Zafira B, przepustnica? Egr?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
stefan535
Imię: Wojciech
Auto: Zafira B 1.6 Life
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z16XEP
Zafira B, przepustnica? Egr?

#1 Post autor: stefan535 »

Witajcie wszyscy! Temat oczywiście wałkowany milion razy na forach, ale chciałbym go trochę rozwinąć. Silnik Z16XEP, 160 tysięcy przebiegu 2007 rok. Objawy są dość książkowe - przy delikatnym dodawaniu gazu, głównie przy obrotach oscylujących w granicach 1800-2200 auto szarpie. Na mój laicki umysł wyglada to tak, jakby przycinało dopływ paliwa. Jak w Tavrii (x lat temu) mialem przytkany filterek paliwa to tak właśnie się działo :lol: za czyszczenie przepustnicy się zabiorę w weekend, natomiast czy warto zabrać się za wymianę egr-u? Wymieniałem ostatnio termostat i z ciekawości zajrzałem jak dostęp do tego ustrojstwa wyglada i wydaje mi się ze będzie problem z wymianą. Śruby mocujące - dolne - wyglądają na tak zmęczone i przerdzewiałe, zapieczone ze raczej nie odkręcę ich na samochodzie. Pytanie moje pojawia się teraz takie. Czy egr jest przykręcony bezpośrednio do silnika, czy do obudowy termostatu?
Czy dużo zachodu jest ze zdjęciem samej obudowy? Oczywiście chodzi mi o te cześć z samym termostatem i z wyjściem przewodów na nagrzewnicę. Czy ktoś już przeprowadzał taką operację? Co z potrzebnymi uszczelkami? Po numerach czesci są zapewne dostępne od ręki?
Dużo pytań, ale nie mam jeszcze żadnych odpowiedzi, za które z góry dziękuję :)

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: Pszczyna »

To ci powinno zobrazować
Załączniki
sprzedam-zawor-egr-wraz-z-podstawa-do-opla-astra-h-zafira-1-6-z16xep-30153590.jpg

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Oznaczenie silnika: Z18XER

#3 Post autor: janekW67 »

stefan535 pisze: 09 lut 2021, 21:19 Witajcie wszyscy! Temat oczywiście wałkowany milion razy na forach, ale chciałbym go trochę rozwinąć. Silnik Z16XEP, 160 tysięcy przebiegu 2007 rok. Objawy są dość książkowe - przy delikatnym dodawaniu gazu, głównie przy obrotach oscylujących w granicach 1800-2200 auto szarpie. Na mój laicki umysł wyglada to tak, jakby przycinało dopływ paliwa. Jak w Tavrii (x lat temu) mialem przytkany filterek paliwa to tak właśnie się działo :lol: za czyszczenie przepustnicy się zabiorę w weekend, natomiast czy warto zabrać się za wymianę egr-u? Wymieniałem ostatnio termostat i z ciekawości zajrzałem jak dostęp do tego ustrojstwa wyglada i wydaje mi się ze będzie problem z wymianą. Śruby mocujące - dolne - wyglądają na tak zmęczone i przerdzewiałe, zapieczone ze raczej nie odkręcę ich na samochodzie. Pytanie moje pojawia się teraz takie. Czy egr jest przykręcony bezpośrednio do silnika, czy do obudowy termostatu?
Czy dużo zachodu jest ze zdjęciem samej obudowy? Oczywiście chodzi mi o te cześć z samym termostatem i z wyjściem przewodów na nagrzewnicę. Czy ktoś już przeprowadzał taką operację? Co z potrzebnymi uszczelkami? Po numerach czesci są zapewne dostępne od ręki?
Dużo pytań, ale nie mam jeszcze żadnych odpowiedzi, za które z góry dziękuję :)
Rozgrzej silnik do ponad 100-tu stopni, następnie go wyłącz i wypnij wtyczkę z EGR-a. Po czym, uruchom silnik ponownie. Jeśli poczujesz zwiększoną moc i wyskoczy ci błąd P1405, tzn. że masz uszkodzony zawór EGR.
Oczywiście!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”