[B]Klimatyzacja,osuszacz gdzie sie znajduje PILNE

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rafi.zafi

[B]Klimatyzacja,osuszacz gdzie sie znajduje PILNE

#1 Post autor: rafi.zafi »

Gdzie znajduje sie osuszacz klimatyzacj silnik benzyna . Zamowilem dzisiaj to ustrojstwo 75 zl ale gdzie to sie znajduje to prosilbym o oswiecenie .Prosilbym jakis w miare opisic bardziej doswiadczonych. Pozdrawiam.

[ Dodano: Sob Mar 19, 2011 20:11 ]
Opisze temat bo moze komus sie przyda .Bylem dzisiaj na przegladzie klimatyzacji i mily pan wytlumaczyl mi ze wnaszych zosiach nie wymienia sie osuszacza,a to z powodu tego ze to ustrojstwo znajduje sie w chlodnicy klimatyzacji i mozna zrobic wiecej szkody niz pozytku . Wymiana osuszacza wymaga rozszczelnienia chlodnicy,a zeby byc pewnym dzwonilem do opla i to samo mi powiedzieli .No chyba ze sie upre hehe klient nasz Pan to tyle .Temat zalatwiony.Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 00:52 przez rafi.zafi, łącznie zmieniany 1 raz.
Woytas

#2 Post autor: Woytas »

rafi.zafi pisze: i mily pan wytlumaczyl mi ze wnaszych zosiach nie wymienia sie osuszacza

:shock: :shock: :shock:
rafi.zafi pisze:mozna zrobic wiecej szkody niz pozytku
Jak tego nie robią w serwisach to może i tak (w ASO w Wawie na moje pytanie o osuszacz i jego wymianę Panowie powiedzieli, że nie ma takiego czegoś :shock:) , fachman zrobi to w kilkanaście minut, trzeba pamiętać o nowych oringach i tyle.
rafi.zafi pisze:Wymiana osuszacza wymaga rozszczelnienia chlodnicy
Innej możliwości nie ma. Polecam kupić część i niech to wymienią w serwisie klimy.
Walczę właśnie z osuszaczem u znajomego (troszkę było to poskładane na sztukę). W swojej Zosi wymieniałem w zeszłym roku...i stary wyglądał :shock: :shock: .
Tak więc wymieniać można, nawet trzeba ( co 2 - 3 sezon) - ale mało ludzi to robi bo nie wie, że coś takiego jest ( a syf robi się podobny jak na parowniku).
pozdr
gwizdenson

#3 Post autor: gwizdenson »

Woytas ma całkowicie rację. Osuszacz jest częścią jak najbardziej do wymiany i trzeba to robić. Chroni układ przed zawilgoceniem a co za tym idzie tzw.korków chłodziwa.To jest fakt nikt na to nie zwraca uwagi a warsztaty się boją gdyż prócz oczywiście nowych oringów całość trzeba bardzo dokładnie złożyć bo wszystkie płaszczyzny muszą idealnie dolegać bez żadnych skrzywień.Sam robiłem to w zeszłym roku przy okazji wymiany chłodnicy.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

Żeby nie było wątpliwości wypowiedzi kolegów uzupełnię o rysunki z EPC (osuszacz to inaczej odwadniacz)

Obrazek
Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

dlaczego masz do wymiany osuszacz ??
Lorry

#6 Post autor: Lorry »

tEREk pisze:dlaczego masz do wymiany osuszacz ??
gdyż
Woytas pisze:W swojej Zosi wymieniałem w zeszłym roku...i stary wyglądał :shock: :shock: .
Tak więc wymieniać można, nawet trzeba ( co 2 - 3 sezon) - ale mało ludzi to robi bo nie wie, że coś takiego jest ( a syf robi się podobny jak na parowniku).
;)

Ja po 6 latach chyba też będę musiał takie coś poczynić....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”