[FAQ]wypalanie DPF-u

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
security

#661 Post autor: security »

Bodek_K pisze:
security pisze:Ja leje zwykłe paliwo i robię długie trasy i ostatnio po trasie podłączyłem OP-com i wyszło tak:
Od ostatniego wypalania-->1476km
Nasycenie filtra--> 72%
Na razie pozostaje cieszyć się bezawaryjna jazdą.
Wrzuć screena z OP-COM-a, albo plik z katalogu LOG - jak masz, przy nasyceniu 72% dystans 1476 km - aż ciężko uwierzyć.
Następnym razem zrobię screena z Op-coma bo teraz juz mam DPF wypalony.

wolferus

#662 Post autor: wolferus »

Witam, ja trochę z innej beczki ale nigdzie nie znalazłem podobnego problemu.

Kilka dni temu jadąc, a w zasadzie stojąc w korku zobaczyłem chmurkę dymu z pod auta i syk jakby gotującej wody. Przychodziły do głowy różne opcje ale to co zobaczyłem na kanale przerosło moje oczekiwania.
Dokładnie spaliły się połaczenia elastyczne od DPF-a az do czujnika przy filtrze paliwa. Gumowe połącznie od dpf do rurki metalowej stopione, a te plastikowe czy ebonitowe poszły z dymem zostały tylko małe potopione kawałeczki. CO MOGŁO SPOWODOWAĆ STOPIENIE PRZEWODÓW. Dodam, że ostatnio zastanawiało mnie czemu wypalanie się nie aktywuje po prejechani około 800 km wcześniej już w okolicach 500 km startowało.

Gdzie takie przewody można kupić i ile ich powinno być bo teraz ciężko dojść. (może jakieś nr katalogowe i rysunek).

security

#663 Post autor: security »

Dziś podłączyłem OP-com i udało mi się znów osiągnąć niezły wynik od ostatniego wypalania.
500km w trasie po Polsce.Reszta km zrobiona "wokół komina"
Obrazek

norbert_p

#664 Post autor: norbert_p »

security pisze:Dziś podłączyłem OP-com i udało mi się znów osiągnąć niezły wynik od ostatniego wypalania.
[url=http://images46.fotosik.pl/816/6d1a942199cac894m.jpg]Obrazek[/URL]
Niezły wynik :shock: U mnie filtr wypala się po max 650 km (sama trasa). Czy Ty czasami nie masz go może wymienionego na nówkę? Moja ZB ma już nalatane 155kkm i ten filtr jest od nowości i pewnie w połowie zapchany (zapewne niedługo zniknie z mojego auta :evil2: ).

security

#665 Post autor: security »

norbert_p pisze:
security pisze:Dziś podłączyłem OP-com i udało mi się znów osiągnąć niezły wynik od ostatniego wypalania.
[url=http://images46.fotosik.pl/816/6d1a942199cac894m.jpg]Obrazek[/URL]
Niezły wynik :shock: U mnie filtr wypala się po max 650 km (sama trasa). Czy Ty czasami nie masz go może wymienionego na nówkę? Moja ZB ma już nalatane 155kkm i ten filtr jest od nowości i pewnie w połowie zapchany (zapewne niedługo zniknie z mojego auta :evil2: ).
Ja go nie wymieniałem oglądając go z kanału też nie widać aby było coś grzebane.
Na razie wszystko jest OK co parę dni podpinam Op-com i sprawdzam auto i jak na razie zero błędów.Ostatnio z ciekawości wywaliłem EGR-a na zewnętrzną i też wsio OK.

JaGoDkA

#666 Post autor: JaGoDkA »

Czesc,

To i ja sie w koncu moge wypowiedziec na temat wypalania DPF-u.
Autko posiadam od miesiaca, zrobione juz prawie 5 tys. km.

U mnie DPF wypala mi sie srednio co 900 - 1000 km...
Podlaczalam sie Op Comem i wychodzilo ze zapycha sie tak mniej wiecej ~1% na 10 km przejechanych.
Ostatnio jak sie podlaczylam to mialam informacje ze ostatnie wypalanie odbylo sie 965 km temu, a DPF "zapchany" jest w 85%.... Ujechalismy ze 30 km i zaczelo sie wypalanie (zwiekszylo sie zuzycie paliwa)...
Typ jazdy: od poniedzialku do piatku krotkie trasy (szkola, treningi), weekend: trasa powiedzmy do max 250 km w jedna strone...

Z ciekawosci w piatek wieczorem sie podopne i zobacze jaki jest % przy DPFie...

zbigor

#667 Post autor: zbigor »

U mnie ostatnio wypalanie co ok 400-450 km 90% to miejskie korki z dystansem max 12 km za jednym razem. Wypalanie zakończyło się automatycznie na 18% zapełnienia.
ZTCP to zawsze gdy to sprawdzałem Opcomem to kończyło sie na takim poziomie

marrybus

#668 Post autor: marrybus »

Ostatnio miałem okazje "przewietrzyć" zawory na trasie. Ponieważ zazwyczaj jeżdze po mieście - wypalanie co 350-400km. Więc zaraz po powrocie podłączyłem się Op-comem i mam tylko 68% przy dystansie 905km. :lol: Sprawdze jeszcze za kilka dni - ale nie sądze że dystans dużo wzrośnie - znowu tryb miejski.

A już obawiałem się że zbyt często się wypala.

jaro9

#669 Post autor: jaro9 »

zbigor pisze:U mnie ostatnio wypalanie co ok 400-450 km 90% to miejskie korki z dystansem max 12 km za jednym razem. Wypalanie zakończyło się automatycznie na 18% zapełnienia.
ZTCP to zawsze gdy to sprawdzałem Opcomem to kończyło sie na takim poziomie
U mnie zaraz po wypalaniu sprawdziłem OP-COM'em i było 18%. Wypala mi się średnio co 700km. Czy jest to normalny objaw ?

Anony Mous

#670 Post autor: Anony Mous »

jaro9 pisze:
U mnie zaraz po wypalaniu sprawdziłem OP-COM'em i było 18%. Wypala mi się średnio co 700km. Czy jest to normalny objaw ?
Tak.Wszystko ok.

kicaj

#671 Post autor: kicaj »

bylem dzisiaj na opcomie ;)
420km po wypalaniu i nasycenie 36% (srednie spalanie wyszlo 6.3l/100km)

Awatar użytkownika
budek
Świeżak
Model:

#672 Post autor: budek »

u mnie coś często wypala co 200 - 300 km, teraz mam 70 km od ostatniego wypalania i 36% zapchania już mam w DPF-ie.

Nie za szybko się zapycha ? przebieg 155 tyś
Zafira B, SPORT,PANORAMA,150 KM, czego więcej chcieć....

Obrazek

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#673 Post autor: MieHor »

Jeśli jeździsz tylko w warunkach miejskich to jest to możliwe, poza tym DPF też ma swoją żywotność i może zbliżać się jego kres

Anony Mous

#674 Post autor: Anony Mous »

Myślę, że co 300 km w mieście jest jeszcze w miarę ok....ale co 200 to już coś nie gra. Ja jeździłem tylko w mieście ...ale wypalanko co min 400km.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#675 Post autor: Bodek »

kaliope pisze:Myślę, że co 300 km w mieście jest jeszcze w miarę ok....ale co 200 to już coś nie gra. Ja jeździłem tylko w mieście ...ale wypalanko co min 400km.
Potwierdzam, ja śmigam tylko po mieście 300-400 km i się regularnie wypala - w zależności od pokonywanych odcinków i stania w korkach.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”