[B] Olej do silników Diesla bez/z DPFem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
losos11

#301 Post autor: losos11 »

Orbit pisze:
losos11 pisze:Ja zalałem Statoilem Lazerway 5w-40, ale do diesla lepszy jest Lazerway G 5w-30

tu znajdziecie karty produktu: http://sklep.profitstatep.pl/karty_prod ... 05W-30.pdf

:piwo:
Ten Olej nie jest przeznaczony do silników z DPF ..

lista olei które maja aprobatę GM- DEXOS2

TUTAJ LISTA >>> http://www.gmdexos.com/licensedbrands.html
Jesteś kolego mało doinformowany, ponieważ od maja tego roku Firma Statoil, posiada aprobatę GM i ten olej nadaje się do DPF.

Orbit

#302 Post autor: Orbit »

losos11 pisze:
Jesteś kolego mało doinformowany, ponieważ od maja tego roku Firma Statoil, posiada aprobatę GM i ten olej nadaje się do DPF.
Kolego ... czyżby .. ?
jest wiele olei które Pisza na opakowaniu DEXOS2 ... niestety nie są listowane na oficjalnej stronie ...
przykład , MIllers... Nawet polski ORLEN , to tak do twojej wiadomości ...

MILLERS

ORLEN

poza tym Autor POstu pytał sie o konkrety Olej ... czy widzisz tam gdzies napisane ACEA C3 ? bo ja nie ... wiec dane olej nie jest do silników z DPF ...
Chyba wychodzi na to ze to Ty jesteś niedoinformowany i to dośc poważnie :lol:

adnim

#303 Post autor: adnim »

Panowie i Panie, a nie wydaje sie Wam że te cale oznaczenia ( że do DPF i wogole ) to sciema ??? . Przy sprawny silniku olej i tak sie nie spala --- jak juz to w sladowych ilosciach. Wiec co to za róznica ??? Olej ma smarować silnik i podzespoły, i wazna jest jak najbardziej lepkość. A te wszystkie dodatki to... czysty marketing --- ja tak uważam.

Orbit

#304 Post autor: Orbit »

adnim pisze:Panowie i Panie, a nie wydaje sie Wam że te cale oznaczenia ( że do DPF i wogole ) to sciema ??? . Przy sprawny silniku olej i tak sie nie spala --- jak juz to w sladowych ilosciach. Wiec co to za róznica ??? Olej ma smarować silnik i podzespoły, i wazna jest jak najbardziej lepkość. A te wszystkie dodatki to... czysty marketing --- ja tak uważam.
znaczenie ma zawartość popiołów siarczanych które na skutek spalania zapychają DPF . oczywiście wygląda to tak , ze dbasz o rurę wydechowa kosztem silnika . Dlatego każdy kto już niema Gniota o nazwie DPF< powinien używać zupełnie innego Oleju niże te o których tutaj piszemy ...

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#305 Post autor: Bodek »

Ktoś wlewał do Zośki z DPF-em coś takiego:

ELF SOLARIS DPF

cena przyzwoita.

[ Dodano: Pon Sie 15, 2011 12:53 ]
Który lejecie Castrol do silnika z DPF-em :?:

Castrol SLX

czy

Castrol EDGE
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

cinek

#306 Post autor: cinek »

Witajcie,
i u mnie zbliza sie wymiana oleju znalazłem taki na allegro mobil ESP Formuła 5w-30 czy on nadaje sie do silnika z dpf ?

z góry dziekuje za informacje.

Pozdrawiam,

vorny

#307 Post autor: vorny »

Nadaje się, nie raz olej ten przewijał się przez ten wątek

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#308 Post autor: rhaaziel »

Bodek_K - ja jeżdżę na Castrolu Edge 5W30 mimo że nie jest zgodny z normą GM, ale spełnia za to inne nawet bardziej rygorystyczne normy. Moja Zocha będzie w tym tygodniu zalewana tym olejem 3 raz pod rząd, dotychczasowe doświadczenia nie wykazały żadnych dolegliwości silnika na tym oleju. Silnik mimo całkiem sporego przebiegu - 130 tys (realnie pewnie jest około 50 tys więcej) nie bierze ani grama oleju między wymianami, które realizuję co 15 tys km, niby Castrol twierdzi, że jest to olej longlife i można wymieniać co 30 tys ale ja tam nie wierzę w ten marketingowy bełkot i wymieniam częściej.

To zdecydowanie olej do aut z DPF, aczkolwiek ja mam DPFa usuniętego więc nie mogę potwierdzić czy dobrze na niego wpływa.
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Orbit

#309 Post autor: Orbit »

rhaaziel pisze:Bodek_K - ja jeżdżę na Castrolu Edge 5W30 mimo że nie jest zgodny z normą GM, ale spełnia za to inne nawet bardziej rygorystyczne normy. Moja Zocha będzie w tym tygodniu zalewana tym olejem 3 raz pod rząd, dotychczasowe doświadczenia nie wykazały żadnych dolegliwości silnika na tym oleju. Silnik mimo całkiem sporego przebiegu - 130 tys (realnie pewnie jest około 50 tys więcej) nie bierze ani grama oleju między wymianami, które realizuję co 15 tys km, niby Castrol twierdzi, że jest to olej longlife i można wymieniać co 30 tys ale ja tam nie wierzę w ten marketingowy bełkot i wymieniam częściej.

