Tempomat w Zafirze A - czy można zamontować
Moderator: Sebu$
- megalon
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira A 1.6 16v Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Witam, zrobiło się ciepło więc znów brałem się za tempomat. Przeczytałem wszystko i dostałem się do czujnika sprzęgła przez puszkę bezpieczników. I tu nie mogę zdjąć tego ustrojstwa i kabla też nie mogę odpiąć żeby sprawdzić czy napięcie jest. Może ktoś coś wie jak zdjąć ów czujnik sprzęgła?
Manetka z tempomatem jest dobra. Wszystkie styki działają wg miernika.
Manetka z tempomatem jest dobra. Wszystkie styki działają wg miernika.
-
- Model:
Hej
jako, że takie czasy nastały, że czasu więcej zachciało mi się tempomat mieć w Zofii.
ale
moja Zofia to A 1999r automat silnik X18Xe1 benzyna 1.8 16V
nigdzie nie mogę znaleźć info na temat czy w automacie można zamontować tę manetkę ...
dziękuję z góry za info i czekam z niecierpliwością na odpowiedź .
jako, że takie czasy nastały, że czasu więcej zachciało mi się tempomat mieć w Zofii.
ale
nigdzie nie mogę znaleźć info na temat czy w automacie można zamontować tę manetkę ...
- Czesław
- Zafiromaniak
- Imię: Czesław
- Auto: Meriva B 1,4 120 KM
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Nel
Słyszałem że można ale będzie trochę kasy kosztowało i godzin spędzonych w garażu ( czy warta skórka za wyprawkę )ruskiepierogi pisze: ↑01 kwie 2020, 13:29 Hej
ale
czesiek_ze
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Napewno się da
Miałem ostatnio Zafi z podobnego roku na srwisie w automacie i tempomat miała
Niestety nie będzie tak prosto jak w troszkę nowszych, będziesz potrzebował takiego specjalnego mechanizmu który steruje przepustnicą(miejsce montażu po prawej stronie od aku).
Trzeba szukać od Vectry b bądź Omegi(popularniej stosowany tempomat niż w Zafi) i przerabiać długości linek.
Jak poszukasz to znajdziesz gdzieś w tej okolicy potrzebne wtyczki. Zośki z tego roku miały wypasione wiązki
Pozdro
Napewno się da
Miałem ostatnio Zafi z podobnego roku na srwisie w automacie i tempomat miała
Niestety nie będzie tak prosto jak w troszkę nowszych, będziesz potrzebował takiego specjalnego mechanizmu który steruje przepustnicą(miejsce montażu po prawej stronie od aku).
Trzeba szukać od Vectry b bądź Omegi(popularniej stosowany tempomat niż w Zafi) i przerabiać długości linek.
Jak poszukasz to znajdziesz gdzieś w tej okolicy potrzebne wtyczki. Zośki z tego roku miały wypasione wiązki
Pozdro
- megalon
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira A 1.6 16v Comfort
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Nadal nie działa u mnie tempomat. Jeśli chodzi o manetki , czujnik sprzęgła oraz czujnik stopu to sprawdzone miernikiem elektronicznym i "przepływa" prąd. Czyli kable w tych okolicach są ok.
Pytanie gdzie przy silniku może być czujnik prędkości albo jakieś ustrojstwo współpracujące z tempomatem w silniku?
Pytanie gdzie przy silniku może być czujnik prędkości albo jakieś ustrojstwo współpracujące z tempomatem w silniku?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Nie wiem czy sygnał prędkości do tempomatu jest brany z tego samego koła co do pomiaru prędkości na licznik, ale jeśli tak to sygnał pochodzi z koła lewego(strona kierowcy).
-
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira A 18
- Oznaczenie silnika: Z18
Hej koledzy. Dwa pytania odnośnie instalacji tempomatu. Czy jak mam wtyczkę do manetki to może nie być wtyczki do czujnika sprzęgła? Druga sprawa do czego wtyczka ta ze zdjęcia? Znalazłem ja podczas szukania wtyczki do sprzęgła.