1. Ponieważ uzytkuję Zosię od niespełna dwóch tygodnich, pojawiła się jeszcze jedna ciekawostka któa mnie zaintrygowała...
Wczoraj przeprowadziłem test długodystansowy. Tankowanie pod kurek, reset km, reset wskazań BC i drogę....
Po powrocie (blisko 600km), tankowanie do pełna i wyliczanie średniego zuzycia. Wynik z tankowania 5,77l/100km. Wskazanie na BC to 6,4l/100km.
Skąd ta rozbieżność? Czy Zosie tak mają? :-) :-)
2. Sprawa druga...czy jest ktoś mi w stanie jednoznacznie wyjasnić. Co ile wymiana rozrzadu w A17DTR (1.7cdti, 125km) Spotykam się ciągle z dwiema interpretacjami (ASO, net, instrukcja). 90kkm czy 150kkm?
3. i ostatnia.... moje auto jest z 05.2008. Gwarnacja mechaniczna się skończyła. Pozostała na karoserie. Wczesniejsze przeglądy przy 30kkm i 60kkm w ASO. Mam dylemat...czy warto wydawać większe pieniądze na przegląd przy 90kkm jechać do ASO??? Jakie macie doświadczenia??? Są tego plusy i minusy (np. dobra wola producenta gdyby jakas niespodziewana awaria była), minusy...wiadomo $$$.
Średnie spalanie- komputer a rzeczywistość + rozrząd
-
kubutek
ad.2 - sprawa wygląda rzeczywiście dziwnie. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć.
Mnie (co prawda dla silnika 1.9) ASO podało co 120kkm mimo, że Fiat dla tych samych silników podaje 90kkm a jak wymieniałem rozrząd w zaprzyjaźnionym warsztacie to otrzymałem takie info:
Serwisy tak podają, a CONTI na pasek (taki mam założony) daje gwarancje na 70kkm
Na twoje pytanie odpowiedział bym tak: Częstotliwość wymiany zależy od zamontowanych podzespołów - kierować się najkrótszym zalecanym przebiegiem dla założonych elementów.
Mnie (co prawda dla silnika 1.9) ASO podało co 120kkm mimo, że Fiat dla tych samych silników podaje 90kkm a jak wymieniałem rozrząd w zaprzyjaźnionym warsztacie to otrzymałem takie info:
Serwisy tak podają, a CONTI na pasek (taki mam założony) daje gwarancje na 70kkm
Na twoje pytanie odpowiedział bym tak: Częstotliwość wymiany zależy od zamontowanych podzespołów - kierować się najkrótszym zalecanym przebiegiem dla założonych elementów.
-
rhaaziel
Jeśli chodzi o pyt.1 to tutaj również sporo na temat wskazań komputera i jego korekty napisaliśmy: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2342
Ad.2 niestety nie pomogę gdyż nie wiem jaki jest termin ale obstawiałbym raczej 90 niż 150 tys km, tak na marginesie tutorial jak zamontować pasek rozrządu w silnikach 1.7 od Isuzu - http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/62 ... -1-7d.html może się kiedyś przyda
Ad.3 ja osobiście unikam ASO jako ognia, gdy tylko kończy się gwarancja kończę 'przygodę' z ASO i zaczynam odwiedzać warsztat lub mechanika, któremu ufam
Ad.2 niestety nie pomogę gdyż nie wiem jaki jest termin ale obstawiałbym raczej 90 niż 150 tys km, tak na marginesie tutorial jak zamontować pasek rozrządu w silnikach 1.7 od Isuzu - http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/62 ... -1-7d.html może się kiedyś przyda
Ad.3 ja osobiście unikam ASO jako ognia, gdy tylko kończy się gwarancja kończę 'przygodę' z ASO i zaczynam odwiedzać warsztat lub mechanika, któremu ufam
-
Przemcio
:> Mnie poinformowano w ASO niemieckim i polskim ze co 150tys.dla A17DTR i nie ma zalecenia dla wcześniejszej wymiany. Między innymi dla tego za naszą zachodnią granicą Zośki sprzedawane są przed wymianą albo grubo po. Jeśli nie chcesz wydawać kasy w ASO to weź od nich spis czynności przeglądowych dla danego przebiegu i wykonaj go u ogarniętego mechanika.Na tą nowoczesną , bardzo ciekawą technicznie i naprawdę bezproblemową A17DTR w serwisie patrzą z zaciekawieniem ( niewiele ich jeszcze w naszym kraju) a co dopiero poza. 
-
zbigor
Ja bym olał ASO i zrobił przegląd w warsztacie bez autoryzacji . Oczywiście w jakimś normalnym a nie u "Henia w garażu". Natomiast przegląd karoseryjny koniecznie w ASO. Inaczej gwarancja korozyjna jest nieważna. Kosztuje ten przegląd jakieś 50 zł wiec warto. Poza tym taki przegląd i fakturka z ASO bardzo istotnie uwiarygodnią przebieg przy odsprzedaży.eMarkiz pisze:na przegląd przy 90kkm jechać do ASO???