Witam szacowne grono.
Wchodząc kiedyś do auta nie zauważyłem że schowek w panelu nad głową jest otwarty. Uderzyłem o niego głową i od tamtej pory zamiast ładnego płynnego otwierania, otwiera się z gwałtownie z hukiem.
Czy wiecie jak zdemontować ten panel aby zajrzeć co się mogło zepsuć przy zawiasach tego schowka?
Z góry dziękuję.
Środkowy panel nad głowami
Moderator: Sebu$
-
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira C 1.6 CNG Cosmo teraz LPG
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A16XNT
Prawdopodobnie jak wszystkie schowki, albo boki szufladki do środka i zejdzie z zawiasów, albo z tyłu jest taki ogranicznik i trzeba go podnieść.
-
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira C 2.0CDTi
- Oznaczenie silnika: A20DT
Raczej myślę o demontażu całego panelu aby tam zobaczyć co się stało z mechanizmem delikatnego otwierania. Samo wyciągnięcie schowka z panelu raczej wiele nie pomoże.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira C 1.6 CNG Cosmo teraz LPG
- Oznaczenie silnika: A16XNT
Stawiam na sprężynę z jednej, albo obu stron i to ona spowalnia opadanie. To nie jest bardziej skomplikowane od opadającej wolno deski, ewentualnie jakiś mechanizm używający tarcia, albo krążek bezwładnościowy, jak w samochodzikach zabawkach.
-
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira C 2.0CDTi
- Oznaczenie silnika: A20DT
Zapewne masz rację, a masz jakiś pomysł jak ten cały panel wyciągnąć aby do tego mechanizmu się dostać?
Podciągałem, podważałem, ale nie mam pojęcia gdzie są jakieś zatrzaski a nie chce nic urwać..
Podciągałem, podważałem, ale nie mam pojęcia gdzie są jakieś zatrzaski a nie chce nic urwać..