[B]deska rozdzielcza-kontrolki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
otko

[B]deska rozdzielcza-kontrolki

#1 Post autor: otko »

zaskoczyła mnie dzisiaj pewna rzecz. Do tej pory było tak że po włączeniu zapłonu zaświecały się wszystkie kontrolki, po czym cześc gasła i zostawały tylko ciśnienie oleju, chyba akumulator( to z czerwonych) i i dwie żółte ENGINE i SERWIS. Po odpaleniu gasły wszystkie. A teraz jest tak ze przed uruchomieniem silnika gaśnie SERWIS i zostaje tylko ENGINE. Macie jakieś obserwacje co do zaistniałej sytuacji?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 17:43 przez otko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

Poprzedni stan był prawidłowy - nie gaśnięcie tej kontrolki świadczy, że został zapamiętany jakiś błąd - musisz odczytać błędy i będzie wiadomo co dolega Twojej Zośce
otko

#3 Post autor: otko »

MieHor pisze:Poprzedni stan był prawidłowy - nie gaśnięcie tej kontrolki świadczy, że został zapamiętany jakiś błąd - musisz odczytać błędy i będzie wiadomo co dolega Twojej Zośce
Ale jak odpale, to gaśnie wszystko, bo z tego co pamiętam że jeśli jest błąd to kontrolka świeci podczas jazdy cały czas
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
#4 Post autor: MieHor »

Fakt - nie doczytałem. U mnie jest dokładnie tak samo i zero błędów (czytaj problemów). Kontrolka Engine powinna gasnąć dopiero po uruchomieniu silnika w czasie 1-2 sek.. Jeśli by nie zgasła, albo zgasła po dłuższym czasie, to efekt byłby taki jak napisałem w poprzednim poście.
Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

Jeśli w układzie wystąpi chwilowy błąd tzw miękki to przy przekręceniu kluczyka kontrolka (auto z kluczykiem) będzie gasła dopiero po odpaleniu auta.Chyba,ze błąd jest stały tzw twardy to kontrolka świeci się cały czas.
Jeśli w układzie nie występuje żaden błąd(twardy) i nie wystąpił żaden (miękki) błąd podczas ostatniej pracy silnika to kontrolka auta z kluczykiem gaśnie przed uruchomieniem silnika.
otko

#6 Post autor: otko »

czyli przedtem kiedy gasła kontrolka z kluczykiem dopiero po odpaleniu miałem jakiś błąd tzw miękki. Dobrze rozumuje? I teraz jest tak jak powinno być?
stapaw
Mieszkaniec
Imię: Paweł

#7 Post autor: stapaw »

otko pisze:czyli przedtem kiedy gasła kontrolka z kluczykiem dopiero po odpaleniu miałem jakiś błąd tzw miękki. Dobrze rozumuje? I teraz jest tak jak powinno być?
Witam.Dokładnie tak jak myślisz.Pozdrawiam
kuba07

#8 Post autor: kuba07 »

ja mam problem z moją zafirą 19 cdti 07 zgasła cała konsola z licznikami [obrotomierz i licznik nie działa ]wszystkie kontrolki na konsoli nie działają, po przekręceniu kluczyka zapalają się światła mijania i nie idzie tego zmienić . autko odpala i jezdzi normalnie. brak minusa na konsoli?. jakiś modem pomocy[/b]
Lorry

#9 Post autor: Lorry »

Było auto bite :?: Albo żle poskładane, albo CIM padł
kuba07

#10 Post autor: kuba07 »

co to jest cim?
Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

Inaczej przełącznik zespolony pod kierownicą :arrow: http://allegro.pl/listing.php/search?st ... lla-search
norbert_p

#12 Post autor: norbert_p »

kuba07 pisze:co to jest cim?
Jeśli to faktycznie CIM to sprawdź czy Twoja Zafirka nie podlega akcji naprawczej. Może w serwisie go wymienią... :mysli:
andibart

#13 Post autor: andibart »

Witam. Podepnę sie pod ten temat.
Kontrolka emisji spalin po przekręceniu kluczyka świeci się bardzo słabo (prawie jej nie widać) lub nie zapala się wcale. Może ktoś wie jaka jest tego przyczyna - uwalona dioda kontrolki czy może brak styku gdzieś na wtyczkach. Wszyskie inne kontrolki i zegary działają normalnie.
poznanek

#14 Post autor: poznanek »

czy ktos wie jak koszt naprawy tego CIM pozdrawiam
Woytas

#15 Post autor: Woytas »

poznanek,
Zadzwoń do najbliższego ASO, podaj im nr VIN, jeżeli Twoja zafirka podlega akcji serwisowej (i jej jeszcze nie miała) to umawiaj się na tą akcje...koszt - paliwo w tą i z powrotem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”