Czyszczenie przepustnicy /egr w 1.7 cdti
-
piotrewq
Czyszczenie przepustnicy /egr w 1.7 cdti
Witam,
Zafira 2008r 1.7cdti 110km szarpie w okolicach 2000 obrotów, +nierowna praca na biegu jałowym. Chce wyczyscic przepustnice i egr nie wiem zabardzo gdzie to sie znajduje w tym silniku ?
Pozdrawiam
Zafira 2008r 1.7cdti 110km szarpie w okolicach 2000 obrotów, +nierowna praca na biegu jałowym. Chce wyczyscic przepustnice i egr nie wiem zabardzo gdzie to sie znajduje w tym silniku ?
Pozdrawiam
-
Anony Mous
EGR masz zaznaczony na żółto.

Edit:/ Przepustnica tak wygląda.Poszukaj ,bo na foto nie widać http://allegro.pl/listing.php/search?st ... lla-search

Edit:/ Przepustnica tak wygląda.Poszukaj ,bo na foto nie widać http://allegro.pl/listing.php/search?st ... lla-search
-
greco
-
piotrewq
-
Orbit
-
piotrewq
-
greco
Mógłby kolega zrobić opis jak się do tego zabrać, jakie narzędzia potrzebne i ile czasu zarezerwować na tą zabawępiotrewq pisze:tak sporo była zasyfiona -pełno sadzy...łatwo nie było , bardzo słaby dostęp do śrub mocujących przepustnice (albo źle sie do tego zabierałem) z egr'em poszło sprawnie
Wyczytałem gdzieś, że egr w tych silnikach jest chłodzony cieczą, dlatego sądziłem, iż trzeba płyn spuszczać.
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
-
remax
Witam,bo to mój pierwszy post
Dzisiaj właśnie rozkręcałem EGR w w 1,7 110KM i tam nic nie jest chłodzone cieczą tylko rurka od EGR która idzie od kolektora wydechowego przechodzi przez taki wymiennik ciepłą który podgrzewa ciecz chłodzącą żeby silnik się szybciej nagrzał.A w ogóle zabrałem się za czyszczenie bo moja zafira do 2tys /obr nie jedzie w ogóle zero reakcji na gaz , jak ma 2 tys to czuć ciąg jak należy .Wzorowałem się na opisie czyszczenia egr z 1.9 który jest na forum i generalnie egr był zasyfiony ale chodził gładko tylko ta cewka nie wiem czy jest sprawna bo można ją wsunąć i wysunąć ale sama nie odskakuje jak się ją wciśnie .Nie rozbierałem jej bo nie było widać żeby tam się dostawał jakiś syf i skręciłem wszystko do kupy po czym odpaliłem i zero poprawy dalej muł.Nie wiem czy ten silnik ten silnik tak ma? ale nie wydaje mi się bo zwykły diesel ma lepszego kopa z dołu.Błędów żadnych nie wykazuje.
-
norbert_p
Napiszę to co wiedzą prawie wszyscy. Masz trafioną cewkę, bo ta iglica powinna się sama wysuwać. Zbieraj kasę na nowy EGR, a po kupnie stary "odrestauruj"remax pisze:tylko ta cewka nie wiem czy jest sprawna bo można ją wsunąć i wysunąć ale sama nie odskakuje jak się ją wciśnie
-
remax
-
piotrewq
-
Orbit
-
m@@rcin
-
Orbit