Elektryczne szyby - awaria

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
PATI

Elektryczne szyby - awaria

#1 Post autor: PATI »

Koledzy proszę o pomoc.
Jak wiadomo kobieta w samochodzie = nietypowe awarie. ;)
Czasami gdy otwieram drzwi pilotem przy kluczykach otwiera się tylna szyba, to samo dzieje się np. przy włączeniu prawego migacza lub dwukrotnym naduszeniu przycisku zamykania drzwi. Nie wypominając o tym że oszukuje na kilometrach, konkretnie to ich dodaje.
Jeśli macie jakieś pomysły proszę o pomoc. Pozdrowionka
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

PATI, odnośnie oszukiwania na km - mogły być zmienione fele i opony na inny rozmiar, po czym nie dokonano zmiany w komputerze. To taki mój pomysł, wiem na pewno, że to ma znaczenie.
BajBus

#3 Post autor: BajBus »

PATI pisze:Czasami gdy otwieram drzwi pilotem przy kluczykach otwiera się tylna szyba, to samo dzieje się np. przy włączeniu prawego migacza lub dwukrotnym naduszeniu przycisku zamykania drzwi.
:-o gdzieś jakieś zwarcie musi sie robić... tu pomoże chyba tylko jakiś super elektryk...
PATI

#4 Post autor: PATI »

BajBus pisze:
PATI pisze:Czasami gdy otwieram drzwi pilotem przy kluczykach otwiera się tylna szyba, to samo dzieje się np. przy włączeniu prawego migacza lub dwukrotnym naduszeniu przycisku zamykania drzwi.
:-o gdzieś jakieś zwarcie musi sie robić... tu pomoże chyba tylko jakiś super elektryk...

Dzięki za odp.
A to mnie pocieszyliście ;)
Dobry elektryk :lol: tylko gdzie?
shell'a

#5 Post autor: shell'a »

Witam

hmmm
problem złożony , Pati czy przy włączonej blokadzie sterowania szybami problem też występuje ??
PATI

#6 Post autor: PATI »

shell'a pisze:Witam

hmmm
problem złożony , Pati czy przy włączonej blokadzie sterowania szybami problem też występuje ??
Niestety tak. No i doszedł nowy problem, przy otwieraniu drzwi (klamką ), też się otwiera szyba.
Ciekawe czym mnie jutro zaskoczy ta szyba :roll:
Lorry

#7 Post autor: Lorry »

Która to jest szyba ta samo otwierająca???

Masz pełną elektrykę?

Czy auto było bite?
PATI

#8 Post autor: PATI »

Lorry pisze:Która to jest szyba ta samo otwierająca???

Masz pełną elektrykę?

Czy auto było bite?
Witam.
Tylna szyba, prawa strona. Niestety autko jest po wypadku. Jakie były uszkodzenia nie mam pojęcia , sprzedający zapewniał że wymieniał tylko błotnik i reflektor przedni (lewa strona), ale po awariach jakie mi się przytrafiają zaczynam wątpić w to.
Po paru kilometrach okazało się że część od alternatora ( nie pamiętam jaka, jakieś koło) jest kompletnie rozwalone, naprawa 600 zł (strona niby nie bita!), przy wymianei rozrządu okazało się że poduszka od silnika jest uszkodzona, z odczytu błędów o ile pamięta 165 i 176 no i parę drobnych awarii np. z przewodami do spryskiwacza itd.
N o i oszukuje na kilometrach, przynajmniej 0,5 km/11 km, a nie wiem jak jest w prędkościomierzem.
Tak się cieszyłam na zakup tego auta....
PORAŻKA
giant19s

#9 Post autor: giant19s »

Nie ma się co załamywać ;)
Nie jest miło ładować pieniądze w auto które powinno być sprawne. Ale po usunięciu tych wszystkich ukrytych usterek autko będzie jak nowe i po tych wszystkich trudnościach i wydatkach na początku jeszcze nie raz będzie cieszyć :)
Mi też aktualnie wychodzą te wszystkich ukryte problemy niestety.

Szybkiej naprawy życzę i jeszcze wielu bezproblemowych kilometrów ;)

PS. kilka słów na pocieszenie ^^,
Lorry

#10 Post autor: Lorry »

PATI pisze:N o i oszukuje na kilometrach, przynajmniej 0,5 km/11 km
a czy masz seryjne felgi i opony czy cuś innego. Jeśli seria to albo jakaś czujka walnięta (być może przy wypadku), albo ktoś kombinował ze stanem licznika i coś poknocił przy okazji. :?

Nie chce nic mówić ani insynuować, ale jest to w duzej mierze prawda że WLKP jest stolicą motoryzacyjnej "uczciwości" sprzedajacych, zwłaszcza oddział Gnieźnieński.

Pomysłów na tą konkretną usterkę nie mam, obawiam się ze tylko jakis kumaty elektronik/elektryk pomoże. Mam pewne podejrzenia ze prowizorka odstawiona przy naprawie a dotycząca elektryki właśnie zaczyna padać i to dlatego tak jest :/
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#11 Post autor: MieHor »

No Lorry, pojechałeś równo po WielkiejPolsce, ale moim zdaniem masz rację - Gniezno w tym procederze ma palmę pierwszeństwa
PATI

#12 Post autor: PATI »

Niestety autko nie było kupione w Gnieźnie lecz pod Krotoszynem koło Ostrowa Wlkp.

Przed chwilą wróciłam z trasy jestem tak umęczona . W jedna stronę padało i jak włączyłam wycieraczki do okno oczywiście się otwierało. A potem wyjęłam "wtyczkę" doprowadzająca prąd do drzwi i okno przestało się otwierać ale centralny nie działała i drzwi się nie zamykają.
Koszty kosztami , ale ile to nerwów. Bo jak nie okno otwarte to teraz drzwi.
Stara Astra to było coś, gdyby nie rdzewiała :lol:
A pana który sprzedał mi Zafcie.... :evil:
kibol66

#13 Post autor: kibol66 »

Witam gdzieś musisz mieć zwarcie (masy) jeśli takie coś się dzieje :),najlepiej by było jak byś oddała ją do elektronika bo nam jesczze przez okno wypadniesz;).Pozdrawiam
MarcysM

#14 Post autor: MarcysM »

A bezpieczniki nie są czasem oddzielnie dla tyłu i przodu? Może wyjęcie takowego będzie lepsze od odłączenia całej wiązki od drzwi.
Ta elektryka jest trochę zawiła w B, bo część odbiorników sterowanych jest przez centralę CAN'owską, a z tego co zaobserwowałem to m.in. właśnie wycieraczki, kierunkowskazy, światła postojowe, mijania itp. Więc pomoże sprytny elektryk ale z Techem lub OP-comem.
A jaki jest rozmiar opony? Na "kalkulatorku" od razu wyjdzie, czy jest ok czy coś fałszuje (fabryczne są 205/55/16).
PATI

#15 Post autor: PATI »

:D :D :D SZYBKA ZROBIONA !!!!!! :) :) :)

Problem był błahy, wystarczyło przeczyścić za oksydowaną wtyczkę przy drzwiach.
Problem odkrył elektryk ale nie miał cześć zamiennej no i wolnych terminów.
Na szczęście mam super męża, którego muszę pochwalić na forum !!!!

Ale dziękuje wszystkim odpisującym za pomoc i zainteresowanie.

Co do rozmiaru opon to jest taki jak podał MarcysM więc może czujnik przekłamuje, no i tak nie obędzie się bez elektryka :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”