Demontaż włacznika światel i naprawa

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Marekww33

Demontaż włacznika światel i naprawa

#1 Post autor: Marekww33 »

Objawy:

Znikające światła na nierównościach.
Zaznaczam, że podświetlenie kokpitu i zegarów jest.

Diagnoza:

Wciskając i wyciągając lekko przełącznik świateł, jakby się chciało włączyć podświetlenie kabiny, zauważamy gaśnięcie świateł.

Jest to opis do Astry G ale, przecież Astra jest w połowie Zafirą, albo odwrotnie :D

http://www.opelastrag.seonetshop.pl/nap ... rze-g.html
Ostatnio zmieniony 28 maja 2011, 20:21 przez Marekww33, łącznie zmieniany 2 razy.
sQcha

#2 Post autor: sQcha »

Witam,
czy ktoś demontował i próbował naprawić zintegrowany włącznik świateł?

Jak przekręcam włącznik do pozycji świateł mijania, to czasami światła się nie zapalają mimo, że podświetlenie wskaźników się zapala.
Dociśnięcie pokrętła do "oporu" w stronę łączonych świateł pomaga na tę dolegliwość.

Jak zdemontować zintegrowany włącznik świateł? Chcę go rozebrać i zobaczyć co jest przyczyną.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2011, 17:43 przez sQcha, łącznie zmieniany 1 raz.
TUX

#3 Post autor: TUX »

niestety ople tak maja :(
miałem tak w Viki - pomogła wymiana na nowy
stary leży i czeka - miałem go rozebrać - ale czasu brakuje :(

jak się uporasz to daj znać :P
sQcha

#4 Post autor: sQcha »

Tylko jak go wyciągnąć? Będę musiał kombinować, czy może ma ktoś jakieś doświadczenia?
TUX

#5 Post autor: TUX »

z boku delikatnie płaskim nożem
musisz wcisnąc zaciski
trzeba uważać aby plastików nie porysować - ale wychodzi lekko
sQcha

#6 Post autor: sQcha »

Mam prośbę. Możesz wrzucić fotki tego włącznika z zaczepami? Żebym nie działał po omacku.
Przyszła mi jeszcze jedna myśl do głowy. Nie da się go jakoś wypchnąć od tyłu dostając się od bezpieczników?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#7 Post autor: MieHor »

sQcha, mały fragment opisu jak zdemontować ten przełącznik/wyłącznik jest w temacie demontażu deski rozdzielczej - u mnie syn to robił po swojemu, po zdjęciu klapki do skrzynki bezpieczników wypchnął go palcami od tyłu, wyszedł razem z wiązką kabli, którą potem odpiął i wszystko
sQcha

#8 Post autor: sQcha »

MieHor pisze:sQcha, mały fragment opisu jak zdemontować ten przełącznik/wyłącznik jest w temacie demontażu deski rozdzielczej - u mnie syn to robił po swojemu, po zdjęciu klapki do skrzynki bezpieczników wypchnął go palcami od tyłu, wyszedł razem z wiązką kabli, którą potem odpiął i wszystko
No to super, że moje podejrzenie się potwierdziło. Jak dotrę do domu, to wyciągnę swój i sprawdzę co tam może nie stykać.
TUX

#9 Post autor: TUX »

sQcha pisze:Możesz wrzucić fotki tego włącznika z zaczepami?
nie mam go tutaj :(
tu ciut zaczepy widac
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 52&bih=706
DAREK 78

#10 Post autor: DAREK 78 »

tego nie można naprawić niestety trzeba nowy rozbierałem całego poprostu sie wyrabia
sQcha

#11 Post autor: sQcha »

Znalazłem taki tutorial. Styki już wyczyszczone, niestety nie miałem smaru w domu. Jutro sprawdzę czy dało jakieś efekty samo czyszczenie, jeśli tak, to zakupię smar grafitowy i będzie cacy. Musze usunąć tą usterkę, bo po weekndzie montuję ksenony .
marwisn

#12 Post autor: marwisn »

Takie z zafiry fabryczne czy chińskie palniki zwane potocznie ksenonami?
sQcha

#13 Post autor: sQcha »

marwisn pisze:Takie z zafiry fabryczne czy chińskie palniki zwane potocznie ksenonami?
Oryginały :)
speedy

#14 Post autor: speedy »

jeżeli to nie tajemnica to jaki to koszt takich orginałow
robertgl17
Przeglądacz
Imię: Rob
Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#15 Post autor: robertgl17 »

Witam.

kiedyś też miałem taki sam problem z przełącznikiem.
Dawałem na światła mijania i czasami się włączały a czasami pozostawały tylko pozycje.

Demontaż jak w opisie i po rozebraniu okazało się, że styki są jakby okopcone.
Trochę pracy z drobnoziarnistym papierem ściernym i problem zniknął :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”