KAsować RANGE (zasięg) da sie?

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kondziu

KAsować RANGE (zasięg) da sie?

#1 Post autor: kondziu »

witam
mam takie pytanie cięgle mi sie pali na wyświetlazu MID funkcja Range jeżdze na lpg a on po przejechani paru km od tankowania pb przelicza sobie pewnie ze juz powinno sie konczyc i to jest denerwującą da sie to jakoś skasowane
Dek

#2 Post autor: Dek »

Skasować się da ale na chwilę, komputer po chwili ponownie sobie przeliczy wg historii spalania oraz z aktualnego sposobu jazdy.
Komputerek nie ma pojęcia na czym ty jedziesz. Czy na PB czy na LPG czy ciągnie ciebie ktoś na holu z włączonym silnikiem. MID liczy to czysto matematycznie na podstawie informacji o dawce paliwa ze sterownika silnika.

pozdrawiam
kondziu

#3 Post autor: kondziu »

to jak to działa to wiem ale myślalem ze może jakos... starym polskim sposobem :) dzięki za info pozdrawiam
fabidan

#4 Post autor: fabidan »

sposób - zatankować nieco więcej PB żeby nie myślał ze już mu się kończy
jowket

#5 Post autor: jowket »

Mam tak samo - czasami nawet tracę rachubę czy w ogóle jeszcze mam Pb w zbiorniku - z jednej strony martwię się o pompkę paliwa a z drógiej nie polecam tankować więcej PB bo z mojego doświadczenia wynika że ona po prostu sama znika ze zbiornika po pewnym czasie. Kiedyś dawniej w moim Seicento wyćwiczyłem że PB krąży po zbiorniku pieni się i szybciej odparowuje - założyłem odcięcie pompki paliwa gdy auto na LPG i ubytki paliwa znacznie się zmniejszyły.
A jednak paliwo paruje z zawrotną prędkością niestety - kto nie wieży w tą teorię to niech postawi wiadro PB na dworze w pogodny letni dzień i zobaczy na drugi dzień ile zostało ?
Można się trochę zdziwić :)
a tak na marginesie co sądzicie o tym ?
AUTOMATYCZNY WYŁĄCZNIK POMPY PALIWA
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”