Hill Start Assist(Asystent ruszania na wzniesieniu)
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
Hill Start Assist(Asystent ruszania na wzniesieniu)
Jestem zainteresowany zasadą działania tego systemu jak w temacie, może ktoś wie czy można to jakoś aktywować czy może jest wymagana większa ingerencja w mechanikę.
-
kubik_CDTi
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
Umnie według VIN-u jest coś takiego:MieHor pisze:Wg kodów wyposażenia z VIN jest to opcja dodatkowa, pewnie jakiś dodatkowy moduł, który jeśli fabrycznie nie był uruchomiony to trzeba go aktywować
KB5 WSPOMAGANIE RUSZANIA NA POCHYŁOŚCI
myślę, że to o to chodziło
KB5 STEROWANIE HAMOWANIEM STOPNIOWYM PRZEZ ECM
Niestety nie zauważyłem działania tego systemu, może faktycznie trzeba to aktywować i czy wystarczy OP-Com
-
Lorry
Ja mam ten bajerek 
W sumie czasem pomaga uchronić sprzęgło. Mi często zdarza ruszać się spod ostrej górki i go używam.
Jak stoimy pod tą górkę musimy mocniej wcisnąć hamulec i auto przez ok 1-2s stoi bez nacisku na hamulec. Puszcza dopiero jak uzna że siła na sprzęgle nie zdusi silnika i uciągnie
Dałbym radę i bez, ale czasem się przydaje 
W sumie czasem pomaga uchronić sprzęgło. Mi często zdarza ruszać się spod ostrej górki i go używam.
Jak stoimy pod tą górkę musimy mocniej wcisnąć hamulec i auto przez ok 1-2s stoi bez nacisku na hamulec. Puszcza dopiero jak uzna że siła na sprzęgle nie zdusi silnika i uciągnie
-
kubik_CDTi
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
MieHor pisze:Zdenek2007, różnica w znaczeniach tego kodu pojawiła się od wersji EPC4 - wcześniej było tak jak Ty napisałeś, teraz jest tak jak ja napisałem.
Takich różnic jest trochę więcej, głównie dotyczą kodów, dla których wcześniej nie było znaczenia, a teraz zostały uzupełnione
Jeśli chodzi o tę różnicę, to być może tak jest bo ja vin miałem rozkodowany dawno, no i w całym spisie jest parę pytajników. Mie Hor jeśli możesz to proszę rozkoduj mi ponownie Vin; W0L0AHM7582171488 aby nie zaśmiecać tematu może na pw.
A wracając do tematu, to normalnie jaja wielkanocne, Zośka jeżdżę już rok i ciągle ją poznaję, dziś na próbę ruszałem na dość ostrym wzniesieniu bez hamulca ręcznego, tylko na nożnym i tu wielka radość, system działa i to rewelacyjnie bo nawet żonka moja próbowała i była w w szoku że tak można he he.
Człowiek od lat przyzwyczajony ruszać z ręcznego no i są takie efekty ha ha ha, sam z siebie się śmieję i zastanawiam czym mnie Zośka jeszcze zaskoczy.
-
Anony Mous
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
No nie, ja nie zauważyłem zadziałania żadnej kontrolki, po prostu po odpuszczeniu hamulca nożnego autko ciągle stoi przez jakieś 1może 2 sekundy dając kierowcy czas na ruszenie i odniosłem wrażenie że im mocniej wcisnąć pedał hamulca tym czas zwłoki jest minimalnie większy, może zależy to też od konta nachylenia wzniesienia, sam nie wiem.kaliope pisze:Ale nie odpowiedzieliście panowie na pytanie kicaja czy jest jakaś kontrolka. Wciskam pedał hamulca do dechy i tyle? Skąd wiem, że system zadziałał?
Jeszcze podziękowania koledze Mie Hor za rozpiskę Vin.
-
Lorry
-
wojtus