To zdecydowanie olej do aut z DPF, aczkolwiek ja mam DPFa usuniętego więc nie mogę potwierdzić czy dobrze na niego wpływa.
No i tutaj jesteś w błędzie ... robisz swojemu Autu KUKU , tym bardziej jeśli nie masz DPF ,
1) ten olej jest przeznaczony do nowszych jednostek zwłaszcza VW i ma norma VW 504 00/ 507
2) poco lać olej który ma niska zawartość popiołów siarczanych skoro nie masz DPF ? ... rozumiem że dbasz o DPF którego nie masz bardziej niż o silnik , :lol:
3) niski TBN ... ,
4) zostawia poważny syf w silniku
5) zastosuj płukankę ... a zobaczysz co Ci spłynie z olejem

Awatar użytkownika
rhaaziel
Zafiromaniak
Model:

#310 Post autor: rhaaziel »

Orbit, nie raz już to pisałeś... powtarzasz się kolego.... a zafira jak jeździ tak jeździła :) i nie sądzę aby mogło jej coś dolegać.

Natomiast przypadki dolegliwości po zalaniu zgodnego z normami GM, Dexosa 2 są częste, podobne złe opinie widziałem o spełniającym normę GM Castrolu Edge 0W30 (być może Castrol odpuszcza na jakości albo zalewa nas fala podróbek).

Na koniec dodam tylko, że ja absolutnie nie gloryfikuje jakoś przesadnie Castrola, może kiedyś skuszę się na inny olej, jest tego trochę na rynku, tylko dlaczego mam zmieniać skoro kultura pracy mojego silnika na tym oleju jest naprawdę bardzo dobra i jakoś nie widzę możliwości jej poprawy, a pogorszenia owszem...
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#311 Post autor: Bodek »

Orbit pisze:
rhaaziel pisze:Bodek_K - ja jeżdżę na Castrolu Edge 5W30 mimo że nie jest zgodny z normą GM, ale spełnia za to inne nawet bardziej rygorystyczne normy. Moja Zocha będzie w tym tygodniu zalewana tym olejem 3 raz pod rząd, dotychczasowe doświadczenia nie wykazały żadnych dolegliwości silnika na tym oleju. Silnik mimo całkiem sporego przebiegu - 130 tys (realnie pewnie jest około 50 tys więcej) nie bierze ani grama oleju między wymianami, które realizuję co 15 tys km, niby Castrol twierdzi, że jest to olej longlife i można wymieniać co 30 tys ale ja tam nie wierzę w ten marketingowy bełkot i wymieniam częściej.

No i tutaj jesteś w błędzie ... robisz swojemu Autu KUKU , tym bardziej jeśli nie masz DPF ,
1) ten olej jest przeznaczony do nowszych jednostek zwłaszcza VW i ma norma VW 504 00/ 507
2) poco lać olej który ma niska zawartość popiołów siarczanych skoro nie masz DPF ? ... rozumiem że dbasz o DPF którego nie masz bardziej niż o silnik , :lol:
3) niski TBN ... ,
4) zostawia poważny syf w silniku
5) zastosuj płukankę ... a zobaczysz co Ci spłynie z olejem
OK Panowie, ale ja pytałem czy lepiej EDGE czy SLX do autka z DPF-em :?:

Przymierzam się do wymiany i myślałem wlać Mobil 1 lub Castrol.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

misiakrp

#312 Post autor: misiakrp »

moja kolejna wymiana i juz kupiony ponownie GM Dexos 2 ;)

zbyszekm80

#313 Post autor: zbyszekm80 »

a ja dzis kupiłem MOBIL 1 ESP FORMULA 5W30 5L , w sobotę wymieniam :)
w sklepie jak popatrzyłem na ten olej to aż mnie cofnęło - 200zł za 4 litry..... ja biorę 5 litrów od gościa z allego, od którego od 3 lat kupuje oleje - i ma za 5 litrów cenę 145zł + 20 przesyłka.
specjalnie do dpf, wiec mam nadzieje ze nie padnie przez to szybciej :)
pozdrawiam

[ Dodano: Pon Wrz 05, 2011 17:17 ]
a czy ktoś z was mógłby mi podesłać linka lub kod filtru oleju do zafiry B , 1.9dth ??
nie wiem który jest ok....
dziękuje i pozdrawiam z góry

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak

#314 Post autor: Bodek »

Stosował ktoś taki olej:

MOBIL SUPER 3000 XE 5W30 5L

A jeżeli chodzi o Castrol, to który lepszy:

EDGE 5W30

czy

SLX PROFESSIONAL 5W30 :?: :?:

tradelux

#315 Post autor: tradelux »

Jeden piernik z tym Castrolem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”