ECN 040952 - co znaczy i gdzie szukać niesprawności

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
devils

ECN 040952 - co znaczy i gdzie szukać niesprawności

#1 Post autor: devils »

Witam niestety pojawił mi się błąd ecn04952 i nie wiem jak go odczytać czy to bedzie
p0495 czy też może p0049. Auto zrobiło się mułowate i nie dało się ruszyć od razu gasł tak samo po wciśnięciu gazu zero reakcji, myslałem że to coś z egr ale chyba nie. Odłączyłem aku. na 10 minut i odpalił z trudem ale już było wszystko ok niestety błąd pozostał i wyświetla sie kontrolka na desce. Stało sie tak po jezdzie z klimą przez 30 km potem postał 5 minut na włączonym silniku i już kaplica była przy ruszaniu. Może ktoś bedzie wiedział bo nie idzie tego znalezc znalazłem pod kodem p0495- Fan Speed High a pod
p0049- TurbochargerSupercharger Turbine Overspeed

- w związku z podaniem niewłaściwego kodu błędu - poprawiłem nazwę tematu / MieHor
Ostatnio zmieniony 15 lip 2011, 22:43 przez devils, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: MieHor »

Ten błąd należy odczytać tak jak podajesz w ostatnim wierszu łącznie z jego znaczeniem

wg tego znaczenia masz problem z czujnikiem pomiaru paliwa i powietrza

o samym błędzie i sposobie szukania usterki możesz poczytać tutaj http://www.obd-codes.com/forums/viewtop ... f=1&t=5353
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

MieHor pisze:
wg tego znaczenia masz problem z czujnikiem pomiaru paliwa i powietrza
skąd takie przekonanie?
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

Z googla - nie koniecznie poprawnie przetłumaczone znaczenie a w szczególności opis z podanego linku
Anony Mous

#5 Post autor: Anony Mous »

według tłumaczenia tego błędu wychodzi, że turbo ma zbyt wysoką prędkość obrotową. Może jakiś czujnik przy turbo? A może, jak już nie raz byliśmy zaskoczeni, dpf zawalony?
devils

#6 Post autor: devils »

Dziś byłem w ASO i zmierzyli mi ze mam zapchany dpf w 58%, i po przejechaniu 30km stało się to co opisałem wyzej, wszystko wróciło do normy po odpięciu na 10 min. akumulatora lecz błąd został i kontrolka silnika świeci ale auto zapala i jedzie bez problemu, więc to chyba nie dpf. Moze to mieć związek z klimą? bo przypomniałem sobie że jakiś czas temu w upale pokonałem ponad 100km z włączoną klimą i jak dojechałem na miejsce auto zgasło i po odpaleniu i wciśnieci gazu nie reagował dusiło go wtedy wyskoczył jakiś błąd z egr. Dodam ze jak włącze klime to auto od razu gorzej się zbiera i jest ociężałe tyle że jedzie.
Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

devils pisze:Dziś byłem w ASO i zmierzyli mi ze mam zapchany dpf w 58%, i po przejechaniu 30km stało się to co opisałem wyzej, wszystko wróciło do normy po odpięciu na 10 min. akumulatora lecz błąd został i kontrolka silnika świeci ale auto zapala i jedzie bez problemu, więc to chyba nie dpf. Moze to mieć związek z klimą? bo przypomniałem sobie że jakiś czas temu w upale pokonałem ponad 100km z włączoną klimą i jak dojechałem na miejsce auto zgasło i po odpaleniu i wciśnieci gazu nie reagował dusiło go wtedy wyskoczył jakiś błąd z egr. Dodam ze jak włącze klime to auto od razu gorzej się zbiera i jest ociężałe tyle że jedzie.
nie wiedzę żadnego związku z klimą, chyba że jest zatarta sprężarka.
A co ASO na ten błąd? Może EGR?
Woytas

#8 Post autor: Woytas »

devils pisze: Dodam ze jak włącze klime to auto od razu gorzej się zbiera i jest ociężałe tyle że jedzie.
Przy mocy Twojego silnika....można się tego spodziwać. Czy atutko jak gaśnie, to słyszysz pisk paska??
devils

