miałem ostatnio troszke czasu i sprawdzałem które elementy mogą rezonować w komorze silnika i odkryłem że wlot powietrza (nie wiem jak to sie nazywa dokładnie) ten plastik przypięty za grillem od którego odchodzi rura do filtra powietrza ma luz - tzn porusza sie gora-dol o jakies 3-4mm
nawinąlem na trzymaki plastikowe ktore sie juz pewnie troszke wyrobiły deko taśmy teflonowej i trzyma sie idealnie sztywno
buczenie zmniejszyło się o ok 30% ale w nie ma juz praktycznie drgań na podszybiu i rezonansu - widocznie od drgania tego plastiku przenosiło się na całą bude...
za to zauważyłem że podejrzanie wygląda pasek wielorowkowy
ma na srodku ewidentne wytarcie (chyba od napinacza) - być może to napinacz powoduje efekty dziekowe bądź też któraś z rolek na osprzęcie - na necie znalazlem zalecenie z tis-a o czestym padaniu rolki alternatora - może tu tkwi mój problem - postaram sie zajrzeć do mechanika i obgadać z nim sprawę
czy pasek przy 102tys tak powinien wygladać?? nie widze tez na nim zadnego nadruku producenta - wrzucam fote poglądową - - proszę o opinie
[ Dodano: Pią Wrz 23, 2011 21:17 ]
znalazlem kolejna ewentualna przyczyne moich problemow - piszczy/dzwoni ktoras z rolek na pasku wieloklinowym i na 99% jest to rolka alternatora - czyli sprzeglo jednokierunkowe alternatora - po weekendzie podjade do mechanika potwierdzic to...
w tis2000 znalazlem tez notke dotyczaca takich objawow jak moje E0002474 i tam wlasnie napisano o padajacym sprzegle altka tylko cos nie bardzo wszytsko zrozumialem - cos tam wspominaja ze przypomina odglosy z wydechu - jesli ktos dysponuje wersja PL to prosze o wrzutke...