ZA - hamulce
Moderator: Sebu$
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
U mnie też pisk był miałem różne teorie ale nic nie dawało dopiero mechanik pokazał mi różnice w klockach chodzi o skład okładzin polecił mi żebym kupował po oględzinach klocka w sklepie musi być widoczne wtrącenia mosiądzu,miedzi a jak tego niema to potem klocki piskają a w szczgólności jak jest ciepło a jak jest wilgotno to nie piszczą bo w tych klockach jest sama stal nie dośc że twardy ten klocek to jeszcze bardzo dar tarcze.
-
- Przeglądacz
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
nadal trochę hałasują mi tylne zaciski na dołach i zastanawiam się do czego służą dwie mniejsze blaszki / bo w mich zaciskach ich nie ma/ z zestawu Ouick-Brake nr 1245? oto link do fotki:
http://sklep.intercars.com.pl/dynamic/u ... 42685ed606
mam jeszcze pytanko : z której strony od zewnątrz czy od wewnątrz tarczy należy zamontować klocek z blaszka akustycznego czujnika zużycia? z góry dzięki za info.
http://sklep.intercars.com.pl/dynamic/u ... 42685ed606
mam jeszcze pytanko : z której strony od zewnątrz czy od wewnątrz tarczy należy zamontować klocek z blaszka akustycznego czujnika zużycia? z góry dzięki za info.
Witajcie
Zauważyłem dziś że po dwóch dniach parkowania i nie jeżdzenia kiedy wsiadłem do zafirki i wcisnołem pedał hamulca przed uruchomieniem silnika to pedał nie dał się wcisnąć taki był twardy Kiedy uruchomiłem silnik wszystko wróciło do normy Po kilku godzinach kiedy robie taką samą czynność pedał wciskam i daje się wcisnąć po kilku razach robi się bardzo twardy Jak uruchamiam silnik wszystko wraca do normy Jak myślicie jest coś nie tak czy jestem przewrażliwiony Pozdrawiam i dziękuję
Zauważyłem dziś że po dwóch dniach parkowania i nie jeżdzenia kiedy wsiadłem do zafirki i wcisnołem pedał hamulca przed uruchomieniem silnika to pedał nie dał się wcisnąć taki był twardy Kiedy uruchomiłem silnik wszystko wróciło do normy Po kilku godzinach kiedy robie taką samą czynność pedał wciskam i daje się wcisnąć po kilku razach robi się bardzo twardy Jak uruchamiam silnik wszystko wraca do normy Jak myślicie jest coś nie tak czy jestem przewrażliwiony Pozdrawiam i dziękuję
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Ale ogólnie to jest objaw prawidłowy,do wspomagania hamulców potrzebne jest podciśnienie a do tego musi pracować silnik,możesz mieć gdzieś delikatną nieszczelnośc i w czasie postoju układ traci podciśnienie,po odpaleniu wszystko wraca do normy..Jak na nie chodzącym silniku wciśniesz parę razy hamulec to zużyjesz podciśnienie i też będziesz miał pedał twardy..
Sytuacja wyglada następująco:
podczas jazdy pierwsze naciśnięcie pedału hamulca jest - OK (lekko i hamuje), drugie natomiast - pedał staje się twardy. Hamuje ale jakby brakowało "wspomagania"
Co to może być?
Gdzie szukać przyczyny?
podczas jazdy pierwsze naciśnięcie pedału hamulca jest - OK (lekko i hamuje), drugie natomiast - pedał staje się twardy. Hamuje ale jakby brakowało "wspomagania"
Co to może być?
Gdzie szukać przyczyny?