Podwojne zamykanie z kluczyka

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Gutek

Podwojne zamykanie z kluczyka

#1 Post autor: Gutek »

Witam,
Dzisiaj grzebalem przy silniku i odlaczylem (po raz pierwszy) akumulator. Po ponownym podlaczeniu zdziwilem sie ze nie mam juz podwojnego zamykania z pilota. Wczesniej opcja ta dzialala bezproblemowo. Slyszalem jak dzialaja mechanizmy i mrugaly kierunkowskazy na potwierdzenie skutecznosci.
Ma ktos pomysl co mi sie zresetowalo?

Awatar użytkownika
jozek
Mieszkaniec
Model:
Kontakt:

#2 Post autor: jozek »

tak już jest po odpięciu od aku
pewnie jeszcze szyby po dłuższym przytrzymaniu klawisz też same się nie domykają ale to przejdzie
no stres
takich trzech jak nas dwóch nie ma ani jednego

Obrazek Obrazek
Obrazek

Gutek

#3 Post autor: Gutek »

No i rzeczywiscie 'samo' sie wyleczylo.... ciekawe ile takich rzeczy jeszcze mozna spokojnie czekajac wyleczyc ;)

kendiman

#4 Post autor: kendiman »

Witam , mi tez sie szyby nie domykają przy dłuższym trzymaniu , po odłączeniu aku , i szukam właśnie -dlaczego:(, z radiem już sobie poradziłem -na szczęście miałem kod:), skoro jozek pisze że samo przejdzie to poczekam :)

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#5 Post autor: Rybka »

A przypadkiem nie trzeba szyb przyuczyć. :mysli:
Zamykasz szybę trzymając guzik cały czas, puszczasz ok 2 s po zamknięciu szyby.
Robisz tak z każdą szybą.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#6 Post autor: Harry200 »

Rybka pisze: przypadkiem nie trzeba szyb przyuczyć.
Tak jak piszesz ,szyby trzeba nauczyć

emjot

#7 Post autor: emjot »

Hem... z szybami to wiedziałem, ale jeżdżę już kilka lat a nie do końca wiem o co chodzi z _podwójnym_ zamykaniem z kluczyka?

Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#8 Post autor: Rybka »

Przekręcasz raz z klucza i masz zamknięte auto.
Przekręcasz drugi raz i masz zaryglowane drzwi, czyli nawet po wybiciu szyby nie otworzysz klamką ani wyciągnięcie dzyndzla nie otworzy drzwi.

Johnny Bravo

#9 Post autor: Johnny Bravo »

Szyby trzeba programować żeby się domykały z kluczyka ? Bo u mnie nie da się domknąć tylko jak włożę kluczyk do zamka drzwi i przekręcę to się zamykają. Doczytałem że można przerobić centralkę i bedą się domykać same po zamknięciu drzwi pilotem.
Może ktoś coś więcej podpowiedzieć

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Oznaczenie silnika: Z18XE

#10 Post autor: SD72 »

papkinek18

#11 Post autor: papkinek18 »

Witam,
jestem swierzy na Forum :oops: ,i mam maly problem (probowalem szukac tego problemu gdzies tu w archiw ale jakos nic nie znalazlem) A wiec ,posiadam Zafirke A z2003 roku ,niedawno potrzaskal mi sie Pilot od zentralnego zamykani na szczescie imobilarzej dziala,slyszalem ze idzie "podobno"sam Pilot (inny) zaprogramowac tzn do danego samochodu.zorganizowalem sobie drugi Pilot od innej zafirki i probowalem to zrobic.Tzn ,przeczytalem ze trzeba wlorzyc kluczyk(kompletny z pilotem )do stacyjki przekrecic zaplon na 1 i po 30sekundach naciskac Pilot tak dlugo az zamkna i otworza sie dzwi.to tyle z teori co poczytalem gdzies w necie.Ale niestety nic nie zadzialalo :( czy moze ktos wie jak sie programuje pilota ( czy wogole istnieje taka mozliwosc) zrobienia tego samemu.Z gory dziekuje za ewentualna odpowiedz ,Sorry jak wcisnolem sie nie w ten dzial

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Oznaczenie silnika: Z18XE

#12 Post autor: SD72 »

Moim zdaniem można synchronizować tylko piloty będące w pamięci. Drugiego pilota nie zakodujesz bez urządzenia diagnostycznego(np. Opcomem)Ale moge sie mylic.

To odpowiedniejszy dzial na twoje pytanie moze Ci pomoze
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0

papkinek18

#13 Post autor: papkinek18 »

bazyliszek72 -dzieki za wiadomosc, poczytalem sobie tam co kolesie pisza i chyba nie obejdzie sie bez wyskoczenia z paru stowek.jeszcze raz dziekuje za "newsa" :piwo:

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#14 Post autor: kibic997 »

taa...
a jak u mnie się nie domykają szyby wcale (nie próbowałem ich uczyc ) to znaczy chyba że nie mam domykania w opcji? :(
czy każda ma?

sprawdzilem-moja nie ma :?
za to dowiedziałem się o ryglowaniu drzwi-przyda sie :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”