[B]Zafira 1.9DT Osłona Silnika - brak

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
vorny

[B]Zafira 1.9DT Osłona Silnika - brak

#1 Post autor: vorny »

Witam, czy każda zafirka b posiada w standardzie dolną osłonę silnika?? Dzisiaj zauważyłem że w moim samochodzie takowej brakuje. I teraz nasuwa się pytanie, czy fabrycznie jej nie było, czy aso sobie przywłaszczyło :?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 17:37 przez vorny, łącznie zmieniany 1 raz.
s1lo

#2 Post autor: s1lo »

Nie wiem dlaczego Twoja Zafirka nie ma osłony. Jest to bardzo przydatna rzecz chroniąca silnik przed brudzeniem i nie tylko. Zapytaj w serwisie dlaczego nie masz. :roll:
vorny

#3 Post autor: vorny »

Sąsiad jest doradcą serwisowym w aso opla i u niego robłem przeglady, trzeba z nim pogadać ;)
vorny

#4 Post autor: vorny »

Nowa osłona została już zamontowana, ale 140zł nie moje :?
rhaaziel

#5 Post autor: rhaaziel »

Vorny, moja ZB też nie ma osłony i też się zastanawiam, czy nie miała jej fabrycznie, czy ktoś ją kiedyś zdemontował (np. w jakimś warsztacie bo przeszkadzała w dostępie do silnika i już więcej nie założył).

Na alledrogo znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/item986302566_ope ... pinki.html

i chyba się zdecyduje głownie ze względu na chęć wyciszenia autka, a nie mechaniczną osłonę silnika. Mam tylko obawy czy mając taką osłonę sinik nie będzie się nadmiernie nagrzewał?
Czy montował ktoś kiedyś taką? mam na myśli nie oryginalną, martwię się o jakość tego elementu, o to czy wszystko będzie pasowało?

Znalazłem tez używaną ale ze to oryginał GM, niestety cena sowita :(
http://www.allegro.pl/item992306124_ory ... ira_b.html

zaczynam mieć coraz większe podejrzenia, że moja ZB miała taką osłonę jeszcze w Niemczech, a w Polsce nagle wyparowała razem z trójkątem ostrzegawczym, apteczką i kompresorkiem do pompowania kół :(

ps. Jak wygląda montaż takiej osłony? Domyślam się że bez kanału nie da rady, ale czy konieczne jest wiercenie jakiś otworów czy inne daleko idące modyfikacje? Mam nadzieje, że wszystko jest już na gotowo i przy użyciu spinek które są w zestawie montuje się to bezproblemowo.
dzarko

#6 Post autor: dzarko »

Dołączam się do pytania. Mam, co prawda, wersję A, ale wielkich różnic być nie powinno i zastanawiam się, czy jak postawie przód samochodu na kozach (czy jak to się nazywa - takie podpórki), to dam radę założyć taką osłonę?
M@rio

#7 Post autor: M@rio »

vorny pisze:Nowa osłona została już zamontowana, ale 140zł nie moje :?
Zakładałeś w ASO?
Jeżeli tak to cena po znajomości czy dla wszystkich?
Ja mam benzyniaka do których podobno nie trzeba ale mimo wszystko wolał bym mieć
dzarko

#8 Post autor: dzarko »

Flakun pisze:Ja mam benzyniaka do których podobno nie trzeba
A skąd jest takie info?
rhaaziel

#9 Post autor: rhaaziel »

Panowie,

Za 140zł to w ASO nawet by nie zamontowali osłony :!:
Dzwoniłem przed chwilą do ASO Opel Mucha w Tychach i koszt oryginalnej nowej osłony do 1.9CDTI (do benzyny jest pewnie taki sam) z montażem to 2000zł :!: :!: :!: Tak, dobrze widzicie 2 tysiaki :!: :!: :!: Teraz to mam dopiero ochotę dopaść tego kto wymontował osłonę z mojego auta... wrrrrrrrrrrr :evil:

