[B] dzienne światła LED
ZB 2009.Kupiłem na allegro światła dzienne okrągłe 70 mm 4 diody.Zamontowałem w kratce przy halogenach,Po wycięciu otworu wkleiłem je za pomocą żywicy a następnie wymodelowałem czarnym siliconem.Wyglądają jak fabrycznie zamontowane.Na allegro kosztują te lampki 199zł.Podłączenie bardzo proste.Zasilanie bezpośrednio z akumulatora (maja bezpiecznik) a sterowanie z wiązki reflektora + postojowych.Moduł elektroniczny jest sterowany zmianą napięcia po uruchomieniu silnika tak więc światła uruchamiają się automatycznie i gasną po załączeniu jakichkolwiek świateł.Jest to najprostsze rozwiązanie.Pozdrawiam.
Jak pisałem mam problemy z zamontowaniem fotek.Na tych wszystko dokładnie widać.Zdjęcia robione w pełnym słońcu,LEDy załączone.Są tak skonstruowane że widać ostre białe światło jak stanie się w odległości min 10m.Patrole mnie nie zatrzymują czyli muszą być dobrze widoczne.Jak się dokładnie przyjrzeć to muszę jeszcze domodelować silicon - jak znajdę chwilę czasu. Pozdrawiam
Koledzy, było mówione już nie raz , że zwykle czarny przewód idzie do masy, czerwony tam gdzie prąd po stacyjce, a żółty do lampy, żeby odciąć prąd po zapaleniu świateł mijania. Natknąłem się na taka instrukcje, gdzie jest podobnie ale kabel czerwony (tu akurat biały) idzie bezpośrednio do aku, czyli prąd ma cały czas a nie po stacyjce. Czemu tak jest? Czym to grozi?
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Ja dodam tylko że sposób podłączenia przewodu "po stacyjce" zależy od tego czy lampy mają własny sterownik. Jeśli mają to wtedy podpinasz się wprost pod Aku i lampy włączają się jak napisał Miho (czyli krótko po uruchomieniu silnika)Mihó pisze:Niczym nie grozi, dopóki wszystko jest sprawne. Najmniejsza ingerencja w elektrykę tu jest. A światła włączą się, gdy napięcie urośnie powyżej np. 13V
Dzisiaj widzialem zafirke opc po lifcie i miala fajnie zamontowane ledy .Byly zamontowane pionowo zaraz przey helogenie przyklejone do zderzaka ,a ze tam jest calkiem niezle wglebienie i helogen jest ustawiony na wprost,to efekt naprawde fajny.Szkoda ze w "naszych" zderzakach jest to troche bardziej skomplikowane