#9 Post autor: devils »

kaliope pisze:
devils pisze:Dziś byłem w ASO i zmierzyli mi ze mam zapchany dpf w 58%, i po przejechaniu 30km stało się to co opisałem wyzej, wszystko wróciło do normy po odpięciu na 10 min. akumulatora lecz błąd został i kontrolka silnika świeci ale auto zapala i jedzie bez problemu, więc to chyba nie dpf. Moze to mieć związek z klimą? bo przypomniałem sobie że jakiś czas temu w upale pokonałem ponad 100km z włączoną klimą i jak dojechałem na miejsce auto zgasło i po odpaleniu i wciśnieci gazu nie reagował dusiło go wtedy wyskoczył jakiś błąd z egr. Dodam ze jak włącze klime to auto od razu gorzej się zbiera i jest ociężałe tyle że jedzie.
nie wiedzę żadnego związku z klimą, chyba że jest zatarta sprężarka.
A co ASO na ten błąd? Może EGR?
Błąd wystąpił już po wizycie w ASO, wcześniej było czysto.

[ Dodano: Sob Lip 09, 2011 22:41 ]
Woytas pisze:
devils pisze: Dodam ze jak włącze klime to auto od razu gorzej się zbiera i jest ociężałe tyle że jedzie.
Przy mocy Twojego silnika....można się tego spodziwać. Czy atutko jak gaśnie, to słyszysz pisk paska??
Nie nie ma żadnego pisku, poprostu gaśnie przy ruszaniu i nie idzie go odpalić, po odpięciu aku. i wpięciu startuje bardzo trudno ale po chwili kręcenia odpala i już jest ok.
Lorry

#10 Post autor: Lorry »

Dystans na klimie teoretycznie nie powinien mieć nic do czynienia. Przyjrzałbym się klimie ( tzn sprzęgiełku, ilości czynnika i szczelności układu ).

Obejrzałbym też czujniki do turbo, bo wygląda jakby było przeładowane (kod błędu).
devils

#11 Post autor: devils »

Witam okazało się ze nie jest to błąd co wcześniej pisałem tylko ecn040952 czyli poprostu p0409 więc jest to EGR, byłem z tym w nieautoryzowanym serwisie opla podpieli pod techa i to im wyszło, po wypedałowaniu też to się pokazuje. Powiedzieli ze zostaje mi wymiana na nowy i to jak najszybciej ponieważ nasycenie dpf-a to 62% a uszkodzony egr powoduje ze nie bedzie on wypalał i sie zapcha na amen. Cena nowego to ok 720zł i podobno nie da sie go zregenerować :/ . Dziś znowu zmuliło auto w korku nie reagował wogóle na gaz , musiałem zjechać na resztkach sił na pobocze, i jak wczesniej klema z aku out na 10 min. i potem wszystko ok nawet ikonka sie nie pokazała lecz błąd został.
Woytas

#12 Post autor: Woytas »

devils pisze:720zł
na alledrogo
pierburga kupisz dużo taniej

http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ce82fe39d8
devils

#13 Post autor: devils »

Woytas pisze:
devils pisze:720zł
na alledrogo
pierburga kupisz dużo taniej

http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ce82fe39d8
Tyle że to są do 1.9 a ja mam 1.7 125km denso
Woytas

#14 Post autor: Woytas »

devils pisze:Tyle że to są do 1.9 a ja mam 1.7 125km denso
przepraszam
w takim razie:
http://allegro.pl/zawor-egr-opel-1-7-cd ... 84416.html

http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... r+1.7+cdti

Proponuję samemu kupić, wymienić. Kaska w kiermance zostanie ;)
pozdr
Przemcio

#15 Post autor: Przemcio »

devils pisze:zmierzyli mi ze mam zapchany dpf w 58%
a nie pisałeś wcześniej że masz emulator . . . :mysli: albo ja coś źle czytam albo . . .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”