Średnie spalanie- komputer a rzeczywistość + rozrząd

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
eMarkiz

Średnie spalanie- komputer a rzeczywistość + rozrząd

#1 Post autor: eMarkiz »

1. Ponieważ uzytkuję Zosię od niespełna dwóch tygodnich, pojawiła się jeszcze jedna ciekawostka któa mnie zaintrygowała...
Wczoraj przeprowadziłem test długodystansowy. Tankowanie pod kurek, reset km, reset wskazań BC i drogę....
Po powrocie (blisko 600km), tankowanie do pełna i wyliczanie średniego zuzycia. Wynik z tankowania 5,77l/100km. Wskazanie na BC to 6,4l/100km.
Skąd ta rozbieżność? Czy Zosie tak mają? :-) :-)

2. Sprawa druga...czy jest ktoś mi w stanie jednoznacznie wyjasnić. Co ile wymiana rozrzadu w A17DTR (1.7cdti, 125km) Spotykam się ciągle z dwiema interpretacjami (ASO, net, instrukcja). 90kkm czy 150kkm?

3. i ostatnia.... moje auto jest z 05.2008. Gwarnacja mechaniczna się skończyła. Pozostała na karoserie. Wczesniejsze przeglądy przy 30kkm i 60kkm w ASO. Mam dylemat...czy warto wydawać większe pieniądze na przegląd przy 90kkm jechać do ASO??? Jakie macie doświadczenia??? Są tego plusy i minusy (np. dobra wola producenta gdyby jakas niespodziewana awaria była), minusy...wiadomo $$$.
Anony Mous

#2 Post autor: Anony Mous »

kubutek

#3 Post autor: kubutek »

ad.2 - sprawa wygląda rzeczywiście dziwnie. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć.

Mnie (co prawda dla silnika 1.9) ASO podało co 120kkm mimo, że Fiat dla tych samych silników podaje 90kkm a jak wymieniałem rozrząd w zaprzyjaźnionym warsztacie to otrzymałem takie info:
Serwisy tak podają, a CONTI na pasek (taki mam założony) daje gwarancje na 70kkm

Na twoje pytanie odpowiedział bym tak: Częstotliwość wymiany zależy od zamontowanych podzespołów - kierować się najkrótszym zalecanym przebiegiem dla założonych elementów.
rhaaziel

#4 Post autor: rhaaziel »

Jeśli chodzi o pyt.1 to tutaj również sporo na temat wskazań komputera i jego korekty napisaliśmy: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2342

Ad.2 niestety nie pomogę gdyż nie wiem jaki jest termin ale obstawiałbym raczej 90 niż 150 tys km, tak na marginesie tutorial jak zamontować pasek rozrządu w silnikach 1.7 od Isuzu - http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/62 ... -1-7d.html może się kiedyś przyda

Ad.3 ja osobiście unikam ASO jako ognia, gdy tylko kończy się gwarancja kończę 'przygodę' z ASO i zaczynam odwiedzać warsztat lub mechanika, któremu ufam :)
Przemcio

#5 Post autor: Przemcio »

:> Mnie poinformowano w ASO niemieckim i polskim ze co 150tys.dla A17DTR i nie ma zalecenia dla wcześniejszej wymiany. Między innymi dla tego za naszą zachodnią granicą Zośki sprzedawane są przed wymianą albo grubo po. Jeśli nie chcesz wydawać kasy w ASO to weź od nich spis czynności przeglądowych dla danego przebiegu i wykonaj go u ogarniętego mechanika.Na tą nowoczesną , bardzo ciekawą technicznie i naprawdę bezproblemową A17DTR w serwisie patrzą z zaciekawieniem ( niewiele ich jeszcze w naszym kraju) a co dopiero poza. ;)
zbigor

#6 Post autor: zbigor »

eMarkiz pisze:na przegląd przy 90kkm jechać do ASO???
Ja bym olał ASO i zrobił przegląd w warsztacie bez autoryzacji . Oczywiście w jakimś normalnym a nie u "Henia w garażu". Natomiast przegląd karoseryjny koniecznie w ASO. Inaczej gwarancja korozyjna jest nieważna. Kosztuje ten przegląd jakieś 50 zł wiec warto. Poza tym taki przegląd i fakturka z ASO bardzo istotnie uwiarygodnią przebieg przy odsprzedaży.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”