Automatyczne blokowanie drzwii
Moderator: Sebu$
-
Grzesiek
Automatyczne blokowanie drzwii
Kiedys mialem cos takiego w Sceniku. Czy jest cos takiego w Zafire A? Chodzi mi o funkcje aby powyzej 10km drzwi sie ryglowaly automatycznie...?? Wiem ze w ZB cos takiego istnieje...
-
darkp1
-
Anony Mous
Zgadzam się. Ja nawet o tym nie myślę, bo jeździłem samochodami z tym systemem i to klepanie potrafi nieźleH,Łajszczak pisze:Ja mam jako funkcje alarmu ale mnie denerwowało to ciągłe klepanie zamkiem i wyłączyłem tą funkcję..
-
darkp1
-
Młody
-
jacek76
-
Trutniak
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Jeśli chodzi o samo sterowanie centralnym to w A nie ma możliwości wprogramowania takiej opcji.
Ale mozna coś pomyśleć i dorobić aby automatycznie ryglowało drzwi w czasie jazdy.
Kwestia jak by to miało działać?
Alarmy robią to na różne sposoby po włączeniu zapłonu po 10s, po wciśnięciu pedału stop lub z przycisku.
Z reguły wszystkie otwierają tak samo po wyłączeniu zapłonu.
Można by się pokusić i dorobić układ na procesorze np na PICu który by odczytywał prędkość pojazdu i ryglował np po przekroczeniu 25km/h
Prędkość mamy podawaną już w formie impulsów kwestia wyciągnięcia przewodu (myślę ze dochodzi sygnał do złącza radia)
Ale czy to nie będzie przerost formy nad treścią?
Ale mozna coś pomyśleć i dorobić aby automatycznie ryglowało drzwi w czasie jazdy.
Kwestia jak by to miało działać?
Alarmy robią to na różne sposoby po włączeniu zapłonu po 10s, po wciśnięciu pedału stop lub z przycisku.
Z reguły wszystkie otwierają tak samo po wyłączeniu zapłonu.
Można by się pokusić i dorobić układ na procesorze np na PICu który by odczytywał prędkość pojazdu i ryglował np po przekroczeniu 25km/h
Prędkość mamy podawaną już w formie impulsów kwestia wyciągnięcia przewodu (myślę ze dochodzi sygnał do złącza radia)
Ale czy to nie będzie przerost formy nad treścią?
-
Trutniak
Jakby ktoś miał takie coś to ja się piszę.
Oki, ja zawsze zamykam jak ruszę , więc dla mnie to żadem ''przerost'' i za parę zeta wygoda, chwilowo przemieszczam ''mercem'' A-klasą i on to ma i jest fajnie - ruszam i się zamykają pociągam za klamkę i odryglowuje wszystkie drzwi - lepsza by była opcja odryglowuje po zgaszeniu silnika ale to już szczegół...
pozdrawiam T.
Oki, ja zawsze zamykam jak ruszę , więc dla mnie to żadem ''przerost'' i za parę zeta wygoda, chwilowo przemieszczam ''mercem'' A-klasą i on to ma i jest fajnie - ruszam i się zamykają pociągam za klamkę i odryglowuje wszystkie drzwi - lepsza by była opcja odryglowuje po zgaszeniu silnika ale to już szczegół...
pozdrawiam T.