W związku z chorą ceną w ASO pozostaje jedynie zakup na alledrogo używanej oryginalnej GM za około 300-350zł lub nieoryginalnej za 125zł (razem ze spinkami montażowymi), np. takiej: http://www.allegro.pl/item1007442422_os ... i_2_s.html
i ja się chyba właśnie na takie rozwiązanie zdecyduję, gość ma dobre komentarze i wydaje się, że osłona będzie wystarczająco dobrej jakości.
dzarko

#10 Post autor: dzarko »

To dziwne to ASO. Mi w Warszawie za rozrząd, płyny i filtry, tarcze i klocki, robocizna + materiały podliczyli na jakieś 2500 a i tak uważam, że to za drogo.

A tak na marginesie, to w czym ustępuje taka osłona z Allegro tej oryginalnej?
rhaaziel

#11 Post autor: rhaaziel »

Myślę, że cena w ASO w Tychach nie będzie znacząco odbiegać od innych ASO, wydaje się, że ten element jest po prostu bardzo drogi i tyle, tak sobie Opel wycenił i nic nie poradzimy.
Inna sprawa to fakt za co Opel każe sobie tyle płacić, zupełnie nie wiem co tam może tyle kosztować, plastik?
Porównując oryginał z zamiennikiem, zauważyłem, że te zamienniki nie posiadają elementu z aluminium (rodzaj odpromiennika, osłony termicznej) i są wykonane z cieńszego tworzywa.

Dzwoniłem też do niezależnego serwisu Opla, z którego zwykle korzystam, a który posiada też sklep części wszelakich (oryginalnych nowych, oryginalnych używanych i zamienników) i u nich koszt takiej osłony używanej oryginalnej to około 450-500zł z montażem.

Reasumując, ja na 99% kupuję osłonę (nieoryginalną) z allegro i jak tylko będę miał chwilę czasu i dostęp do kanału lub podnośnika to zainstaluję i dam znać jak poszło :)
M@rio

#12 Post autor: M@rio »

dzarko pisze:A skąd jest takie info?
coś mi kiedyś robili w ASO i jak gadałem z jakimś mechanikiem to stwierdził że "silniki benzynowe nie muszą mieć w przeciwieństwie do diesli" ja dalej nie wnikałem w temat i nie pytałem dlaczego ? bo wtedy miałem inne problemy na głowie

no mój jak wyjeżdżał z salonu to nie miał :>

rhaaziel pisze:Tak, dobrze widzicie 2 tysiaki
shit :shock:
dzarko

#13 Post autor: dzarko »

Flakun pisze:no mój jak wyjeżdżał z salonu to nie miał :>
OK, dzięki. To spora poszlaka, że sprzedawca mi nie wymontował przed sprzedażą ;-)

A tak na marginesie, to może ktoś mądry i doświadczony by mi napisał, co sądzi o konieczności lub jej braku posiadania osłony silnika w benzyniaku. Jedni twierdzą, że zbiera brud i jest niepotrzebna, inni natomiast, że jednak jest potrzebna, aby chronić silnik przed wodą i kamieniami.
rzadki

#14 Post autor: rzadki »

a ja sobie myślę, że osłona może też pomagać złapać silnikowi diesela ciepło w zimie. benzyna się zagrzewa dużo szybciej, a z ropniakami mamy problemy. oczywiście dochodzi do tego funkcja ochronna.
olo

#15 Post autor: olo »

Witam wszystkich. Cena w ASO to kosmos , więc jakieś dwa miesiące temu kupilem zamiennik na Allegro i założyłem. W aucie ciszej i szybciej łapie temperature szczegulnie przy mrozach i też nie stygnie. kupiłem w komplecie ze spinkami ale do montażu potrzebna trzecia ręka i podnośnik w warsztacie bo na kanale ciasno. Zakładałem do ZB 150KM cdti.
Ogólnie bardzo jestem zadowolony i polecam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”