Dziwne zachowanie wskaźników

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
dzarko

Dziwne zachowanie wskaźników

#1 Post autor: dzarko »

Mam znowu problem. Mam pewne podejrzenia, co może być przyczyną, ale chciałbym się skonsultować.

Chodzi o to, że od jakiegoś czasu, najpierw rzadko, dzisiaj już kilka razy, dzieje się coś takiego:

1. Przekręcam klucz do pionowego położenie, żeby komputer się zabootował
2. Wskaźniki stają na zero (prędkość, obroty) lub na odpowiednim położeniu (temperatura, paliwo)
3. Przekręcam klucz do końca
4. Wskaźniki opadają z powrotem i daję się słyszeć jakieś takie szybkie pykanie, prawie jak trzeszczenie
5. Samochód zapala i wszystko wraca do normy

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy to wina starego akumulatora, czy czegoś innego? Nie chcę wydać kasy na aku a potem dalej szukać.

Dziękuję!
Szuwarek

#2 Post autor: Szuwarek »

Jak odpala od strzała to akumulator jest dobry.
dzarko

#3 Post autor: dzarko »

Odpala nieźle ale też jakby trochę dłużej musi kręcić. Kiedyś odpalał od dotknięcia, teraz trzeba z sekundę przytrzymać.
Darek S.

#4 Post autor: Darek S. »

miałem to samo ,wszystko sprawdziłem ,kable ,nawet rozrusznik nie potrzebnie wykręciem .po wymianie akumulatora wszystko wróciło do normy . sprawdź przy odpalaniu jak spada napięcie woltomierzem i wszystko będzie jasne ,u mnie spadało do 8 v
dzarko

#5 Post autor: dzarko »

Trochę to głupio może zabrzmi, ale jak mam wpiąć woltomierz aby to zrobić? Zawsze miałem problem z pomiarem napięcia. Nie mogę chyba po prostu przytknąć końcówek do zacisków akumulatora? Trzeba coś pomiędzy wpiąć?
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#6 Post autor: Harry200 »

Jeżeli masz miernik ustawiony na pomiar napięcia to po prostu przykładasz końcówki do biegunów akumulatora..
Szuwarek

#7 Post autor: Szuwarek »

dzarko pisze:Nie mogę chyba po prostu przytknąć końcówek do zacisków akumulatora?
A niby dlaczego nie ? Przecież tak samo sprawdzasz czy akumulator ładuje :)
dzarko

#8 Post autor: dzarko »

Aha. Ok. Bo jak kiedyś próbowałem tak napięcie w kontakcie zmierzyć, to był zonk. Na miernikach analogowych trzeba było napięcie mierzyć równolegle z odbiornikiem.
Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#9 Post autor: Harry200 »

Jeżeli masz miernik z ręcznym wyborem zakresów pomiarowych i rodzaju napięcia to tylko musisz ustawić odpowiednio przełącznik..
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#10 Post autor: oki »

Sprawdź stan klem, mogą być zasniedziałe i napięcie spada w chwili rozruchu.
Co do pomiaru to tak już bardziej dokładnie miernik ustaw na zakres DCV pozycja przełącznika 20 końcówki wpięte w otwory COM ; V
Następnie końcówki przypinasz do klem akumulatora (przy mierniku cyfrowym obojętne jak najwyzej pokaże znak - ) miernik powinien pokazać coś ok 12-13V
Najlepiej aby druga osoba spróbowała odpalić samochód a ty zaobserwuj do ilu napięcie spada, jeśli do ok 9V to do przyjęcia jeśli mniej akumulator spróbuj naładować bo może jest rozładowany chyba ze ma swoje lata to wymieniaj.
Sprawdź też stan klem, mogą być zasniedziałe i
dzarko

#11 Post autor: dzarko »

OK, sprawdzę.
Deleted User 160

#12 Post autor: Deleted User 160 »

Polecam jeszcze kupić za kilka pln "gruszkę" i zmierzyć gęstość elektrolitu każdej celi, jeśli gęstość elektrolitu jednej celi znacznie odbiega od pozostałych to aku do wymiany. Miałem to samo gość w sklepie moto. podłączył jakieś cudo pod klemy i mówi, że aku ma 79% sprawności i jest ok. Przyszło -14*C aku kręcił dość chętnie, ale motor ledwo zagadywał, kupiłem "gruszkę" sprawdziłem,potem dla pewności podładowałem ,trzecia cela bez zmian poniżej czerwonego paska. I mam nowy aku !
Szuwarek

#13 Post autor: Szuwarek »

Gremak pisze:Polecam jeszcze kupić za kilka pln "gruszkę" i zmierzyć gęstość elektrolitu każdej celi
Pod warunkiem że się nie ma akumulatora "bezobsługowego" :)
dzarko

#14 Post autor: dzarko »

Mam bezobsługowy. Wyniki pomiarów to:

- napięcie przy zasilaniu układów - około 12,8V
- napięcie podczas zapłonu - około 9,8V

Wierzchy styczników były takie, że w ogóle nie przewodziły prądu. Muszę oczyścić też boki, bo może to być to.
Deleted User 160

#15 Post autor: Deleted User 160 »

Miałem kiedyś aku "bezobsługowy" z magicznym oczkiem, fabryczny montaż w Lanosie. Po prawie trzech latach, gdy magiczne oczko nic nie pokazywało, dobrałem się do niego i dolałem "wiadro wody". Od tamtej pory bezobsługowe omijam z daleka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”