Hill Start Assist(Asystent ruszania na wzniesieniu)

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

Hill Start Assist(Asystent ruszania na wzniesieniu)

#1 Post autor: Zdenek2007 »

Jestem zainteresowany zasadą działania tego systemu jak w temacie, może ktoś wie czy można to jakoś aktywować czy może jest wymagana większa ingerencja w mechanikę.
kubik_CDTi

#2 Post autor: kubik_CDTi »

Można aktywować jeżeli masz esp,z tego co wiem,po prostu przytrzymuje ciśnienie w hamulcach przez jakieś 1,5s.
kicaj

#3 Post autor: kicaj »

a w jakich modelach mozna to aktywowac?
nawet nie wiedzialem ze jest taka mozliwosc ;)
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

Wg kodów wyposażenia z VIN jest to opcja dodatkowa, pewnie jakiś dodatkowy moduł, który jeśli fabrycznie nie był uruchomiony to trzeba go aktywować

KB5 WSPOMAGANIE RUSZANIA NA POCHYŁOŚCI

myślę, że to o to chodziło
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#5 Post autor: Zdenek2007 »

MieHor pisze:Wg kodów wyposażenia z VIN jest to opcja dodatkowa, pewnie jakiś dodatkowy moduł, który jeśli fabrycznie nie był uruchomiony to trzeba go aktywować

KB5 WSPOMAGANIE RUSZANIA NA POCHYŁOŚCI

myślę, że to o to chodziło
Umnie według VIN-u jest coś takiego:

KB5 STEROWANIE HAMOWANIEM STOPNIOWYM PRZEZ ECM

Niestety nie zauważyłem działania tego systemu, może faktycznie trzeba to aktywować i czy wystarczy OP-Com
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#6 Post autor: MieHor »

Zdenek2007, różnica w znaczeniach tego kodu pojawiła się od wersji EPC4 - wcześniej było tak jak Ty napisałeś, teraz jest tak jak ja napisałem.

Takich różnic jest trochę więcej, głównie dotyczą kodów, dla których wcześniej nie było znaczenia, a teraz zostały uzupełnione
Lorry

#7 Post autor: Lorry »

Ja mam ten bajerek ;)

W sumie czasem pomaga uchronić sprzęgło. Mi często zdarza ruszać się spod ostrej górki i go używam.

Jak stoimy pod tą górkę musimy mocniej wcisnąć hamulec i auto przez ok 1-2s stoi bez nacisku na hamulec. Puszcza dopiero jak uzna że siła na sprzęgle nie zdusi silnika i uciągnie ;) Dałbym radę i bez, ale czasem się przydaje :)
kicaj

#8 Post autor: kicaj »

Lorry, a jest do tego jakas kontrolka, jakis wlacznik?
kubik_CDTi

#9 Post autor: kubik_CDTi »

Nie,nie ma.
Ja jeździłem z tym patentem w Astrze IV i mi się prawdę powiedziawszy nie podobało,po prostu jak się przyzwyczaiłem do ruszania z ręcznego to tak ciężko,przynajmniej na początku.
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#10 Post autor: Zdenek2007 »

MieHor pisze:Zdenek2007, różnica w znaczeniach tego kodu pojawiła się od wersji EPC4 - wcześniej było tak jak Ty napisałeś, teraz jest tak jak ja napisałem.

Takich różnic jest trochę więcej, głównie dotyczą kodów, dla których wcześniej nie było znaczenia, a teraz zostały uzupełnione

Jeśli chodzi o tę różnicę, to być może tak jest bo ja vin miałem rozkodowany dawno, no i w całym spisie jest parę pytajników. Mie Hor jeśli możesz to proszę rozkoduj mi ponownie Vin; W0L0AHM7582171488 aby nie zaśmiecać tematu może na pw.
A wracając do tematu, to normalnie jaja wielkanocne, Zośka jeżdżę już rok i ciągle ją poznaję, dziś na próbę ruszałem na dość ostrym wzniesieniu bez hamulca ręcznego, tylko na nożnym i tu wielka radość, system działa i to rewelacyjnie bo nawet żonka moja próbowała i była w w szoku że tak można he he.
Człowiek od lat przyzwyczajony ruszać z ręcznego no i są takie efekty ha ha ha, sam z siebie się śmieję i zastanawiam czym mnie Zośka jeszcze zaskoczy. :lol:
Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

Ale nie odpowiedzieliście panowie na pytanie kicaja czy jest jakaś kontrolka. Wciskam pedał hamulca do dechy i tyle? Skąd wiem, że system zadziałał?
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#12 Post autor: Zdenek2007 »

kaliope pisze:Ale nie odpowiedzieliście panowie na pytanie kicaja czy jest jakaś kontrolka. Wciskam pedał hamulca do dechy i tyle? Skąd wiem, że system zadziałał?
No nie, ja nie zauważyłem zadziałania żadnej kontrolki, po prostu po odpuszczeniu hamulca nożnego autko ciągle stoi przez jakieś 1może 2 sekundy dając kierowcy czas na ruszenie i odniosłem wrażenie że im mocniej wcisnąć pedał hamulca tym czas zwłoki jest minimalnie większy, może zależy to też od konta nachylenia wzniesienia, sam nie wiem.

Jeszcze podziękowania koledze Mie Hor za rozpiskę Vin. :piwo:
kicaj

#13 Post autor: kicaj »

kaliope, jest odpowiedz:
kubik_CDTi pisze:Nie,nie ma.
teraz jak to aktywowac? ;)
Lorry

#14 Post autor: Lorry »

Trzeba by się pobawić fejsikiem... Nikt tego nie szukał jeszcze...

Tylko że trzeba mieć ESP ;)
wojtus

#15 Post autor: wojtus »

Z tego co pamiętam przy kupowaniu, HSA był włączany przez fabrykę przy zamówieniu tylnego haka. Może to jakiś trop.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”