie tankowałeś paliwo? wyświetlenie ilości km mogło mieć związek z tym, że jechałeś "na oparach"
arekh2

#13 Post autor: arekh2 »

rzeczywiście tuż po zatankowaniu napis o reaktywowaniu zgasł, przymierzam się do czyszczenia dolotu do egr, zauważyłem tam taki cylinder z przewodami- co to jest i czy tam wogóle zaglądać?
gosia

#14 Post autor: gosia »

Witam!!!Podpinam się,ponieważ błąd 0 4005A....czyli jak to mówią "stara bieda"... ;)
W sumie.... to nawet chciałam pochwalić moją Zosię,bo przebywam aktualnie na urlopie i mimo ,że stoi pod chmurką ,a nie jak dotychczas w garażu i mimo -23.... odpala bez problemu w pierwszej próbie...no ale to na tyle z dobrych wieści,ponieważ dzisiaj po odpaleniu i przejechaniu ok 2km buch kontrolka autko z kluczykiem i znów ten nieszczęsny 04005A....i teraz pytanko ......co za cholera ,przecież wymieniłam ten zawór na nowy... raptem miesiąc temu...więc co zwariował przy tych mrozach ,czy jak....w sumie super urlop ,bo teraz nie wiem czy dojadę do domu ,a troche km przede mna......także help...jak zwykle!!!!
Anony Mous

#15 Post autor: Anony Mous »

Gosia ja z tym błędem jeździłem ok miesiąca aż EGR zabrudził się i zaciął na dobre.Także do domu powinnaś dojechać.Jak kontrolka się zapala to auto jedzie normalnie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”