Komfortowe otwieranie szyberdachu - czy u mnie jest ??

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Anony Mous

Komfortowe otwieranie szyberdachu - czy u mnie jest ??

#1 Post autor: Anony Mous »

Witam.

Znalazłem w instrukcji taki opis:

Obrazek

U mnie niestety aby otworzyć szyber muszę trzymać przycisk :shock: Czy w moim roczniku tego nie było ?? (mój rok 2000 a instrukcja do modeli późniejszych).

Jak jest u Was ??

Kudlaty

#2 Post autor: Kudlaty »

U mnie otwiera się sam, a żeby zamknąć musze trzymać. Mam 2003 po lifcie.

Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

A czy po odpięciu akumulatora musiałeś jakoś go programować np. tak samo jak szyby ??

Kudlaty

#4 Post autor: Kudlaty »

Tak - otworzyć i zamknąć do końca. Po prostu "przerobić" cały cykl.

Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

Kudlaty pisze:Tak - otworzyć i zamknąć do końca. Po prostu "przerobić" cały cykl.
Hmmmm będę musiał spróbować. Czy trzeba trzymać przycisk dłużej jak się otworzy przy programowaniu szyberka ??

Kudlaty

#6 Post autor: Kudlaty »

nic o dłuższym trzymaniu mi nie wiadomo, ale z 5 sekund nie zaszkodzi ;-)

Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

Kudlaty pisze:nic o dłuższym trzymaniu mi nie wiadomo, ale z 5 sekund nie zaszkodzi ;-)
Dziś sprawdzałem. Otworzyłem szyber i przytrzymałem przycisk z 5 sek. Potem zamknąłem i też przytrzymałem. Niestety nadal muszę trzymać przycisk aby go otworzyć czy też uchylić :(

Może starsze modele nie mają tego bajeru ?? Ma ktoś szyber w roczniku 1999 lub 2000 ??

Kudlaty

#8 Post autor: Kudlaty »

Może być, że starsze wersje nie mają, bo mam też Astrę z 1997 z szyberdachem - wszystko, począwszy od szyby, po guziki wygląda identycznie i tam takiego bajeru nie mam...

Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

Dziś przejrzałem moją oryginalną instrukcję od Zosi i tam niby po włosku ale wychodzi na to że jest ta funkcja. A ja nadal nie wiem jak ją uaktywnić. Programowanie tak jak szyb nic nie daje :(

vinopij

#10 Post autor: vinopij »

Dziwne ale u mnie tez nie działa z automatu... a powinno bo jak moduł komfortu domyka szyber automatycznie to po naciśnięciu i przytrzymaniu tez powinien się domykać automatycznie..

Ciekawe że instrukcja mówi o otwieraniu się okna po naciśnięciu przycisku a zamykaniu po naciskaniu przycisku aż do zamknięcia.

Obrazek

Instrukcja tutaj - można pobrać po uprzednim zarejestrowaniu się : http://instrukcja.pl/i/opel_zafira_a_instrukcja_obslugi

Anony Mous

#11 Post autor: Anony Mous »

vinopij pisze: Instrukcja tutaj [/URL]
Tą instrukcję to ja mam już dawno. Zauważ że to jest druga wersja instrukcji. Ja szukam polskiej wersji pierwszej wersji (taką mam książkową ale po włosku i jest inna) gdzie:
- nie ma opisanej kontrolki z kluczykiem - w naszych rocznikach taka kontrolka nie występowała
- jest opisany silnik X20DTL a w tej co podałeś jest Y20DTH
- opisana jest skrzynka bezpieczników w takim układzie jak jest u nas a nie w książce.
Wiem że to są szczegóły ale chciałbym mieć tą wersję po polsku i ewentualnie wychwycić różnice (może w starszych rocznikach nie występowało to co jest standardem w nowych).
Podobno taka instrukcja po polsku istnieje. Miałem taką otrzymać od jednego w forumowiczów ale jakoś nie doszło to do skutku - on jakoś od dłuższego czasu nie udziela się, a jak mu przypominałem i prosiłem to był dość opryskliwy. :( TUTAJ TEMAT
Wiem że na 100% taka instrukcja istnieje bo ją mam ale niestety po włosku więc jak dla mnie nie do odczytania :(

vinopij

#12 Post autor: vinopij »

o kurde.. no nie wiedziałem że istnieje wersja Alpha :)

co do silników x20DTL i Y20DTH i całej reszty opla to polecam to:

http://auto-krak.pl/auto-krak/silniki-opel-2-0-diesel/

Poszukam, może odnajdę właściwą instrukcje :)

Anony Mous

#13 Post autor: Anony Mous »

Stronka znana, sam ją zapodawałem jako ciekawostkę na forum : LINK
vinopij pisze:
Poszukam, może odnajdę właściwą instrukcje :)
Życzę powodzenia. Ja od roku szukam i co link to ciągle instrukcja Beta :)

vinopij

#14 Post autor: vinopij »

o kurde :)

ok znalazłem takie coś na forum vectry

Programuje go w ten sposób, że otwieram go trzymając przycisk do pozycji komfortowej, puszczam, znowu trzymam aż szyber całkiem się otworzy, znowu puszczam i naciskam trzymając kilka sekund, potem zamykam całkiem, uchylam, puszczam i przytrzymuje przycisk uchylania jeszcze przez chwile. Nie wiem czy wszystko trzeba robić - w każdym razie po tym zabiegu ładnie śmiga. Dodam że fabrycznie miałem szyber na korbę.

LINK DO TEMATU

zobaczę po pracy może zadziała :)

Anony Mous

#15 Post autor: Anony Mous »

vinopij pisze: Programuje go w ten sposób, że otwieram go trzymając przycisk do pozycji komfortowej

Czyli do jakiej ?? Co to jest ta pozycja komfortowa bo napewno nie pełne otwarcie okna.
Opis trochę zawiły ale można spróbować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”