1.9 CDTi 120KM - Problem z mocą.Obroty max 3200-3400 EGR

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

1.9 CDTi 120KM - Problem z mocą.Obroty max 3200-3400 EGR

#1 Post autor: Anony Mous »

Witam problem ujawnił się w piątek rano i wyglądał następująco:

Auto odpaliło normalnie, nie szarpie.
Na zimnym i potem ciepłym silniku tak samo auto wchodziło na obroty do 3tyś na każdym biegu.

Problem pojawiał się nad 3tyś na każdym bieg (również na jałowym).
Mogę wciskać pedał w podłogę a obroty wyżej niż 3,200-3,400 nie chcą iść.
Nie świeci się ani Check Engine ani samochodzik z kluczykiem.

W piątek po południu sprawdziłem błędy nic nowego tylko 1614 i 1615 od kluczyka.
Pokasowałem i polazłem do domu.

W sobotę rano pojechałem do ASO na akcję serwisową zrobili i od nich do turbiarzy bo myślałem że problem z czujnikiem podciśnienia (tym koło sygnału dźwiękowego). Podłączyliśmy inny auto zachowywało się tak samo więc pojechałem do domu.

Po południu załatwiałem jeszcze parę spraw na mieście i auto jeździło bez zmian.
Wieczorem wracałem do domu eureka auto śmiga normalnie ... na kompie nadal zero błędów.

Dziś rano jechałem z dzieckiem do lekarza auto znowu muł maks 3,400 obrotów. Wracając auto jedzie w pełnym zakresie obrotów.

wtf ?? ma ktoś jakiś pomysł ??
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, 11:43 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
kubik_CDTi

#2 Post autor: kubik_CDTi »

Ja tak miałem w połączeniu z 10s lagiem.
Winny był EGR i podciśnienie.
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

Podciśnienie ... możesz coś więcej napisać ?? czujnik .. nieszczelność ??
kubik_CDTi

#4 Post autor: kubik_CDTi »

Powiem tak,to było jeszcze na gwarancji,więc za bardzo nie wnikałem,przy okazji miałem błąd,który wkazywał właśnie na zawór podciśnienia przy turbinie.
Wyglądało to tak, jedziesz ,dajesz pedał w ziemie 10s i nagle idzie jak durny i przy 3500rpm czuć było jak turbo znowu nie pompuje.
No i chyba coś z EGRem,na tych rzeczach bym się skupił.
Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

A widziałeś go w ogóle na oczy ?? chodzi mi o zawór czy to było to http://allegro.pl/zawor-podcisnienia-op ... 70839.html
kubik_CDTi

#6 Post autor: kubik_CDTi »

Wiem jaki był błąd,pojechałem do serwisu w kilka h się uwinęli i nie drążyłem tematu.
Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

hmm zawór wymieniałem miesiąc temu bo w ogóle nie pompował.
Anony Mous

#8 Post autor: Anony Mous »

Prędzej czy później musi jakiś błąd wyrzucić.Z zaworem podciśnienia nie miałem problemów a objawy mogą sugerować na EGR.
Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

Szperałem po forum przejrzałem jeszcze raz plik z odczytu błędów i co znalazłem :)
P0400 ...

Z tego co doczytałem P0400 odpowiada bardziej za "ruch" cewki niż za zabrudzenie EGR'a.
Poprawcie mnie jeśli się mylę. Rozumiem, że bez rozwiercania się nie obejdzie ?
Anony Mous

#10 Post autor: Anony Mous »

tEREk pisze:Z tego co doczytałem P0400 odpowiada bardziej za "ruch" cewki niż za zabrudzenie EGR'a.
u mnie był ten błąd i była cewka spalona więc do wymiany najprawdopodobniej będzie cewka EGR-a
Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

Można dostać samą cewkę ??

Cewka chyba nie jest spalona bo auto ma momenty, że jeździ normalnie ...
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, 10:15 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
Anony Mous

#12 Post autor: Anony Mous »

tEREk pisze:Szperałem po forum przejrzałem jeszcze raz plik z odczytu błędów i co znalazłem :)
P0400 ...
Czyli wszystko jasne.Można spróbować wyczyścić zawór.

A zawór kupisz tylko w komplecie.
Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

nowej na pewno nie dostaniesz a używki kto wie jak mechanik będzie miał na stanie i dobrą , ja miałem wymieniane na używkę cenna to 200zł z robocizną. Wymiana EGR-a nowego to 600zł z robocizną
Anony Mous

#14 Post autor: Anony Mous »

Marki czy przy czyszczeniu muszę nastawiać się wiercenie i rozbieranie cewki ?
Anony Mous

#15 Post autor: Anony Mous »

Odpowiedz na to pytanie uzyskasz po demontażu EGRa i rozkręceniu go na pół.Czyli część gdzie przechodzą spaliny na pewno będzie zasyfiona,sprawdzisz ją naciskając na sprężynę i zobaczysz czy komory domykają się bez przycinania.A cewkę sprawdzisz naciskając rytmicznie "cycek" wystający z niej (z tym nie powinieneś mieć problemów ;) )."Cycek" powinien chodzić lekko,nie przycinać się i wystawać z cewki ok 5-6 mm.Jednym słowem powinien sterczeć hehehe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”